Quantcast
Channel: Gastromand.dk
Viewing all 1822 articles
Browse latest View live

White Christmas i dit cocktailglas!

$
0
0

I julen sipper vi snehvide juledrinks og vi shake dig til en hvid jul -  Her på Gastromand er vi vilde med cocktails, sjusser og drinks. Så hvorfor drømme om en hvid jul, når du kan hælde et kridhvidt snelandskab ned i hele december. Her får du en lille byge mælke-cocktails fra rutinerede Hardeep Rehal, der er lidt af en ekspert i at holde en snorlige syre-base-balance i cremede, fede og forførende cocktails… takket være mælk, fløde, valle og smør.

Reklame for Mejeriforeningen Mælk i drinks? Tænker du halvlunken White Russian og Crazy Daizy i senhalvfemserne, så kan du godt sadle om. Hardeep Rehal, bartender og partner i cocktailbaren Blume og indehaver af Cocktailsolutions.dk, der underviser i cocktailudvikling og -sammensætning, har en naturvidenskabelig baggrund, og måske derfor er hans tilgang til cocktails meget langt fra tilfældig. Som Hardeep forklarer: ”Mælk og mejeriprodukter i drinks er egentlig ikke særligt eksotisk. Alt, hvad du har i dit køkken, kan jo bruges i drinks. Et langt stykke hen af vejen, er indholdet i dit køkken de samme ingredienser, du har i en bar, hvor der blot er lidt flere likører og spiritusser. Anvender du mælk, fløde eller smør i dine drinks, får du både tilsat lidt naturlig sødme (særligt fra mælken), og ellers bidrager de med en helt særlig tekstur, mundfølelse og fedme, som du ikke får andre steder. Og så kan mejeriprodukterne tilføre noget basisk, som de færreste andre ingredienser kan. Fx frugtdrinks er ofte meget syretunge.” Måske er det baggrunden fra DTU, der gør, at Hardeeps tilgang til cocktails minder lidt om en kemilektion, for drinksmesteren kaster ikke bare rundt med slatter, men afmåler minutiøst sine ingredienser. Og hellere på en elektronisk vægt end i et målbæger, hvor usikkerhederne er større. For Hardeep ved lige så godt som Gastromænd, at er man en ægte pro, så har man udstyret i orden, og slasker ikke bare rundt med slatterne, som var man en halvvissen Tom Cruise i en firserfilm. Her får du tre bud på snehvide mælkedrinks, hvor Hardeep har anvendt mælken i det salte univers, som modspil til syre og hvor han har selekteret vallen fra proteinet.

Blume Black & White

”Når man tænker på mælk og fløde, så er det nemt at læne sig op af sødt. Så min pointe er her i den første drink at tænke mælken ind i det salte køkken, derfor bruger jeg de sorte oliven som et salt umami-modspil til mælkens fedme og naturlige sødme.
White Christmas i dit cocktailglas!
Forfatter: 
Kategori: Cocktail
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 1
 
Ingredienser
  • 5 cl. Vaniljevodka
  • 4 cl. Jerseymælk
  • 3 cl. sukkerlage
  • 4-5 stk. sorte Oliven
Tilberedning
  1. Vanilje Vodka: Tag en vaniljestang, skær den på langs og læg den i en flaske vodka. Lad den trække i min. 24 timer, og ryst jævnligt.
  2. Sukkerlage: Kog halv sukker og halv vand sammen under omrøring, indtil sukkeret er opløst. Hæld på flaske og stil på køl.
  3. Kom de sorte oliven ned i en shaker, og mos med en morder. Kom herefter resten af ingredienserne i shakeren sammen med isterninger og shake hårdt i 25 sek.
  4. Hæld indholdet igennem en ekstra fin sigte, over i et lavt glas fyldt med isterninger.
  5. Garnér med et par sorte oliven på toppen.
  Hardeeps Nordic Milk Soda Her er udgangspunktet at skabe et modspil til protein og fedt i form af syre. 5 cl. gin 5 cl. sødmælk 3 cl. havtornsirup danskvand   Havtornsirup: Halvfrosne havtorn og halv sukkerlage blendes sammen. Sigt væsken igennem en fin sigte. Hæld på flaske og stil på køl. Ryst hver gang før brug. Det er vigtigt, at sukkerlagen er kold, inden du blender den med havtorn, ellers mister man friskheden og syren fra havtornen.   Nu til din drink: Hæld gin, havtornsirup og mælk i en shaker sammen med isterninger og shake i 20 sek. Sigt indholdet over i et højt (highball) glas fyldt med isterninger, og top resten op med danskvand.   Valle-glad mælkepunch Mælkepunchen tager udgangspunkt i valle, som du let laver ved at varme mælk forsigtigt op med et par dråber citron, og så skiller det. Gem klumperne og smid dem i en blender med lidt salt, så har du din egen ricotta.   5 cl. mørk rom 7 cl. valle 2 cl. friskpresset æblemost Juster evt med 1-2 cl sukkerlage, alt afhængig af hvor sød æblemosten er   Kom alle ingredienserne i et glas med isterninger, og rør rundt med en ske (stir) i 30 sek. Sigt indholdet i et lavt glas (lowball) fyldt med isterninger. Garnér med skovsyre, citronverbena, og en æbleskive. Gode råd til mejeri i drinks? Spørger du Hardeep, så er der faktisk slet ingen grund til at dele det op, for alt hvad du har i dit køkken kan bruges i drinks. Hvis du holder dig til grundskabeloner, så kan du eksperimentere alt det, du vil. En sour er kongen af grundskabeloner: To dele spiritus til en del sødme og en del syre  – og så kan man bygge ovenpå. Mælken har fx en lillebitte naturlig sødme, men ellers er det meget tekstur, mundfølelse og fedme, som mejeriprodukterne giver dig. Smør er fx heller ikke en dum idé at kaste i din drink. Hardeeps pro-tip til ondt i halsen er fx: Lav en stærk romtoddy og slut af med en stor klat smør, eller en kryddersmør med kanel, ingefær og kardemomme, der bare smelter lige så stille ned i din rom.   Så er der vist dømt 100% på hvid juls-barometeret!  

STOR TEST: Årets Nytårsbobler 2018 – 5 flasker til under 300 kr

$
0
0

For 5 år siden startede vi en smuk tradition: Kåringen af årets nytårsbobler. Kategorien var NV Champagne, året efter valgte vi at gå helt ”off the rails” og lave en kategori, hvor netop Champagne ikke var velkommen. Året derefter var det kun vintage! Sidste år bedste tørre bobler og bedste søde bobler - I år er der igen to kategorier: Bobler til max 300 kr. og Bobler uden loft...

Vintage-teamet blev modtaget med store roser fra jer gode læsere, hvilket vidner om, at mange af jer ikke er blege for at smide lidt penge efter champagne til nytår. Vi forstår jer godt, det er vi nemlig heller ikke men alligevel kan vi også fornemme, at nogle af jer gerne vil have en kategori som er til at tage at "føle" på - altså bobler til en max pris på 300 kr. Læs også Årets tørre 2017 [caption id="attachment_50812" align="alignright" width="1000"] Kategorien under 300 kr....[/caption]  For os giver det mest mening at drikke tørre bobler kl. 18.00 og så drikke den sødmefulde til midnattens kransekage - du kan finde sidste år bedste søde bobler her. Hvis du vælger to flasker bobler og du har set vores andet indlæg med "Årets Bobler til over 300 kr." så synes vi, at du skal drikke de bedste først eller i hvert fald som de første par flasker. Det giver ikke mening at gemme toppen af poppen indtil midnat. [caption id="attachment_50825" align="alignright" width="1000"] Dons - en genganger som placerede sig højt på sidste års smagning...[/caption] Kriterierne for denne smagning og kåring var dermed:
  • Prisen må maksimalt være 300 kr. og de skal de kunne købes for i december måned
Inspiration til nytårsmenuen?Find masser af opskrifter, menuforslag mm. til nytårsaftenLæs også:Årets julevin 2017 – Det tætteste løb nogensinde!

Hvad skal du servere til de tørre nytårsbobler?

Du skal servere det du har lyst til, men hos os er østers og nogle små hapsere med fisk helt genialt - du skal dog ikke servere noget sødt, det skal du gennem til sidst. Da vi smagte boblerne, fik vi nogle lækre stykker pålæg som Kim Schulz havde medbragt, samt en god hjemmerørt mayo og noget godt groft brød. [caption id="attachment_50818" align="alignright" width="1000"] Frederiksdals mousserende gættede vi på - det var rigtigt...[/caption] Inden vi kommer til det sjove, er det lige på sin plads at fremhæve nogle af boblerne, som ikke nåede i Top 5 - alle er faktisk danske og hermed en rose til dem alle. Det virker nemlig til at niveauet indenfor dansk vin bliver højere og højere. Skærsøgaard Dons er én af dem, Frederikdal er en anden og naturligvis også "Cold Hand Winery", med Jens i spidsen, som nok har været dem der på de mousserende i vores verden har været bedst - men nu virker det altså til, at både Skærsøgaard og Frederiksdal også vinder terræn. Til sidst har vi naturligvis den helt uafhængige "Landmandspirat" fra Brandbygegaard ved Odder som enten laver gal eller genial vin - de har tidligere løbet med sejret i Årets Bobler fra Kvist & Vitus - og deres produkter som må siges at være i en klasse for sig! Flot arbejde til jer alle! [divider]5 fantastiske flasker bobler til Nytårsaften[/divider] Det er tydeligt, at alle vinleverandører føler sig hjemme i dette felt. Der var utrolig mange gode bud, og det er helt tydeligt, at de gør en stor indsats for at levere et godt bud. Desværre kan alle jo ikke vinde og selv om, at der igen i år var tæt løb, så skulle der findes en top 5...

Stefan Bietighöfer - Pfalz, 2012 Crémant Grande Reserve 

Noter til denne "outsider" - som ikke er fra Champange stak helt af! Solbær, overmoden pære, kernehus, ymer, stikkelsbær og fersken. Det var lidt af en fest af smage denne Crémant 2012 fra Pfalz som bare understreger hvor meget Tyskland har udviklet deres vine og bobler gennem de sidste år. Til gensmagningen havde denne også fået en kende "botrytis" eller "ædel råddenskab" om man vil. Ret imponerende og til prisen var det helt vildt - 189 kr. hvis du tager 6 stk. Godt eksempel på, at rammerne og traditionerne gerne må sprænges og brydes. Derfor er denne også afgjort bedst til prisen. [rating stars="6" product="Stefan Bietighöfer - Pfalz, 2012 Crémant Grande Reserve"] 189 kr. ved køb af 6 stk. hos Vinomani

Heucq Père & Fils – Extra Brut

Nordisk Champagne Syndikat har også styr på deres bobler. De har været tætte på en sejer i nogle af og har flere gange haft bobler i Top 5. Selv om vi normalt har godt styr på bobler og gætter godt, så havde vi svært ved denne. Flere insisterede på Cava, men nej - helt klassisk Champagne. Duften virker først oxyderet - men det er på den "gode" måde - hvordan det lykkes ved jeg faktisk ikke for mig bekendt er det ikke en naturvin. Efterfølgende slår den mere over i overmodne frugter og masse af sødme - men også syre i form af citrus. En vild lækker og ren Champagne som nok skal finde vej til flere sofaborde imens Dronningen holder tale for os - "Gud bevare Danmark" siger jeg bare! [rating stars="5" product="Heucq Père & Fils – Extra Brut"] 255 kr. ved køb af 6 stk. Nordisk Champagne Syndikat

Alfred Gratien Champagne Brut Classique NV 

Klassisk går aldrig af mode og vil altså være fremme - dog ikke på en provokerende og frembrusende måde - dette er mere en "silent killer". Alfred Gratien er netop et eksempel på at dette belæg holder. Duften er frisk og ren men noter af grape, lime, fersken men også "brød" og "toast" i afslutningen. Masser af fylde og godt med volume - den vinder på sin høje kvalitet er lange eftersmag. Et rigtig godt glas til nytårsaften. Prisen holder på måtten. [rating stars="6" product="Alfred Gratien Champagne Brut Classique NV"] 295 kr. stk. hos Bichel Vine

Henri Mandois Champagne Brut Origine

Brut Origine er Mandois’ klassiske non-vintage champagne, hvilket vil sige, at den er sammensat af vin fra flere årgange - den er lige som Alfred Gratien en klassiker. Denne har dog noget mere sødmefulde noter af som ananas, honning men også tørrede frugter. Det denne fik flest roser for var faktisk den cremde smag og dens delikate bobler. Prismæssigt ligger vi på 245 kr. hvis du napper 6. Den "storebror" findes i en Henri Mandois Blanc de Blanc udgave og i Vintage - her smagte vi deres 2012 - du er utrolig lækker. Prisen er 399 kr. for 12 stk. [rating stars="5" product="Henri Mandois Champagne Brut Origine"] 245 kr. ved køb af 6 stk. hos Theis Vine

Champagne Alexandre Filaine Brut Cuveé Speciale

Champagneshoppen har også tidligere været tæt på toppen - men vist aldrig nået dertil. I år var den dog ret tydelig og skilte sig så meget ud, at dens point fik den godt derop af. Smagen er frisk og helt ren - kort efter den har åbnet sig kommer der duft af modne æbler, citrus, grønne æbler og den klart mest markante autolytiske stil (udtryk for "brødagtige noter", gær og "toast"). Et flot glas som ved næste smagning havde fået endnu flere noter og brede palette - godt gået! [rating stars="6" product="Champagne Alexandre Filaine Brut Cuveé Speciale"] 300 kr. pr. stk. hos Champagneshoppen

Årets nytårsbobler 2018 er…

Først og fremmest skal det siges, at feltet for boblerne under 300 kr. var det suverænt hårdeste i år. Mange af boblerne fik høje karakterer og det er sgu bare ubamhjertigt at skulle fravælge så mange fordi der mangler nogle få point. Men sådan er spillet og reglerne nu en gang. I skal dog have roser for jeres bidrag hele vejen rundt. Der var ret stor enighed om vinderen i vores sidste runde. Den havde nemlig stukket helt af på duft og smag og flere ville faktisk have deres point justeret. Her er vores vinder:

Stefan Bietighöfer 2012 Crémant Grande Reserve 

Det er første gang nogensinde, at der er en vinderen to år i træk. Vi har tidligere set gengangere i Top 5 - men aldrig en vinder to år i træk - Det blev endnu engang et bud fra en relativ ny spiller på markedet nemlig Vinomani. Det er godt gået og bestemt ikke en nem bedrift. Stort tillykke med det! [caption id="attachment_50697" align="alignright" width="1000"] Vores Top 3 2018...[/caption] Lige i hælene på vores vinder kommer så Heucq Père & Fils – Extra Brut og Alfred Gratien Champagne Brut Classique NV fra Nordisk Champagne Syndikat og Bichel Vine - som må sigea t være to klassiske bobler - ingen tvivl om at kvaliteten er høj på begge. Vi kan afsløre, at deres samlede score lå 3 point fra hinanden - men 20 point op til vinderen. Skål til jer alle og tillykke endnu engang. [caption id="attachment_50702" align="alignright" width="1000"] Vores 2 og 3. plads som bestemt også holder![/caption] Hvad? [caption id="attachment_50815" align="alignright" width="1000"] Anders Jørgensen...[/caption] Hvem? “The Usual Suspects”. Men samme team som ved julesmagningen, og en række hang arrounds som gladeligt stiller op når behovet opstår - tak for hjælpen til alle! Anders Jørgensen havde i år lagt lokaler til på Restaurant Ombord hvor vi havde fornøjelsen af at hygge os en solrig eftermiddag. Flere af gæsterne på restauranten fik i øvrigt lov til at nyde et glas på husets regning denne dag - ikke dårligt vel? Hvordan? Som sidste år blev samtlige bud smagt blindt, hvor der blev udvalgt en Top 5 – disse blev så gensmagt til vores valgte retter.

Vingaven til mande der har alt

$
0
0

PANIK! Du har stadigvæk ikke fundet den perfekte julegave til din mand! Du tænker så det knager "En ny trøje måske?" - Mja kedeligt. "Hvad med et gavekort - nej okay, nu tager du dig sammen!" Det kan gøres bedre ikke? Jo det kan - og helt uden stress. Erik Sørensen har en løsning, som vi selv er ret hooked på - de har nemlig fundet på gaven til manden der har alt - Den handler om viden og vin...Lavet i samarbejde med Erik Sørensen Vin Flere og flere tilbyder et abonnement på forbrugsvarer - kaffe, kosmetik, fødevarer, grøntsager og alt mulig andet. Flere tilbyder også abonnement på vin. Erik Sørensen har dog tilføjet en dimension som adskiller sig fra sine konkurrenter. På Gastromand hilser vi den slags velkommen - navnlig når der er lagt så mange timers arbejde i det som Erik Sørensen Vin har valgt at gøre.

Et vinabonnement som giver vin, opskrifter og viden

Mange tilbyder, at du modtager mellem 3 og 6 flasker vin om måneden, det koncept holder uden tvivl. Erik Sørensen tilbyder det sammen, men også at du bliver skolet og uddannet i vindens vidunderlige verden. Dette er en ny type vinabonnement giver både begyndere og øvede en bedre forståelse af vin gennem et 12 måneders læringsforløb med introduktion til alt om vinens oprindelse, smag, duft, klimaets betydning og meget mere. Hver temakasse indeholder både vin, madopskrifter og lærerige forklaringer om månedens emne. [caption id="attachment_51724" align="alignright" width="1000"] Tak for det...[/caption]

Back to school - Begyndere eller Øvede

I hver kasse er der tre forskellige vine, der er udvalgt til temaet og årstiden, på den måde kan du selv dufte og smage hvad for eksempel sukker, syre eller jordbund betyder for vinen. I kassen er der også beskrivelser af vinene og en lærerig gennemgang af månedens tema, der understøttes af digitalt materiale. På den måde bliver teori og praksis forenet - På Gastromand holder vi navnlig af delen om, at man endelig kan kombinere indlæring og alkohol. Du har valget mellem "Begynder" eller "Øvet" [caption id="attachment_51719" align="alignright" width="1000"] En af de vine jeg modtog - glæder mig til af smage i weekenden...[/caption]

Smag er individuelt

Som vi ser det vil Erik Sørensen gerne lære dig om vin, uden at belære dig om hvilken vin du skal vælge, for det hele er nemlig på trods af viden, uddannelse og erfaring meget individuelt, da det handler om smag. Den nye type abonnement ligger i solid forlængelse af den passion og holdning til vin, viden og kunder, der altid har præget det traditionsrige vinhus, siden det blev grundlagt i Hellerup for godt 60 år siden. [caption id="attachment_47238" align="alignright" width="1000"] Den hyggeligste vinbutik i Hellerup...[/caption]

Hvorfor passer noget vin bedre til mad end andet?

I temaerne om ’Mad og Vin’ fortæller Erik Sørensen ikke hvilkevine der passer til forskellig mad, men hvorfornogle vine passer bedre end andre. På den måde får du større viden i løbet af de 12 måneder, så du kan træffe bedre valg. Jo mere du ved om hvad du drikker, jo bedre bliver du til at vælge den vin du bedst kan lide. [caption id="attachment_51720" align="alignright" width="1000"] 6 dufte fra Le Nex Du Vin...[/caption] [caption id="attachment_51729" align="alignright" width="1000"] Nr. 15 - du må selv gætte hvad det er :-)[/caption]

Gaven til manden der har alt

Abonnementet er uden binding og fås i to størrelser: 3 flasker for 399 kr. og 6 flasker for 699 kr. pr. kasse inkl. levering. Med den første kasse medfølger i øvrigt et startsæt med 4 Spiegelau Authentis vinglas og et duftsæt fra Le Nez du Vin med seks grunddufte du finder i mange typer af vine, så den samlede værdi er mindst 1.070 kr. Vælger du at købe et gavekort, så har Erik Sørensen sørget for, at du gratis modtager en lille gaveæske med en halv flaske Chablis og et gavekort med det antal måneder du har bestilt. På Gastromand har vi modtaget første kasse til test, men allerede nu er der bestilt for de næste 6 måneder - "Fra Gastromand til Gastromand"... [caption id="attachment_51726" align="alignright" width="1000"] Den samlede pakke...[/caption] Du kan se abonnementet her.Har du styr på julegaverne til manden? 

STOR TEST: Årets Nytårsbobler 2018 – 5 flasker til over 300 kr

$
0
0

For 5 år siden startede vi en smuk tradition: Kåringen af årets nytårsbobler. Kategorien var NV Champagne, året efter valgte vi at gå helt ”off the rails” og lave en kategori, hvor netop Champagne ikke var velkommen. Året derefter var det kun vintage! Sidste år bedste tørre bobler og bedste søde bobler - I år er der igen to kategorier: Bobler til max 300 kr. og Bobler uden loft...

For nogle dage siden afslørede vi vinderen af vores første kåring - bobler til under 300 kr. - det var lidt af en overraskelse at se en "outsider" løbe med sejren. Hvis du ikke har læst dette indlæg, så kan du se det her - STOR TEST: Årets Nytårsbobler 2018 – 5 flasker til under 300 kr. Nu drejer det sig om bobler uden loft - let the games begin! Læs også Årets tørre 2017 Vi havde et rent Vintage tema for nogle år siden, som var temmelig blæret. Fakta er bare, at bobler med alder til tider kan være skønnere. Jeg er helt med på, at der findes masser af NV - Non Vintage som er lækkert - men som så meget andet i denne verden bliver bobler altså bedre med alderen. Lidt lige som mænd :-) [caption id="attachment_50814" align="alignright" width="1000"] Og der blev lige lavet en lille nødløsning[/caption]   For os giver det mest mening at drikke tørre bobler kl. 18.00 og så drikke den sødmefulde til midnattens kransekage - du kan finde sidste år bedste søde bobler her. Hvis du vælger to flasker bobler og du kun er til de tørre, så synes vi, at du skal drikke de bedste først eller i hvert fald som de første par flasker. Det giver ikke mening at gemme toppen af poppen indtil midnat. Læs også: Årets Bobler til under 300 kr. [caption id="attachment_50815" align="alignright" width="1000"] Anders Jørgensen...[/caption] Kriterierne for denne smagning og kåring var:
  • Prisen skal blot være over 300 kr. That's all folks!
Inspiration til nytårsmenuen?Find masser af opskrifter, menuforslag mm. til nytårsaften

Hvad skal du servere til de tørre nytårsbobler?

Du skal servere det du har lyst til, men hos os er østers og nogle små hapsere med fisk helt genialt - du skal dog ikke servere noget sødt, det skal du gennem til sidst. Da vi smagte boblerne, fik vi nogle lækre stykker pålæg som Kim Schulz havde medbragt, samt en god hjemmerørt mayo og noget godt groft brød. [divider]5 fantastiske flasker bobler til Nytårsaften[/divider] Det er tydeligt, at alle vinleverandører føler sig hjemme i dette felt. Der var utrolig mange gode bud, og det er helt tydeligt, at de gør en stor indsats for at levere et godt bud. Jeg hæftede mig ved en Pol Roger 2008 fra Sigurd Müller, som jeg faktisk undrede mig over ikke kom med i top - men det vidner blot om et hård felt i denne kategori. Desværre kan alle jo ikke vinde og selv om, at der igen i år var tæt løb, så skulle der findes en top 5...

Le Mesnil Prestige Dosage Zero Blanc De Blancs 2007

Philipson WIne har det med at snige sig med i Top 5 ret ofte - de formår bare at ramme nogle gode flasker og selv om, at du skal nappe 12 stk., så er de skarpe på prisen. Le Mesnil har tidligere været i vores Top 5 - denne gang i en Blanc De Blancs uden dosage (sukkerlage). Masser af "toast" i næsen - god krop og god fylde - "Det her er rigtig Champagne for mig!" siger Webmasteren! Jeg er enig - det holder. I gensmagningen havde fået en kende mere "gær" i næsen og havde udviklet sig en del men i det store hele var den meget stringent. Hvis du er garvet Champagne-drikker og ikke så meget til sødmefulde bobler - altså de helt tørre, så er det her et fremragende bud. [rating stars="5" product="Le Mesnil Prestige Dosage Zero Blanc De Blanc 2007"]349 kr. ved køb af 12 stk. hos Philipson Wine

Alfred Gratien Blanc de Blancs 2009

Bichel Vin er også gode til at få deres bobler i Top 5. I første omgang var denne faktisk ikke videre imponerende, men kom lige nøjagtig med i Top 5 og dermed med i gensmagningen. I anden omgang var der dog sket ting og sager og flere af os troede først vi havde byttet rundt på numrene, for det var en helt anden Champagne vi fik serveret. Masser af duft af rabarber, ribs, hindbær, jordbær og men også grønne æbler, citrus og en flot afslutning og eftersmag. Gode bobler bliver solgt hurtigt, så allerede nu må vi skuffe og melde, at den er total udsolgt. Dog er deres 2012 udgave tilgængelig - lidt endnu. [rating stars="6" product="Alfred Gratien Blanc de Blancs 2009"] 450 kr. pr. stk. hos Bichel Vine

Brut Zéro Odyssée 2004 Grand Cru 

"Hold da op!" udbryder jeg - det her er stort! Vanvittig kompleksitet - dybde og balance i ét! Helt ren og kniv skarp syre og en duft palette som bare sparker røv. "Det her er sgu noget af det bedste vi har smagt." siger Kim Schulz - Jeg er enig - duft af sherry, modne pærer, abrikos, mango og friskbagt brød! I anden smagning stak den helt af og pointene regnede ned over den. Den havde udviklet sig meget og havde fået "karamel" i næsen og en "Champagne for en Connesuir" som Anders Jørgensen afsluttede. Utrolig flotte bobler! [rating stars="6" product=Brut Zéro Odyssée 2004 Grand Cru"]550 kr. pr. stk. hos Champagne Shoppen

Nuit Blanche - Blanc de Blancs Grand Cru

Vi må bare erkende, at Vinomani har styr på deres shit. De er i Top 5 i begge kategorier og vandt "Bobler til under 300 kr." Denne her scorede også højt og var tæt på at løbe med sejren. "Ymer" i næsen og masser af fedme - god koncentration af frugt og perfekt balanceret syre. Duft af æbler, stikkelsbær og hele vejen igennem et flot glas af starte sin aften på. Godt gået! [rating stars="6" product="Nuit Blanche - Blanc de Blancs Grand Cru"] 399 kr. ved køb af 6 stk. hos Vinomani

Blanc De Blancs Fits La Pimpante

Otto Suneson har ikke tidligere været videre dominerende i vores Top 5 - men i denne kategori fandt de deres ben. En flot Champagne med masser af dybde og sødmefulde noter - appelsin, abrikos, røde bær, nelliker og en smule hasselnød. Masser af sprødhed og lidt fedme. En flot afslutning med masser af "brød". Et flot glas og navnlig til prisen må vi erkende, at den løber med "Bedst til Prisen". Rygterne siger, at den måske kommer på tilbud meget snart, så den faktisk kommer lidt under 300 kr. Hvis det er tilfældet, så er det virkelig flotte bobler til pengene. [rating stars="5" product="Blanc De Blancs Fits La Pimpante"] 349 kr. pr. stk. hos Otto Suneson 

Årets nytårsbobler 2018 er…

Kategorien med bobler til over 300 kr. var i særdeleshed god fordi den favnede bredt. I vores stille sind havde vi nok tænkt, at alle forhandlere ville finde "Vintage" hertil, da det plejer at skille priserne. Faktisk var det kun 3 ud af 5 flasker der er er Vintage - de andre er "bare" gode bobler, så blev vi klogere. En spændende kategori som giver gode muligheder for skyde bredt og det er fedt! Nå - Vi skal finde en vinder, normalt er der en del diskussioner, ophedet debat og endda et lille let håndgemæng men det var ikke tilfældet i år, her må vi bare erkende "The Winner Takes It All": Her er vores vinder: [caption id="attachment_50704" align="alignright" width="1000"] Vinderen 2018 i Kategorien "Under 300 kr."... Tillykke med det...[/caption]

Brut Zéro Odyssée 2004 Grand Cru

Vinderen kommer fra en erfaren spiller til vores kåringer, nemlig Champagne Shoppen som havde valgt en helt udsøgt flaske bobler. Det er godt gået og helt afgjort velfortjent. Stort tillykke med det! På en anden og tredje pladsen kommer Vinomani og Bichel Vine med et par lækre bud. Nuit Blanche - Blanc de Blancs Grand Cru og Alfred Gratien Blanc de Blancs 2009. Allerede nu kan vi desværre meddele at Alfred Gratien Blanc de Blancs 2009 er udsolgt - der var kun få flasker og kort efter jeg havde publiceret indlægget var der meldt om udsolgt, så dermed en lille servicemeddelelse herfra - dog er deres Alfred Gratien Blanc de Blancs 2012 til salg og på lager for samme pris - de gode flakser ryger hurtigt. Skål og tillykke! [caption id="attachment_50706" align="alignright" width="1000"]Årets Top 3 fra 2018...[/caption] Hvad? [caption id="attachment_50821" align="alignright" width="1000"] Gode bobler blev poppet denne dag...[/caption]Hvem? “The Usual Suspects”. Men samme team som ved julesmagningen, og en række hang arrounds som gladeligt stiller op når behovet opstår - tak for hjæplen til alle! MadFar var også flink at lægge lokaler til på hans "Café Lindholm" som på kort tid har opnået stor succes i Nørresundby. Hvordan? Som sidste år blev samtlige bud smagt blindt, hvor der blev udvalgt en TOP 5 – disse blev så gensmagt til vores valgte retter. Håber det har givet inspiration til dine nytårsbobler - skål herfra...

Dessertvin: I år skal du drikke Spansk og Dansk til din Ris ala mande!

$
0
0

Engang var dessertvin lidt en overset vin, men gennem de sidste år er det langsomt begyndt at vinde mere og mere indpas i de danske hjem. På Gastromad hilser vi det velkommen - alene den grund, at man kan nyde et sidste glas sødmefuldt vin er grund nok til at embrace to the max! Vi har flere år i træk kåret den bedste dessertvin til den lækre risalamande! I flere år er sejret gået til danske producenter hvilket understreger at vi virkelig kan noget indenfor det område i Danmark!

Årets julevin, årets bobler i både kategorien "Under 300 kr." og "Over 300 kr." er fundet - så alt det burde du have styr på nu ikke? Men hvad skal vi drikke til juleaftens risalamande? Det kan være svært at gennemskue og der er flere meninger herom. Nogle foretrækker noget sødmefuldt til deres risalamande - andre vil gerne have modspil og dermed syre. I bund og grund handler det om balance, og det er netop hvad vi har sat os for at finde til den elskede dessert. [caption id="attachment_51836" align="alignright" width="1000"] Klassisk bud fra Bichel Vine...[/caption]LÆS OGSÅ: Ris à l’amande med kirsebærsauce Reelt kunne man godt forsvare at drikke samtlige af vores vine til juledesserten, men der skulle udvælges nogle spidskandidater. Igen blev der givet point - duftet, smagt og diskutteret. Panelet var ret enige. Her er de bedste bud på vin til risalamand'en 2018! LÆS OGSÅ:Sidste års vindere

Banyuls - Mas Cornet - Mise Tardive 2013

"Rosin, blomme, figner, en kende røg, peber, kardemomme, appelsinskal og hold da op den er lækker!" sådan startede kommentaren fra Anders Jørgensen for denne franske dessertvin. Lavet på 100 % grenache og med masser af kærlighed. Den skal som alle de andre i testen serveres køligt så den åbner sig i glasset - for meget varme fungerer ikke så godt med høj alkohol og sukker. Denne var nok min personlig favorit da jeg holdt af den brede duftpalette - godt gået af Theis Vine. [rating stars="5" product="Banyuls - Mas Cornet - Mise Tardive 2013"] 249,95 pr. stk. hos Theis Vin

Cold Hand Winery Prunus Nigra

Den kolde hånd fra Randers er kommet for at blive - vi kan lige så godt erkende, at Jens, Stella og Teamet bare har fundet et område, hvor de sparker røv. Den har været med de sidste mange år og ligger ofte i top - i år var ingen undtagelse. Frugtproduktion er noget vi er blevet fantastisk gode til i Danmark og producenter som Cold Hand Winery er en inspiration for flere og flere i branchen. Det er flot og beundringsværdigt. For mig er det igen balancen og her tanninerne som vinder, da det sammen med sødmen giver en fuldendt vin! Vi havde hørt, at dette år skulle blive stort fra Cold Hand Winery og vi blev ikke skuffet - flot!      [rating stars="6" product="Cold Hand Winery Prunus Nigra"] 250 kr. pr. stk. hos Cold Hand Winery

Bodegas Fariña - Val de Reyes Tinto

En lækker dessert vin fra Salvador Fariña, som er et stolt 3. generations vinhus i Spanien. Denne er lavet på 100 % Tempranillo og med masser af kærlighed. Det var vores første dessertvin vi smagte og folk var en kende tilbageholdende med deres point, men det betød bestemt ikke, at den ikke kom i Top 5 og efter gensmagninger enten den med flest point. En flot vin med masse af appelsinskal, honning pakket ind i masser af dybde og næsten et portvinsagtig-finish. For mig havde denne netop balance mellem masser af sødme men også en flot afsluttende syre. Anders Jørgensen slutter den godt af med aftenens kommentar: "Det her ville min familie hade - men jeg elsker det!" Godt gået af en spiller som vi alt for sjældent har set i vores Top 5 - Vin & Vin [rating stars="6" product="Bodegas Fariña - Val de Reyes Tintol"]179 kr. pr. stk. hos Vin & Vin

Frederiksdal Sur Lie

Det er efterhånden ikke nogen overraskelse af Frederiksdal ligger i toppen - de er og bliver sindsyg skarpe når det kommer til kirsebærvin og inden du får associationer til din gamle tantes gemte flaske fra sidste år, så nultil lige dig selv, det her er en helt anden liga! Sidste år havde deres "Sur Lie" sjovt nok også lige sneget sig med i Top 5. Årsagen er simpel - den har det hele - duft  af modne kirsebær, bitre mandler og marcipan! Den er elegant og smukt velbalanceret mellem fedme og syre. Godt gået     [rating stars="6" product="Frederiksdal Surlie"] 189 kr. pr. stk. hos Frederiksdal

Colheita Port 2007, Quinta Do Infantado

Bichel skal bare være med på alle tangenter i år og dessertvinen er ingen undtagelse. Colheita er dybest set en Tawny Port fra en enkelt årgang. Årgangen skal være godkendt af portvinsinstituttet og vinen skal lagre på fad i mindst 7 år Hos Quinta do Infantado lagrer de deres Colheitaer 10 på 700 liters fade, der er mere end 100 år gamle. Det er her klassisk, lækkert og lavet med omhu. [rating stars="5" product="Colheita Port 2007, Quinta Do Infantado"] 275 kr. pr. stk. hos Bichel Vin

Alle er vindere her...

Alle vinene her er gode bud til din risalamande - det handler nok om hvorvidt du er til dansk med masser af syre og kraft, spansk med karakter og kant eller helt klassisk fra Portugal? Alle fungerer og alle har højt niveau. Faktisk er denne kategori den sværeste af dem alle, for utrolig mange ligger hårdt til med point, videre er det kun få point der adskiller dem - det samme gælder Top 5. Vi peger derfor ikke på en direkte vinder - men det er tydeligt, at nogen af os havde favoritter blandt Top 5 - god fornøjelse med de sødmefulde og syrlige dessertvine. [caption id="attachment_51837" align="alignright" width="1000"] En "Outsider" - Hvidvinen fra Jyskvin....[/caption]

Deltagerne

Hvem?

Hvordan?

Alle vine blev smagt til en god omgang ris ala mande med det hele. Herefter blev der giver point og skrevet noter og til sidst valgt en Top 5. Afslutningsvis er der vist bare tilbage glædelig jul herfra!

Gintossens 5 bud på Nytårets Gin Cocktails – lette, enkle og fulde af fest!

$
0
0

Clover Club - pigerne vil elske denne!

Nytår…! Altid en fantastisk anledning til at gøre lidt ekstra ud af tingene – lave lækker mad, invitere vennerne, hygge, feste og selvfølgelig en perfekt anledning til at servere nogle festlige cocktails! Og her er så udfordringen: For hvad skal man servere, når man gerne vil have noget andet/mere end en Gin & Tonic og hvordan sørger man for at det ikke kræver, at man har alverdens mixers, skal fremstille komplekse sirupper eller skaffe garnish fra den anden side af kloden...?

Søg ikke længere… Gintossen to the rescue! Vi giver dig her 5 enkle, festlige og smagfulde bud på klassiske gin cocktails du kan servere nytårsaften og som alle er simple at mikse uanset om klokken er 18 eller 03 😊 Det eneste du skal have klaret på forhånd (udover at have gin, is, garnish og cocktailglas klar) er at have presset noget citronsaft og/eller limesaft og lavet lidt sukker- og/eller honningsirup, alt afhængig af hvilke af disse cocktails, du ønsker at lave, og det tager ingen tid at gøre klar! Opskrifterne på sirup finder du nederst i artiklen. I opskrifterne kommer vi med vores bud på en Gin, som vi synes du med stor fordel kan anvende til den enkelte cocktail. Har du ikke lige denne eller ønsker at udvide din ginsamling yderligere, så benyt en Gin, som måske ikke er alt for kraftig i enebærsmagen og ikke er for speciel, men som er mere ”alsidig” i sin smagsprofil. Derved kan den bruges til mange/alle af disse cocktail og stadig give en god smagsoplevelse. Eksempler på disse kunne være ginner som Schackenborg Dry Gin, Chelsea Royal London Dry Gin eller Plymouth Gin. Alle opskrifterne er afmålt pr. cocktail og du kan sagtens lave flere på en gang i din shaker. Cocktail #1 - til Dronningens Nytårstale:  French 75
  • 2 cl. Schackenborg Dry Gin (HKH Prins Joachim’s Gin, naturligvis)
  • 1 cl. friskpresset citronjuice
  • 0,5 cl. sukkersirup (*)
  • En god, tør champagne
  • Citronskal
  • cocktail-kirsebær
Fyld Schackenborg Dry Gin, friskpresset citronsaft og sukkerlage i en shaker med is og ryst den i ca. 15 sekunder til den er kold. Hæld derefter ingredienserne op i et champagneglas og top glasset med en kold, tør Champagne og pynt med en strimmel citronskal og evt. et (kirse)bær. [caption id="attachment_51809" align="aligncenter" width="1024"]French 75 - det oplagte valg til nytårstalen French 75 - det oplagte valg til nytårstalen[/caption] Cocktail #2 – den friske drink: Tom Collins
  • 25 ml Citronsaft
  • 25 ml Sukkersirup (*)
  • 50 ml Gin - gerne en Old Tom Gin, fx. Hernö Old Tom - men ikke et krav
  • Danskvand
Fyld alle ingredienserne i en shaker og tilsæt godt med is. Ryst i ca. 15 sekunder. Fyld et glas med isklumper. Brug din strainer (sien til din shaker) og hæld i glasset. Top af med danskvand. Pynt med f.eks. et hindbær og en citronskive sat sammen med en cocktailpind. [caption id="attachment_51812" align="aligncenter" width="1024"]Tom Collins - gerne med Hernö Old Tom Tom Collins - gerne med Hernö Old Tom Gin[/caption] Cocktail #3 – den indbydende pinkfarvede drink – The Clover Club
  • 20ml Citronsaft
  • 20 ml Sukkersirup (*)
  • 50 ml Brooklyn Gin
  • 20 ml æggehvide (pasteuriseret æggehvider kan købes i små flasker)
  • 4-6 hindbær
Kom alle ingredienserne op i en shaker, hvor det hele shakes i 15 sekunder. Tilsæt herefter 4-5 isklumper og ryst yderligere 15 sek. Si igennem din strainer og server i (afkølet) cocktailglas. Har du hældt op til flere cocktails i din shaker, så husk at fordele skummet i dine glas. Pynt med hindbær. [caption id="attachment_51813" align="aligncenter" width="1024"]Clover Club - pigerne vil elske denne! Clover Club - pigerne vil elske denne![/caption]Cocktail #4 – den aromatiske drink: The South Side
  • 20 ml limejuice
  • 20 ml sukkersirup (*)
  • 50 ml Daffy’s Gin
  • 5-6 mynteblade
Klap myntebladene så aromaerne i bladene “vågner” og kom dem ned i en shaker med de øvrige ingredienser. Det hele shakes i 15 sekunder med is. Drinken bør dobbelt straines så man ikke får små myntestykker i drinken (dvs. at man brug både sien til din shaker og en ekstra lille si) og det hele hældes i et (afkølet) cocktailglas. Pynt med et lille mynteblad som også “vækkes”, så det dufter. [caption id="attachment_51811" align="aligncenter" width="1024"]South Side - det nærmeste du kommer en Mojito med Gin! South Side - det nærmeste du kommer en Mojito med Gin![/caption] Cocktail #5 – til den søde tand: Bees Knees
  • 20 ml citronsaft
  • 20 ml honningsirup (**)
  • 50 ml Kalas Gin
Kom alle ingredienserne op i en shaker. Det hele shakes i 15 sekunder med is. Straines og hældes op i et (afkølet) cocktailglas. Tag en bred citronskal og vrid den over glasset. Du kan altid regulere hvor sød din Bees Knees skal være ved at justere sukkermængden. [caption id="attachment_51810" align="aligncenter" width="1024"]Bees Knees med Kalas Gin - så er festen i gang! Bees Knees med Kalas Gin - så er festen i gang![/caption] Gintossen ønsker dig et godt og lykkebringende nytår og en rigtig dejlig nytårsaften!!! Herunder finder du beskrivelserne af de 2 meget lette sirupper, vi har benyttet i ovenstående cocktails. Du kan lave dem begge, på under 15 min ;) (*) Sukkersirup: Bring 2 dele sukker og 1 del vand i kog, og lad det koge ca. 5 minutter under omrøring ved forholdsvis kraftig varme, så sukkeret er opløst og blevet lidt tyktflydende. Må endelig ikke blive brunt. Sukkerlage kan hældes på en flaske og gemmes i køleskabet, så lav gerne lidt ekstra – f.eks. 3 dl. sukker og 1½ dl. vand. (**) Honningsirup: Bring 2 dele honning og 1 del vand i kog, og lad det koge under omrøring et par minutter, så det bliver tyktflydende. Honningsirup kan hældes på en flaske og gemmes i køleskabet i minimum 14 dage.

Wednesdays Whisky: Rapscallian

$
0
0

Sidste onsdag inden jul og for Familiefaren sidste arbejdsdag i år! Yes - der er nemlig nogen som har punchet overtime ind - to the max! Det betyder whisky - whisky og whisky! Faktisk bliver dette en dag hvor, hvor der bliver nappet lidt mere end enkelt. Denne har også et "julet-twist" som passer helt perfekt til denne årstid. Den er nem at lave og resultatet er sygt godt... We give you Whisky Rapscallian!

Sidste onsdag kørte vi den ind med Singleton And Port Flip som var en cremet og krydret - fredag stod den på Zacapa-Swizzle hvor der var rom på programmet. Denne er mere enkelt og ren i smagen. Det er den type af cocktails, som jeg er nået til at bestille når jeg er ude - helst opbygget med ren alkohol. Den sødmefulde Sherry og Pernod skaber det "julede" twist her, men reelt kunne du sagtens drikke den på andre tider. Dog vil jeg sige, at det er en afterdinner cocktail eller til de kolde tider. [caption id="attachment_51552" align="alignright" width="1000"] Rapscallian - "Mischievous Person"...[/caption]
Wednesdays Whisky: Rapscallian
Forfatter: 
Kategori: Cocktail
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 1
 
Ingredienser
  • 4 cl Talisker 10
  • 2 cl Pedro Ximenez Sherry (eller en anden sødmefuld Sherry)
  • 0.25 cl Pastis Pernod
  • Is
Tilberedning
  1. Kom alle ingredienserne i et stort glas sammen med masser af is.
  2. Rør din cocktail grundigt sammen med en barske, og si den gennem en strainer over i et cocktailglas.
  3. Easy as that...
  [caption id="attachment_51551" align="alignnone" width="1000"] Skål og glædelig jul...[/caption] Du kan sagtens vælge en anden Sherry, men gå efter noget kvalitet - blot fordi den skal i en cocktail betyder det faktisk ikke, at du kan gå på kompromis. Jo bedre spiritus - jo bedre cocktail - og det har jeg lært af en professionel, så det lytter jeg til. [caption id="attachment_51675" align="alignright" width="707"] Rapscallian....[/caption] Det var sidste julecocktail i denne omgang - hvis du har studser lidt over navnet "Rapscallian" er den bedste løse oversættelse og beskrivelse jeg kan finde til dig en person, som er lidt svær at gennemskue, en som sikkert vil løbe om hjørner med dig - eller Captain Jack Sparrow om man vil - han er en Rapscallian...      

Ron Quorhum 30 Aniversario – en lækker rom til julegaven

$
0
0

Her i efteråret var jeg på rejse til lidt varme himmelstrøg - og det kan varm anbefales. Dog var jeg reelt set helt på den anden side af kloden, i Cambodia, end hvad dette skal handle om. Navnligt en rom fra Den Dominikanske Republik - sammenhængen er dog lige til da rommen købes i Travel Retail aka i lufthavnen...

Hvorfor er netop denne rom interessant?! Ja, det er igen ret lige til. Vores gode ven på romhatten.dk, har fin anmeldelse liggende af den klassiske Ron Quorhum 30 Aniversario, som har fået ikke mindre end 98 point, og bedømt som en af de allerbedste til prisen. Så den skylder man næsten sig selv at prøve - hvis ellers man er lige rom-fanatiker. Ron Quorhum 30 Aniversario Travel Retail er dog ikke helt den samme rom, som Romhatten har anmeldt. Men en videreudvikling af den klassiske Ron Quorhum 30 Aniversario, som første gang kom til Danmark i 2013. Travel Retail udgaven har efterfølgende fået lov at lager lidt ekstra på sherryfade, altså det der kaldes en "sherry finish"
Ron Quorhum 30 Aniversario er lagret, blendet og tappet på Den Dominikanske Republik af Oliver & Oliver Rums. Oliver & Oliver Rums er ledt an af ejer og master blender Don Pedro Ramon Oliver - direkte efterkommer af Juanillo Oliver som tilbage i det sene 1800-tal producerede rom på Cuba. Nu producerer hans efterkommere så rom under samme navn, men denne gang på Den Dominikanske Republik - det har de gjort siden 1993.
Generelt er rommen i Ron Quorhum 30 Aniversario er en blanding af rom fra følgende lande; Nicaragua, Guatemala, Trinidad, Panama (alle melassebaseret rom), samt Den Dominikanske Republik (sukkerrørssaftbaseret rom). Oliver & Oliver destillerer altså ikke selv deres rom, men opkøber destillater hos romproducenter i regionen. De køber romtyper, som minder om den man producerer på Cuba - altså den lette spanske romstil. På Den Dominikanske Republik arbejder de tidligere cubanske master blendere med destillaterne.
  
At der står "30" i navnet på Ron Quorhum 30 Aniversario betyder dog ikke, at det er en 30 års rom. Men den indeholder meget gammel rom såvel som ung rom - det som også kaldes et "wide range blend". Den præcise alder, kan man derfor ikke sige noget om, da det ikke er noget som producenten oplyser. Men det er en solera-rom - et term som du sikkert har stødt på tidligere. Det klassiske blend er blevet fadlagret på bourbonfade af amerikansk egetræ samt fade af fransk egetræ. Travel Retail udgaven er som sagt en videreudvikling af det klassiske blend, hvor man har finish lagret denne på sherryfade fra Spanien. Ron Quorhum 30 Aniversario Travel Retail  er derudover tappet ved 42% alkohol, hvor den alm. udgave er tappet ved 40%. Der er desuden tilsat en lille smule sukker til rommen i takt med den spanske romtradition.
Men hvordan smager den så?! Jeg synes den er ret vild, den har er en utrolig fylde og afrundet oplevelse i munden - særligt også på trods af de 42% alkohol, som faktisk slet ikke er fremtrædende. Den har bestemt de klassiske elementer som appelsinskal, kaffe, honning og flødekaramel, men også frugtige og søde noter af figner og abrikos. Det er en rom i den søde ende, og det skal man være klar på. Sidst har den også en rigtig lang eftersmag, som bare bliver hængende i munden, og kalder på en slurk mere. Hvad koster den?! Travel Retail udgaven ligger med en listepris på 649,- men sælges i skrivende stund til 549,-. En pris som bestemt ikke er urimelig. Hvis du spørger mig, en fin julegave til den bedre halvdel, som elsker en god rom. Skal du have fat i Travel Retail udgaven må du en tur med flyveren, Ron Quorhum 30 Aniversario Travel Retail er nemlig produceret helt eksklusivt til det danske marked, hvilket betyder at den udlukkende bliver solgt i Billund Lufthavn's Travel Retail Shop

Kjær Sommerfeldt – Københavns mest alsidige og spændende vinhandel?

$
0
0

Kjær & Sommerfeldt ligger i hjertet af Købehavn i historiske lokaler på Gammel Mønt - deres butik er lidt som en tidsmaskine - hvis væggene kunne tale ville de afsløre hemmeligheder fra den tid hvor den trykte presse havde magten i landet! Idag bliver der også fortalt sandheder - om vin - det foregår i baren, til nogle af de mange smagninger eller et af deres spændende events. Vi har kigget lidt på én af Københavns mest populære og ældste vinforhandlere... Velkommen til Kjær Sommerfeldt! Annonce: Lavet i samarbejde med Kjær & Sommerfeldt... Kjær & Sommerfeldt blev grundlagt i 1875, og har siden 1928 solgt vin fra de store lokaler på Gammel Mønt 4. Sidste år udvidede de deres Vinbar, så du idag kan nyde et fyraftens glas eller to inden turen går hjem. Udover en klassisk vinbar med fantastisk stemning har de også smagninger, events og naturligvis en række lækre flasker på hylden i deres vinhandel hvor du også finder "Skatkammeret", hvor du finder - ja alle "skattene" :-) Læs også: Har du besøgt KBH’s største vinbar: Åben 6 dage om ugen – næsten 1800 vine på kortet! [caption id="attachment_51885" align="alignright" width="1000"] Fra deres private samling...[/caption]

Vinhandlen...

Der findes ikke mange vinforhandlere som indenfor en overskuelig fremtid kan fejre 150 års jubilæum. Det kan efterkommerne af Charles Christian Kjær og Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt dog om ca. 6 år. De åbnede tilbage i 1975 deres første butik med ambitioner om, at skabe noget særligt. 25 år senere blev de udnævnt til Kgl. Hofleverandør. I butikken på Gl. Mønt i Indre København oser der af historie. Fra kælder til kvist finder du vin - helt bogstaveligt. De smukke træreoler er fyldt med nøje udvalgte dråber der er perfekt placeret til kunderne i butikken - det skulle jo nødig hedde sig! [caption id="attachment_51882" align="alignright" width="1000"] Smukt ser det ud i Vinhandlen...[/caption] Jeg cykler ofte forbi og nyder synet af facaden der lyser smukt op når mørket falder på. Tidligere frekventerende jeg ikke butikken særlig meget - men efter min kæreste inviterede mig ind i anledning af et event med Highland Park hvor deres seneste Single Cask "Grundtvig" blev frigivet er jeg begyndt at komme mere og mere. Faktisk kom det bag på mig, at butikken er så flot og hyggelig som den er. [caption id="attachment_51881" align="alignright" width="1000"] God investering...[/caption] I forbindelse med et samarbejde fik jeg den helt store rundtur, hvor jeg fik muligheden for at se deres første ordre på en tønde whisky. Jeg fik også fortalt, at de kunne fremvise hvordan store danskere som Niels Bohr købte Riesling, Bordeaux og Champagne. Her skal vi mange år tilbage i tiden - helt tilbage til den gang, hvor man fra 1903 kunne købe en slotsaftappet Château Margaux for 5 kroner, en 1893 Johannisberger for 6 kroner og en 1893 Steinberger Cabinet for 6,50. Hold da op! Take me back...

Vinbaren...

Der har tidligere været en lille vinbar på Gl. Mønt som sidste år blev istandsat og indrettet til en af Københavns hyggeligste vinbarer, hvor der er hele 1795 forskellige vine at vælge imellem. Alle vine i butikken kan købes og nydes i vinbaren, hvorfor man eksempelvis kan nyde en Richebourg - DRC 2009 til 15.000 kroner, men også få et glas vin til 89 kroner. Så der er plads til alle. [caption id="attachment_51883" align="alignright" width="1000"] Vinbaren...[/caption] Sidst da jeg var forbi i privat-regi var det blot for at nyde et glas Bourgogne med min kæreste, spise lidt snacks og så videre hjem for at slappe af. Det fungerer helt perfekt. For mig giver vinbaren en mulighed for at gøre vin til noget som ikke blot hører til fest og weekend, men også til hverdag - og noget alment. Det lyder næsten skørt, men kontrasterne hos Kjær & Sommerfeldt gør stedet til det helt rigtige, da det er ligemeget om du er til det ypperste bourgogne eller til et hurtig glas til under 100 kr. Det hele findes hos Kjær & Sommerfeldt. [caption id="attachment_51887" align="alignright" width="1000"] Vinbaren...[/caption] Og så kan du finde Kjær & Sommerfeldt her - hvis du skal drikke Bourgogne og Bordeaux fra de helt store huse, så skriv lige til os enden ikke? Så kommer vi nemlig forbi :-)

Smagningerne...

Kjær & Sommerfeldt er velsignet med smukke lokaler, med et historisk vingesus fra kælder til kvist. De forskellige rum bruges til blandt andet smagning og præsentationer. De er udsmykket med historiske artifakter som eksempelvis deres første ordre, og deres anerkendelse som Kongelig Hofleverandør, de fik 25 år efter åbningen. [caption id="attachment_51880" align="alignright" width="1000"] Gammel Vin fra store smagninger...[/caption] Der er smagninger planlagt året ud og allerede 10. januar starter de op igen - der er ikke noget der hedder "Hvid-Januar" når du er i vinbranchen eller når du er Gastromand for den sags skyld. I Januar kan du nyde Champagne smagninger med "Nicolas Feuillatte" som du måske kender - både den 21/12 i Århus og to smagninger den 27/12 i Århus og KBH - prisen er 499,- så skal du lige have boblerne på plads til nytår, så er der hermed et godt tip. Ellers er der GT smagning 29/12 i Århus og i det nye år er der "Cocktail Master Class". Der hersker en naturlig ro i de gamle lokaler, hvor du uden anstrengelse og helt automatisk kommer helt ned i gear - navnlig efter et par glas vin. Det var præcis den følelse min herlige meddrikker og jeg sad med, da vi besøgte deres vinbar efter en grundig rundtur i lokalerne, hvor vi også havde fornøjelsen af at besøge deres "lille" og diskrete skatkammer kaldet "Paradiset". Her må jeg blankt erkende, at de helt små nakkehår strittede i alle retninger - aldrig har jeg set så stor og mageløs en samling!

Events - Beaujolais & Hotdogs og "Det Perfekte Par"...

Udover Kjær & Sommerfeldt har deres udvalg af vine, deres vinbar og smagninger så har de også med hyppige mellemrum nogle events, som til tider er ret alternative og utraditionelle tænkt. Det vi husker bedst og holdt mest af var uden tvivl Beaujolais & Hotdogs. Det kommer igen næste år, da det afholdes når vinsæsonen og høsten afsluttes. Beaujolais Nouveau symboliserer  nemlig slutningen på vækstsæsonen og varsler vinterens kommen. Det fejres med et utraditionelt match af årgangens første vin og en dansk klassiker - derfor serverer Kjær & Sommerfeldt en balje Louis Jadot Beaujolais Villages Primeur og Hotdog-mester John serverer en lækker hotdog med hjemmelavet slagterpølse med vildsvin og svampe. Vi glæder os til næste år. [caption id="attachment_51919" align="alignright" width="1000"] Det Perfekte Par...[/caption] Hver måned afholdes event med "Det Perfekte Par" og nej det er ikke dig og din bedre halvdel - men det kunne være noget for jer – det er en let anretning og et glas vin for samme pris 150 kr. det kunne fx være Østers og Champagne som den 27/12-2019 hvor du kan nappe to Gulliard østers og et glas champagne - så kan du passende lave en tyvstart på nytåret! Hvad er din favorit vinhandel i Danmark?  

VIN UDEN PIS: Ris, ros og kirsebær

$
0
0

Forleden skulle jeg skynde mig på arbejde, men der var noget ved hoveddøren, der blokerede min afgang. Det var selvfølgelig julen, der stod for døren. Lige om lidt sætter vi os nemlig tilrette og udsætter legemet for et sandt bombardement af fedt, salt og animalsk protein i form af gris, gås, and eller kalkun eller hvad der nu ellers måtte freestyles med i hjemmekøkkenerne. Og desserten er for de flestes vedkommende risalamanden, den ærkedanske dessert, der består af ris, fløde, sukker og mandler. Julen skal ikke bæres ud, så vin skal der til, også til alamanden. Men hvilken? Tjaaaa….Risalamande er i sit udgangspunkt en drøj, men mildtsmagende dessert med kun en let sødme. Så der kan man nærmest drikke hvad som helst, der er sødt. Som udgangspunkt er søde hedvine en god idé, da alkoholen renser godt ud efter den fede fløde. Portvin, sød madeira eller ditto sherry kan alle være med. Det bliver straks lidt mere besværligt, når kirsebærsovsen melder sin ankomst. Her kommer der både ekstra sødme og syre og kirsebærrene har en markant egenaroma, som vinen gerne må matche. Her kunne nogle af de danske kirsebærvine, der efterhånden findes i mange udgaver fra forskellige producenter være et oplagt bud. Især hvis kirsebærrene er de aromatiske amarenakirsebær fra Italien. Men det kunne også stadig være portvin, fx en frugtig LBV eller en ung vintage, det kunne være sød recioto fra ”amaroneland” eller sød vin fra Maury eller Banyul. Som grundregel kan vi sige at vinen gerne må besidde en pæn mængde alkohol, så gem dine gamle trockenbeerenausleser til noget andet. Desuden skal vinen indeholde en pæn mængde restsukker, ellers smager den surt, når den skyller risherlighederne ned. Skal du i øvrigt ikke lige have en opskrift?   Rigtigt glædelig jul fra Vinhjernen.
Risalamande
Forfatter: 
Kategori: Dessert
 
Ingredienser
  • 200 gram grødris
  • 2 dl vand
  • ½ tsk. salt
  • 1 stang polynesisk vanilje
  • 1 liter sødmælk
  • 50-75 gram sukker
  • 150 gram mandler
  • ½ liter økologisk piskefløde
Tilberedning
  1. Bring vand i kog, tilsæt ris og kog 3 minutter.
  2. Tilsæt mælk, vaniljekorn og vaniljestangen og bring i kog under omrøring.
  3. Kog ved meget svag varme i ca. 30 minutter - risene må godt have lidt bid.
  4. Tilsæt sukker og salt, når grøden er færdig, omrør og smag til.
  5. Lad grøden køle HELT af, inden du fortsætter, ellers bliver det til ’ost’.
  6. Smut mandlerne, og rist dem evt. let i ovnen, 3-4 minutter ved 200 grader.
  7. Hak dem groft.
  8. Tag vaniljestangen op af den kolde grød, og rør mandlerne i.
  9. Vend det hele med letpisket flødeskum.
  10. Server kold.
  [divider] Vin til risalamande [/divider]

Chambers Rutherglen Old Vine Muscadelle

Pris: 299,- Forhandler: Propperiet Skøn næse af tørret frugt og nypoleret ædeltræ. Som at spise figner ved morfars skrivebord. Munden er fed af sukker og vinen driver kælen rundt i din mund. Flydende Kardashian, sådan set. Glimrende til alamande alene, men clasher en smule med kirsebærsovsen. Skøn vin, desuagtet. [rating stars="4" product="Chambers Rutherglen Old Vine Muscadelle"]

Tommasi Fiorato Recioto 2015

Pris: 150,-(normalpris 175,-) Forhandler: Kjær & Sommerfeldt Urtet, behagelig næse, der ikke associerer til sød vin. Munden er krydret og skøn og slutter blidt og tørt af. Flot vin, der fungerer glimrende både med og uden. Som man siger. [rating stars="5" product="Tommasi Fiorato Recioto 2015"]

Acinatico Recioto 2013

Pris: 189,- v. 6(normalpris 215,-) Forhandler: Jysk Vin Kraftig og amaronekrydret næse. Flot og fyldig mund, helt uden botox. Vinen er til den tørre side til juledesserten, men fungerer anstændigt og frisker måske endda en anelse op. Ho ho ho. [rating stars="5" product="Acinatico Recioto 2013"]

Domaine La Collière Rasteau Grenat 2015

Pris: 155,- v.6(normalpris 175) Forhandler: Jysk Vin Dejlig vinøs og frisk rudolf-næse af røde bær og fad. Munden har harmonisk sødme og behageligt tannisk haps. Til risalamande alene fungerer den fint, med kirsebærsovs bliver den mere tør, men stadig anvendelig. [rating stars="4" product="Domaine La Collière Rasteau Grenat 2015"]

Cocktail of the Month: Rumhattan

$
0
0

Endnu engang har vi fornøjelsen af at kunne byde på Månedens Cocktail by @thecocktail.blog December måned skal i min verden byde på noget der varmer og hvad er så bedre end en iskold varmende cocktail? Ikke meget spørger du mig. En klassisk Manhattan byder på Whiskey, Vermouth og Bitters - men jeg vil have mere - især hér op til Jul.Læn dig tilbage og lad dig inspirere til at smække denne måneds cocktail sammen. Rom og Jul går op i en højere enhed og rimer på hinanden så vanvittigt godt. Rommen med dens sødme, dybde og næsten slik-agtige struktur, er som skabt til Jule måneden. Jeg elsker Rom, så hér i huset bruger jeg Rom hele året rundt, men især hér i den kolde tid tager jeg den tit ned fra hylderne - og jo mørkere, jo mere kompleks, jo mere dybde, jo bedre! Jeg går nogen gange igennem mange af de klassiske cocktails og bytter grund ingrediensen (whisky, vodka, gin, cognac osv.) ud med Rom, og (alt for) ofte ender det med en helt igennem fantastisk smagsoplevelse. Der skal nogen gange "tweakes" lidt hist og her, men i langt de største tilfælde kan man snildt skifte fx. whiskyen ud med Rom og ende med et meget smagsfuldt resultat. [caption id="attachment_51568" align="alignnone" width="800"] Her benyttes Rom istedet for Whiskey[/caption]
Cocktail of the Month: Rumhattan
Forfatter: 
Kategori: Cocktail
 
RUMHATTAN
Ingredienser
  • 4.5 cl. Conde De Cuba 11 Anos Rom
  • 2.5 cl. Sød Vermouth
  • 2 Dashes Bogarts Bitters
  • 1 Dash Orange Bitters
Tilberedning
  1. Røres med masser af is
  2. Sies i et afkølet glas
  3. Pyntes med appelsin skal
  4. Nyd den
  5. Skål
  [caption id="attachment_51569" align="alignnone" width="800"] RumHattan...[/caption] Har du selv en favorit Rom cocktail du ofte bliver ved med at genbesøge? Jeg elsker selv en god og potent rørt Manhattan, men nogen gange kan en whisky cocktail bare "fylde for meget" og man kan have brug for en lidt "nemmere" cocktail oplevelse i en given situation. Vi havde tændt op i pejsen, en god film i TV for ungerne, og konen og jeg med noget god musik i højtalerne - det inviterede til en lækkerbisken af en cocktail. Skål og god lørdag!

Julecocktail: Espresso-Bailey-Whisky Martini…

$
0
0

Kan du shake en cocktail og se pisse sej ud imens dine gæster så og måber? Nej vel? Det kræver nemlig lidt teknik og ikke mindste viden om sammensætningen i en cocktail. Vi har samlet nogle tricks til dig, som gør, at du ret nem bliver en sand bartender i eget hjem...

Denne cocktail er lidt af en favorit hos min kæreste og en aften, hvor det var blevet lidt sent - du ved efter at vi havde delt en flaske bobler og en flaske rødvin imens vi havde set Muse koncert i 4 timer var det på tide, at finde de tunge kanoner frem. Min kæreste er en kræsen tøs - men det er helt okay, jeg sætter pris på, at hun værdsætter kvalitet, ellers var hun nok heller ikke sammen med en Gastomand. Det specielle ved hende er faktisk, at hun har valgt en Gastromand hvor resten af "The Wolf Pack" ikke har haft noget valg - deres forhold er nemlig ældre end bloggen. [caption id="attachment_51868" align="alignright" width="1000"] Espresso-Bailey-Whisky-Martini...[/caption] Hendes favorit cocktail er "Bloody" Marry" eller "Espresso Martini" - dog helst lavet på whisky frem for vodka - like I said - she knows what she wants. Præcis denne aften havde jeg ikke lige frisk tomatjuice eller selleri stående klar, så jeg lavede en lyn sirup, en lækker espresso, fandt en god whisky og fik den shaket rundet og serveret i passende old school champagneglas - det var en en succes. I denne udgave er der et skud Baileys i også som giver dig en cremet cocktail og er din date eller gæst ikke så meget til kaffe og whisky, så er denne en gylden middelvej. [caption id="attachment_51863" align="alignright" width="1000"] Skål - opskriften kommer til sidst i indlægget...[/caption] Normalt drikker jeg ikke så meget Baileys, så resten skulle bruges på et eller andet og så er google you friend. Jeg fandt en opskrift på fyldte chokolader med Baileys (egentlig var det en Mocca-likør - men close enough). [caption id="attachment_51870" align="alignright" width="1000"] Nyt gear - passer til julen...[/caption] [caption id="attachment_51863" align="alignright" width="1000"] Opskriften kommer til sidst i indlægget...[/caption]
Julecocktail: Espresso-Bailey-Kaffe Martini...
Forfatter: 
Kategori: Chocolade
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 10
 
Ingredienser
Ingredienser til fyld
  • 150 g mælkechokolade
  • 150 g fløde
  • 150 g Baileys
  • 20 g smør
Ingredienser til skal:
  • 450 g mælkechokolade
Tilberedning
Den ydre skal
  1. Temperer 450 g mælkekokolade (se anvisningen nedenfor).
  2. Hæld chokoladen i en sprøjtepose, og fyld formen.
  3. Hæld overskydende chokolade ud af formen, så formen kun er foret med chokolade på indersiden.
  4. Lad formen stå i 10 minutter ved stuetemperatur.
Fyld
  1. Smelt 150 gram chokolade.
  2. Varm fløden op, og hæld halvdelen af den over chokoladen, inden du blander den omhyggeligt.
  3. Hæld resten af fløden over chokoladen, og bland igen omhyggeligt.
  4. Hæld Bailey's i blandingen, og bland igen.
  5. Hæld smørret i, og bland det hele.
  6. Fyld en sprøjtepose med blandingen, og fyld derefter formen ud.
  7. Lad chokoladen størkne i 15 minutter.
Låg
  1. Læg nu et færdig lag af tempereret chokolade over fyldet for at lukke trøffelkuglen.
  2. Skrab det overflødige lag chokolade af, så den kun dækker formen.
  3. Lad chokoladen størkne i 30 minutter i køleskabet.
  4. Tag støbeformen ud af køleskabet, drej den rundt, og bank forsigtigt trøffelkuglerne ud.
  5. Herefter er de klar!
Tempereret chokolade
  1. Hak chokoladen godt. Varm en tredjedel af den over et vandbad, og til der er 48-50 grader.
  2. Bland nu den resterende chokolade, og rør, indtil temperaturen er 28-30 grader.
  3. Afslut ved forsigtigt at opvarme chokoladen til 31-32 grader.
  4. Så er den klar til brug!
Ovenstående blev et hygge-projekt med mine tøser en lørdag formiddag og deres motivation og humør var tårnhøjt. Vi fik til opskriften med oprejst pande og gjorde vores ypperste. [caption id="attachment_51865" align="alignright" width="1000"] Smeltet chokolade...[/caption] Undervejs målte vi temperaturen med mit infrarøde termometer og vi lod det køle af og kørte på. Jeg må sige, at jeg blev en kende nervøs ved det med "tempereret chokolade" - faktisk vidste jeg ikke, at det var SÅ vigtigt, at temperaturen var præcis. [caption id="attachment_51866" align="alignright" width="1000"] Smilla og Sophia i gang med at lave chokolade...[/caption] Det går op for mig, at projektet måske er en kende ambitiøst da min kæreste kigger ud i køkkenet og siger - "Hold da op - det var det, som adskillige i Den Store Bagedyst" havde svært ved. Det er her hvor jeg begyder at tvivle - alt for meget er vist gået galt undervejs, men heldigvis morer pigerne sig utrolig meget - faktisk bliver det lige taget et sidespring og der laves lige et hjemmelavet påskeæg ved siden af. [caption id="attachment_51867" align="alignright" width="1000"] Sophias påskeægs-maskine...[/caption] Jeg må desværre skuffe jer, det hele endte ikke særlig godt. De små fyldte chokolader var umuligt at få ud. Fejlen har højst sandsynlig været, at jeg ikke var omhyggelig nok med temperaturen på chokoladen da jeg lavede "skallen". Håber I får bedre helt med det - jeg anerkender, at jeg sucks til at lave dessert - men jeg kan shake en cocktail og den skal du ikke snydes for.
Julecocktail: Espresso-Bailey-Kaffe Martini...
Forfatter: 
Kategori: Cocktail
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 8 cl. whisky efter eget valg - jeg brugte en med lidt røg
  • 8 cl espresso - helt nylavet
  • 4 cl. sukker sirup
  • 4 cl. Baileys
  • Is/si/shaker
Tilberedning
  1. Kog en sukkersirup af 1 del sukker og 1 del vand.
  2. Så snart det koger er sukkeret opløst.
  3. Hvis du er presset, så skidt med det ikke er helt koldt, ellers så sætter du det på køl i 30 min.
  4. Fyld en shaker med alle ingredienser og godt op med is.
  5. Shake - Shake - Shake - den skal have en god omgang eller kan din Baileys skille.
  6. Hæld op i fx old school champagne glas som jeg har brugt.
  [caption id="attachment_51871" align="alignright" width="1000"] Skål og glædelig jul...[/caption] [caption id="attachment_51869" align="alignright" width="1000"] Cocktails![/caption] Cocktailen bliver en ret god blanding er fedme, sødme, lidt skarphed fra espressoen og så en let røg fra whiskyen. Jeg ser bestemt ikke mig selv som den store bartender, men lige her synes jeg faktisk at jeg ramte den ret godt. Hvis du ikke er til røg så brug en whisky fra fra Glenlivet, Macallan eller din favorit. Skål og glædlig jul!  

Hjemmelavet Ris à l’amande og kirsebærsauce – den savnede opskrift

$
0
0

I år fik vi klager for at ikke at have en opskrift på Risalamande eller Ris à l’amande - ja, ris med mandler. Det kan vi naturligvis ikke have hængende på os, så her får du lige en hurtig opskrift retur, som du må gemme til næste lejlighed....

Dette er en ganske enkel fremgangsmåde, hvor du ikke behøver stresse over om risengrøden koger over, mens du har en masser andre sager i gang.  
4.5 from 2 reviews
Risalamande - Ris à l’amande
Forfatter: 
Kategori: Dessert
 
4-6 personer
Ingredienser
Risengrød
  • 300 g økologiske grødris
  • 2 liter økologisk sødmælk - eller mælk med naturlig fedtindhold
  • 1 vaniljestang - køb den bedste du kan finde
  • 50 g rørsukker
  • 1 tsk god salt
Risalamande
  • 150 g økologiske mandler
  • ½ liter Creme Double - yes, vi snakker omkring de 50%
Krisebærsauce
  • Den dovne model: Du køber kirsebærsauce fra en god producent, fx Bondegårdshyben
  • ELLER
  • 500 g udstenede kirsebær
  • 1 dl danskproduceret kirsebærvin, fx fra Cold Hand Winery eller Frederiksdal
  • 1 dl god rom
  • 1½ dl vand
  • Friskpresset fra én appelsin
  • 1 vaniljestang
  • 70 g rørsukker
  • evt. lidt Marizena
Tilberedning
Risengrød (kan med fordel laves dagen før)
  1. Skyl risen grundigt i en sigte i koldt vand.
  2. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv.
  3. Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad.
  4. Forvarm en din ovn på 200 grader.
  5. Kog risen forsigtigt op med mælken i en tykbundet gryde (den skal kunne tåle at komme i ovnen)
  6. Tilsæt salten
  7. Rør rundt hele tiden - smide gerne et termometer i, så du kan følge med hvornår du skal ekstra opmærksom.
  8. Tilsæt den tomme vaniljestang, vaniljekornene og resten af sukkeret.
  9. VIGTIG: Nu slukker du den forvarmede ovn
  10. Sæt låg på gryden og stil den i oven i 40 minutter.
  11. Grydens indhold er stadig meget flydende, men rolig, den bliver mere fast.
  12. Tag gryden ud, tag vaniljestangen op og rør risengrøden let rundt
  13. Lad den køle under låg - den skal nu være helt kold
  14. --- Giv evt. lidt lun risengrød til ungerne med smørklat og kanelsukker, haps ---
Risalamande
  1. Hak mandlerne - jeg kan godt li' dem finthakket, andre sværger til grofthakket - valget er dit.
  2. Pisk double cream (fløden) - pisk hellere for lidt end for meget - fløden skal ikke være for fast, den skal lige netop selv kunne løbe fra beholderen, den er pisket i.
  3. Rør fløden forsigtigt i risengrøden sammen med mandlerne.
Kirsebærsauce (kan med fordel laves dagen før)
  1. Den dovne model: Kog kirsebærsaucen op i en gryde, bum færdig.
  2. ELLER
  3. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv.
  4. Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad. You know the drill.
  5. Vaniljesukker, kirsebærvin, rom, appelsinsaft, vand hældes i en tykbundet gryde.
  6. Kog det op og tilsæt herefter kirsebær.
  7. Kog op igen og lad det simre i nogle minutter.
  8. Sigt kirsebærrene fra igen, de skal nemlig ikke koges i smadder.
  9. Lad sauce koge ind til en tykkere konsistens, hvis du er presset på tid, kan du her tilsætte lidt marizena for at tykne saucen.
  10. Når den ønskede konsistens er nået, hældes kirsebærrene retur
  11. Hvis du laver den på dagen, lunes bærrene med nogle minutter, og saucen er klar. Ellers køler du saucen af og koger den let op på selve dagen.
   

Sådan gør du:

[caption id="attachment_40908" align="aligncenter" width="1024"] Find dine sager frem...[/caption]   [caption id="attachment_40913" align="aligncenter" width="1024"] Skrab vaniljekorn ud og bland med sukker...[/caption]   [caption id="attachment_40907" align="aligncenter" width="1024"] Skyl risene i kold vand...[/caption]   [caption id="attachment_40909" align="aligncenter" width="1024"] Kog risen op i mælken...[/caption]   [caption id="attachment_40904" align="aligncenter" width="1024"] Tilsæt vaniljen...[/caption]   [caption id="attachment_40911" align="aligncenter" width="1024"] I ovnen med gryden - husk at slukke ovnen![/caption]   [caption id="attachment_40905" align="aligncenter" width="1024"] Så er der perfekt risengrød - giv lidt til ungerne![/caption]   [caption id="attachment_40906" align="aligncenter" width="1024"] Chop chop - hak dine mandler...[/caption]   [caption id="attachment_40910" align="aligncenter" width="1024"] Så er der serveret![/caption]  

Velbekomme!

Hjemmelavet rødkål à la Gastromand

$
0
0

Til min skræk opdagede jeg, at vi aldrig fik lukket den hellige julecirkel; langtidsstegt and, brunede kartofler, ande-jule-/brun sovs og rødkål! Hvis du lover at holde den for dig selv, skal du få min familieopskrift der har gået i arv lige siden rødkål var hvide. Der er såden set ikke så meget at betænke sig på, men jeg vil godt garantere, at du aldrig ALDRIG går tilbage til den triste omgang rødkål, du finder i plastikspanden! Rødkålen kan laves i forvejen og varmes op til servering. Og husk så, som med alt andet mad juleaften:
  • Smag undervejs, så du er sikker på at få den ønskede konsistens - rødkål må gerne have lidt bid, hvis du spørger mig
  • Smag til umiddelbart før servering
  • Rødkål skal hverken serveres kold eller rygende varm, men lige midt imellem
 
3.5 from 4 reviews
Hjemmelavet rødkål à la Gastromand
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 1 kg rødkål
  • 1-2 æbler
  • ⅕l eddike
  • 5 spsk balsamicoeddike
  • 150g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2 lauerbær
  • Lidt ingefær
  • Lidt Allehånde
  • Lidt andefedt - alternativt smør
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Snit rødkål i ca. ½ cm tykke strimler
  2. Varm andefedt i en stor tykbundet gryde
  3. Steg rødkål i andefedtet i ca. 5 min.
  4. Tilsæt resten af ingredienserne og lad det småsimre i ca. 20 min.
  5. Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og eddike
  6. Fisk stjerneanis og lauerbær op og server!
  Velbekomme og glædelig jul!

Perfekte brunede kartofler – så nemt er det

$
0
0

Brunede kartofler - en uundværlig spise til jul - eller måske påske på en god dag. De af jer, som har været med længe og fulgt mine indlæg ved, at jeg lærte at lave mad på en lidt omvendt måde. Noget af det sidste jeg føler, at jeg har mestret er faktisk en simpel opbagt sovs og nu brunede kartofler. Mange frygter de brunede kartofler fordi der er alt for mange forskellige råd og regler. Jeg har min erfaring delvist fra min Mor, Mormor og Far - tilsammen dækker de vel mere end 150 års erfaring. Vi tager lige grundreglerne først:  
  1. Undgå kartofler i et glas - de kommer aldrig til at smage rigtig godt og er typisk for salte
  2. Brug små kartofler, som du koger let og piller bagefter
  3. Smelt sukker først - vær tålmodig!
  4. Brug smør og ikke margarine eller andet blandingsprodukt
  5. Vær endnu mere tålmodig!
  Prøv også:Perfekt langtidsstegt and - den til jul
4.3 from 7 reviews
Brunede kartofler - have no fear...
Forfatter: 
Kategori: Aftensmad
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 1 kg. små kartofler
  • 1 dl sukker
  • 1 spsk vand
  • 25 gram smør
Tilberedning
  1. Kog kartoflerne 8 minutter og lad dem trække yderligere 4 minutter. De skal ikke være helt færdige.
  2. Pil dem nu og lad dem dampe af - de behøver ikke være våde når de kommer på panden.
  3. Put sukkeret på en stor sliplet pande og varm den op til det begynder at smelte og småsyde - hav tålmodighed og lad være med at røre i det
  4. Tilsæt vandet - det gør at massen ikke bliver for tyk.
  5. Tilsæt smør og lad det bruse af med den varme sukkermasse
  6. Tilsæt nu kartoflerne og lad dem ligge og hygge sig ved middelsvag varm.
  7. Sukkermassen skal være så varm at det bobler let omkring kartoflerne.
  8. Efter 5 minutter vender du dem meget roligt rundt - en enkelt gang burde være nok.
  9. Så venter du 5 minutter igen og gentager processen indtil de har taget farve hele vejen rundt.
  10. Du burde nå i mål på ca. 20 min.
  Der er meget religion og tradition forbundet med denne ret, hvilket er helt naturligt. Vi har i Danmark lavet den i snart 200 år, så lidt erfaring og meninger skal der jo være forbundet med den. Det sidste du skal vurdere er, om du vil have dem let brunede eller med en mere gennemtrængende karamelsmag. Hvis du kigger på det øverste billede, så er de tæt på at have den flotteste farve der, men personligt synes jeg, at smagen af sukker mangler lidt når de sættes sammen med fx rød- eller grønlangkål - der må de godt være meget søde. På det sidste billede har jeg så bare givet dem en ekstra runde. Men igen - øvelse gør mester. I år vil jeg i øvrigt forsøge mig lidt med at bruge både andefedt og honning, om det lykkes må tiden vise.   [caption id="attachment_30955" align="alignright" width="670"]Lad smørret bruse af... Lad smørret bruse af...[/caption] [caption id="attachment_30956" align="alignright" width="670"]Tålmodighed er vigtig her... Tålmodighed er vigtig her...[/caption] [caption id="attachment_30958" align="alignright" width="670"]Done and done... Done and done...[/caption]Hvad er dine egne erfaringer og tip og tricks til de perfekte brunede kartofler?  

Perfekt julesovs – uden stress

$
0
0

Jeg erindrer at have sagt det en del gange, men det skader nok ikke med lidt gentagelse: Min gamle far var virkelig god i et køkken! I hans tidlige år var han rent faktisk skibskok og havde lært skidtet på den "oldschool" måde, hvor man skulle lave mad med smag. Hvis ikke, blev kaptajnen sur og så fik man satme bank...eller noget i den stil, i hvert fald. Han mestrede alle de gode gamle traditionelle danske retter og kunne i løbet af få minutter, få udbrændte pandesnask fra frikadeller, til at være en velsmagende brun pandesovs - sådan noget som jeg aldrig rigtig helt har mestret - før nu! Nu er det så ikke helt pandesovs det drejer sig om hér. Til gengæld er det julesovsen og da vi for tredje år i træk skal holde jul for hele familien, har jeg brugte adskillige timer i løbet af året på at ramme den perfekte julesovs. Så her kommer en skudsikker opskrift til jer, som med fordel kan laves nogle dage før og dermed lette presset den 24. december. Læs også Langtidsstegt and
4.5 from 12 reviews
Gastromands julesovs
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 3 store gulerødder
  • 2 store løg
  • 3 stængler blegselleri
  • 2 fed hvidløg
  • Et lille stykke bacon
  • 5 laurbær
  • 5 salvieblade
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 velvoksent glas rødvin (gerne en kraftig en af slagsen)
  • 1 liter vand
  • 1 tsk røgsalt eller 3 skiver bacon
  • 10 kyllingevinger/lår (gerne økologiske eller fritgående hvis du kan skaffe det)
  • Kraft fra kalkun/and/flæskesteg/gås
  • Evt. Ribsgele, cItron, soya
  • 2 stjerneanis
  • Salt/peber
  • Olivenolie
Tilberedning
  1. Rengør alle dine grøntsager og skær dem ud i grove stykker.
  2. Hvis du bruger kyllingelår, så giv dem et bask på benet med den "ryggen" af en tung kniv eller en kødøkse hvis du har sådan en. Vi er interesseret i at få en masse smag og kraft fra benet med ud.
  3. Smid det hele i en bradepande, sammen med et stykke bacon og tilsæt salt/peber og olie,
  4. Bank det i ovnen ved 200 grader i 1,5 timer.
  5. Så tager du hele molevitten ud. Hvis du som jeg har bradepander som kan gå på komfuret, så kan du med fordel bare smide den op og skrue godt op. Ellers må det op i en gryde.
  6. Mos det hele grundigt, så vi får smagen godt ud.
  7. Tilsæt så vinen og lad det koge godt ind.
  8. Så tilsætter du vand og lader det koge godt sammen i ca. 45 minutter, jo længere du koger det ind jo stærkere og mørkere bliver det.
  9. Så skal det gennem en si (evt. med et klæde), hvor du igen moser godt i det, for at få alt smagen med ud.
  10. Nu har du din grundsovs, som du meget let kan arbejde videre med.
På Juleaften
  1. Vi får ofte and, og her er det vigtigt, at du har sikret dig, at der under anden har ligget grøntsager osv.
  2. Alt den kraft fra anden skummes grundigt for fedt og tilføres til vores grundsovs.
  3. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar!
  [caption id="attachment_25724" align="aligncenter" width="600"]Aftenens ingredienser... Aftenens ingredienser...[/caption] [caption id="attachment_25725" align="aligncenter" width="600"]Give em the chop! Giv'em the chop![/caption] [caption id="attachment_25726" align="aligncenter" width="600"]Ready to go... Ready to go...[/caption] Nu skulle jeg jo være rigtig Gastromand og give lårene et ordentlig bask med mine nye knive, som ganske vidst bare var nogle Rosendahl. Ikke desto mindre var det ikke planen, at bladdet skulle smadres efter blot en times arbejde - men konklusionen er, at du nok skal bruge knivryggen...og nok helst ikke din yndlingskniv. [caption id="attachment_25727" align="aligncenter" width="600"]Efter et par timer i ovnen... Efter et par timer i ovnen...[/caption] [caption id="attachment_25728" align="aligncenter" width="600"]Dont be gentle here, it aint the bedroom... Dont be gentle here, it aint the bedroom...[/caption] [caption id="attachment_25729" align="aligncenter" width="600"]Efter det har kogt sammen en times tid... Efter det har kogt sammen en times tid...[/caption] Fordelen ved denne fremgangsmåde er, at du kan lave den op til 3-4 dage før juleaften og bare have den på køl indtil den store aften. En ganske skudsikker plan og mere eller mindre en garanti for, at du får en lækker sovs juleaften. Det bedste er, at du kan smide det kulør og de bouillon-terninger langt væk, hvilket du naturligvis husker at understrege overfor gæsterne ikke? [caption id="attachment_25731" align="aligncenter" width="600"]Om du vil sjaske fløde i vil jeg være op til dig... Om du vil sjaske fløde i, vil jeg lade være op til dig...[/caption] Hvordan ser din sovs ud juleaften??

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til jul og Mortens aften

$
0
0

Vi nærmer os den tid på året... Først "Mortens Aften", hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!Prøv også: Confiteret and Nå, jeg har tidligere nævnt, at jeg faktisk altid har haft lidt svært ved de har "traditionelle" retter som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Retter som min gamle far eller mormor for den sags skyld smækkede sammen som den var det den nemmeste ting i verden! Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og det skal du naturligvis ikke snydes for. For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt - hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet - undskyld mormor! Prøv også: Juleand på grillen  
4.8 from 80 reviews
Gastromands Andesteg
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Andesteg
  • 1 And på ca. 3 kg. - Vi er altså nået dertil, hvor en fritgående eller øko. and der har haft et godt og "langt" liv ikke koster alverden, så den køber du selvfølgelig!
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
  • 2-3 rødløg
  • 1 poser svesker
Andesovs
  • 2 store gulerødder
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidkøg
  • 3 stængler blegselleri
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • Salt/peber
  • 1-2 dl rødvin
  • 1 liter vand
  • Ribsgele
  • Citron
  • Soya
  • Olie
Tilberedning
And
  1. Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  2. Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig - mere end du tror, navnlig indvendig - husk også en god omgang friskkværnet peber.
  3. Tænd ovnen på 130 grader
  4. Skræl løgene og skær dem i kvarte, skær også æblerne i kvarte efter du har vasket dem. Hvis du tilfældigvis har lidt andefedt, så varmer du det op på en pande over en rask ild og steger løgene et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter.
  5. Tag det af varmen og lad det køle af - for dine hænders skyld
  6. Stop fyldet i anden.
  7. Luk anden grundigt med et par kødnåle.
  8. Steg anden på en rist over en bradepande i ovnen i 6 timer - er du presset med tid, så giv den 140 grader i 5 timer. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som sagtens kan klare det.
  9. Når anden er færdig lader du den trække min. 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtig ud.
  10. Fyldet serverer du naturligvis til
Andesovs
  1. Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  2. Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
  3. Giv den en grundig omgang salt og peber og hælder et par fuldvoksne skvæt olie samt rødvinen over.
  4. Sæt bradepanden i ovnen samtidig med anden
  5. Efter et par timer tid hælder du vandet over og lader det være.
  6. Når din and er færdig tager du den ud og dækker den til, mens du hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde. sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien.
  7. Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistent, det tager ca. 30 minutter, hvor du også skal sikre, at du skummer alt fedtet fra. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar
  8. Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig
  [caption id="attachment_24836" align="aligncenter" width="600"]Klar til fyldet... Klar til fyldet...[/caption] [caption id="attachment_24838" align="aligncenter" width="600"]Cut em up... Cut em up...[/caption]   Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.   [caption id="attachment_24837" align="aligncenter" width="600"]Et stk. fritgående and klar til action... Et stk. fritgående and klar til action...[/caption] [caption id="attachment_24839" align="aligncenter" width="600"]Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur... Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur...[/caption]   [caption id="attachment_24840" align="aligncenter" width="600"]Efter et par timer... Efter 2 ud af 6 timer...[/caption]   Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert! Drik rigeligt julevin til! Velbekomme! Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Flæskesteg med sprød svær – Perfekt langtidsstegt opskrift til jul

$
0
0

KAI Shun Nagare

I mange danske hjem er flæskestegen egentlig noget, vi render rundt og spiser året rundt. Men i julen er det bestemt også en klassiker til de danske julemiddage sammen med anden.

Her får du Gastromands bud på en rigtig god juleflæskesteg med de helt sprøde svær. Lige som alt mulig andet kød, så er der forskel på kvaliteten, en tommelfingerregel du godt kan bruge er, at tænker du, det var satme en billig steg, så er der nok også en grund til det.
5.0 from 3 reviews
Gastromands Langtidstegte Flæskesteg
Forfatter: 
Kategori: Aftensmad
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
 
Super lækker flæskesteg til juleaften - eller en hver anden dag!
Ingredienser
  • En god flæskesteg
  • Gerne en frilandsgris
  • Gerne økologisk
  • Størrelsen er du selv herre over
  • Men køb hellere for meget end for lidt, den er god som pålæg efterfølgende
Krydderi
  • Groft salt
  • Laurbærblade
  • Nelliker (for ekstra god julesmag)
  • Salvie (valgfrit)
Tilberedning
Ridsning og saltning af stegen (det kan med fordel gøres dagen før)
  1. Tør stegen af, særligt sværen - væske giver ikke sprøde svær
  2. Stegens svær skal ridses - typisk har din slagter gjort dette
  3. Tjek om sværen er ridset helt ned til kødet
  4. Hvis ikke så snup en skarp kniv og fiks det. Det er vigtigt for at få gode sprøde svær
  5. Sværen skal saltes omhyggeligt, der skal salt ned mellem alle riller
  6. Lad nu gerne stegen stå og tørre i nogle timer - eller gerne natten over på køl.
Klargøring til stegning i ovn
  1. Fordel laurbærblade og nelliker mellem sværene
  2. Læg din flæskesteg på en rist i en bradepande
  3. Oversiden med svær skal ligge så lige og jævnt som muligt, hvis den er skæv understøttes den med krøllet staniol under stegen
  4. Hæld omkring en ½ til 1 liter vand i bradepanden
  5. Indstil dit stegetermometer på 50 grader, og sørg for at får det monteret helt ind i midten af stegen
Vælg din tilberedning (vi anbefaler langtidstegning)
  1. Sæt nu bradepanden ind i ovnen, du behøver ikke forvarme den
  2. Tænd ovnen og vælg din tilberedning
  3. Ikke alle ovne er ens, og en stor steg kræver mere tid. Men start med lav temperatur, og føler du tidplanen bliver presset, skruer du op for temperaturen. Jeg startede på 120 grader.
  4. Lad stegen stege til stegetermometeret viser 50 grader
  5. Hæld væden fra, som du kan bruge til sovs under den resterende tilberedning af stegen
Få sværen sprød
  1. Mærk med en gaffel om sværen er sprød.
  2. a) Er sværen sprød steger du videre til stegetermometeret viser 65 grader (ved langtidsstegning vil den ikke være det)
  3. b) Er sværen IKKE er sprød skrues ovnen op til 250 grader, gerne kun fra øverste varmeelement. Igen steger du videre, men husk stegen ikke skal over de 65-70 grader.
  4. c) Har du problemer med at få sværen sprød, kan du sætte din ovn på grill nogle minutter, men være vågen, ellers bliver sværen sort og smager ikke godt. TIP: Er sværen mere færdig nogen steder end andre, så dæk de færdige område med staniol, så de afskærmes fra den direkte varme.
Stegen er færdig, men skal hvile...
  1. Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile utildækket i 15-20 minutter før den skæres ud.
  2. Stegen skal have tid til at binde væsken i sig.
Der findes efterhånden en lang række mindre producenter af svinekød fra frilandsgrise. Til denne opskrift har vi fået fat i noget fra producenten Birthesminde Skovgrise, som har økologiske sortbrogede landracegrise, sammen med gæs, ænder, geder, køer - rigtig land idyl. Det særlige ved de sortbrogede grise er deres langsomme vækst, og i dette tillfælde naturligt foder fra skoven og kløvermarker, som begge dele er med til at give mørkt, marmoreret og smagfuldt kød. Så vi kan kun anbefale, at du prøver at finde en producent lokalt nær dig - ellers er der også flere producenter, som har begivet sig ud i online handel. PRØV OGSÅ: Ris à l’amande med kirsebærsauce

Sådan gør du:

KAI Shun Nagare   Oftes når du køber en flæskesteg, er sværen skåret. Men vær kritisk og tjek om sværen er ridset ordentligt - slagteren har måske haft en hård dag :) Find din skarpeste kniv frem, kig alle flæsketegens riller igennem, sværen skal være skåret helt ned til kødet og ikke længere. Og lige apropos knive, så har jeg været så flink at købe mig selv en tidlig julegave fra Foodgear i form at et par knive fra den nyeste serie fra KAI Shun kaldet KAI Shun Nagare. Hold nu kæft de er skarpe, det er nærmest med ærefrygt, man har dem i hånden.     Så skal svinet saltets, igen skal du helt ned i alle riller. Salten trækker væde ud af sværen, så den nemmere bliver sprød, og svær skal være godt salte. Lad gerne stegen stå på køl natten over.     Inden flæskestegen ryger i ovnen giver du den lige et skud laurbærblade, og i juletiden gerne også nogle nelliker. Og ja, den skarpe seer vil ikke kunne se nelliker på stegen - troede jeg havde på lager, men nej - men rolig, du laver den bare uden. Understøt stegen med sølvpapir, så sværen ligger så plan som muligt. Hæld vand i bunden af dit fad eller bradepande, det er vigtigt at bunden ikke tørrer ud, så det afdryppede fedt brænder på - det ødelægger nemlig den gode smag.     Så skal du have dit stegetermometer ind i stegen, og det skal side lige i kerne af stegen. Jeg er er så heldig har have termometer integreret i min oven, på den måde kan jeg hele tiden se, hvor længe der går inden kernetemperaturen er opnået. Tilberedningstiden kan altså godt snyde en del fra steg til steg, der er tykke og tynde, flade og høje, korte og lange. Ovne er heller ikke ens, jeg plejer at starte med lav temperatur, hvis jeg kommer bagud skruer jeg temperaturen op.     Så er vi igang og du har lidt ro på til at forberede dit tilbehør til stegen, kogte kartofler, brunede kartofler, den brune sovs og rødkål er klassikere.     Sådan, så er der der top sprøde svær. I dette tilfælde gav jeg den lidt ekstra kort tid på ovnens grillfunktion. Her skal du også kigge på din steg, sværen bliver nemt overtilberedt og tør under grill og mister den gode smag. Men her, noget nær perfekt svær! Nu skal stegen hvile...   KAI Shun Nagare   Du finder igen en god skarp kniv frem og skærer nogle passende skiver af stegen. Stegen her har en svag rosa farve og det er helt fint.     Så er der serveret, og hvis jeg lige skal knytte et par ord på stegen, så er der ingen tvivl om kvaliteteten af frilandsgrisen. Stegen her har en meget dybere smag og på en eller anden måde meget krydret - uden jeg vel at mærke har givet den anden end salt og laurbærblade. Sovsen lavede jeg som en enkel opbagt sovs med jævning på Arla Unika brunet smør, ellers kun sky fra stegen og lidt ribsgele - og her spiller det smeltede fedt fra stegen ind, helt simpel sovs med fantastisk smag. Man kunne godt drikke et glas af den brune eliksir!     Dagen derpå er det oplagt, at du laver en omgang flæskestegssandwich på resterne - det er helt fantastisk!  

VELBEKOMME - OG GLÆDELIG JUL!!

Hasselback kartofler – opskrift på perfekt tilberedte kartofler

$
0
0

Indrømmet, jeg har aldrig været kæmpefan af Hasselback kartofler - jeg kunne simpelthen ikke se lyset. Lige indtil i år, hvor jeg satte mig for at lave de perfekte Hasselback-kartofler! Og jeg tror sgu det lykkedes!

Jeg kan huske, at i min 80'er barndom var Hasselback kartofler lig med gæster - det var festmad! Men hvornår har du sidst set Hasselback kartofler på menuen på en restaurant? Nej vel? De var store i 80'erne - nu er det på tide, de får en velfortjent tur i rampelyset igen. The Hasselbaclks are back! FUN FACT: Vidste du i øvrigt at Hasselback kartofler er en svensk opfindelse og navnet stammer fra restaurant Hasselbacken i Stockholm, hvor de første gang blev serveret af kokken Leif Elisson? Tilberedt perfekte bliver dine Hasselback kartofler ultrasprøde på ydersiden og silkebløde indeni - med andre ord: Chips møder bagt kartoffel - yum!
Hasselback kartofler - opskrift på perfekt sprøde kartofler
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Udstyr
  • 2 træspisepinde el. lign.
Ingredienser
  • 2 kg kartofler
  • 100g smeltet smør
  • Olivenolie
  • 3-5 fed hvidløg skåret i tynde skiver
  • 1-2 kviste frisk rosmarin eller timian
  • Havsalt
Tilberedning
  1. Skrub eller skræl kartoflerne
  2. Læg kartoflerne i en skål med koldt vand i min. 30 min.
  3. Tag kartoflerne af vandet og tør dem med et rent viskestykke
  4. Skær en skive på 0.5 cm af hver kartoffel
  5. Placer skiverne med den flade side nedad på en braddepande eller i et ovnfast fast
  6. Placer kartoflen på den flade side på bordet imellem de to spisepinde
  7. Skær så tynde skiver, som dine knifeskills tillader - protip: Vend evt. kartoflen halvvejs
  8. Placer de skårede kartofler på skiverne i fadet
  9. Åbn kartoflerne ved at presse enderne lidt ned over skiven i fadet
  10. Stik frisk rosmarin og hvidløg imellem skiverne
  11. Drys med fint salt
  12. Pensl kartoflerne med rigeligt smeltet smør og olivenolie - gem lidt til at smøre undervejs
  13. Bag kartoflerne ved ca. 185 graders varmluft i 60 min.
  14. Smør kartoflerne med olie/smør et par gange undervejs
Noter og anretning
Drys hasselback kartofler med rigeligt havsalt før servering
  [caption id="attachment_52004" align="aligncenter" width="841"] Klar til ovnen...[/caption] [caption id="attachment_52003" align="aligncenter" width="1080"] Ready to serve...[/caption]Thanks for the inspiration Kevin is Cooking!Velbekomme! Hvad er dit forhold til Hasselback kartofler?

Hjemmelavet remoulade – så nemt er det!

$
0
0

"I say goddamn what a rush!" - ja Travolta har ikke levet forgæves og bedre kan det ikke udtrykkes. Det er pærelet at lave, og efter et par gange er det ren rutine og så er det bare suverænt i en hjemmelavet bøfsandwich!

[caption id="attachment_21426" align="aligncenter" width="591"]Ready to go, så mangler vi bare roastbeef... Ready to go, så mangler vi bare noget roastbeef...[/caption] Inspiration til denne remoulade fandt jeg faktisk da jeg var i gang med at lave Århusianerens hjemmelavede karrysalat, hvor det slog mig, at der egentlig ikke skal ret meget til før vi har en god remoulade, og så var den skabt. Læs også:Perfekt roastbeef Nu er det jo ikke fordi, vi springer over hvor gærdet er lavest på Gastromand (jeg er faktisk selv i tvivl om hvorvidt det var sarkastisk eller ej), men hvis du er doven, har tømmermænd, i tidspres eller bare ikke gider, så brug en god købe mayonnaise - fx. Hellmans.
3.9 from 7 reviews
Hjemmelavet remoulade - så nemt er det!
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 3 spsk god mayo eller hjemmerørt
  • 1 spsk cremefraiche min. 18 %
  • 1 spsk finthakket kapers
  • 1 spsk finthakket gulerøder
  • 1 spsk finthakket rødkål
  • 1 spsk finthakket cornichoner
  • 1 spsk finthakket purløg
  • 1 spsk finthakket estragon eller kørvel (kan undlades)
  • 1 tsk finthakket løg
  • 1 spsk citron
  • 1 tsk grov sennep
  • Salt/peber/sukker
  • Gurkemeje til at justere farven med
Tilberedning
  1. Hak hele svineriet, fx på en Alligator hvis du ejer sådan en, ellers så vær omhyggelig og hak det fint og pænt. Ellers så blander du hele molevitten sammen og smager til med salt, peber og lidt sukker. Hvis du vil have den gule farve så justerer du bare med gurkemeje.
  2. Lad det trække ca. 30 min i køleskabet og så er du klar!
  [caption id="attachment_21424" align="aligncenter" width="600"]Alligatoren kan stadigvæk! Og det er en kæmpe hjælp, hvis du skal miniature-hakke og er doven som mig :-) Alligatoren kan stadigvæk! Og det er en kæmpe hjælp, hvis du skal miniature-hakke og er doven som mig :-)[/caption] [caption id="attachment_21425" align="aligncenter" width="600"]Its a work in progress... Its a work in progress...[/caption] Det er som sagt virkelig enkelt at smække sammen, så jeg må anbefale dig at prøve - og mellem os, så tror mange faktisk det er vildt svært at lave, så du kan let imponere gæsterne. Senere kommer der et lille indlæg, hvor jeg lavede en "roastbeef-sandwich" med engelsk bøf og denne remoulade - det var fantastisk!
Viewing all 1822 articles
Browse latest View live