Quantcast
Channel: Gastromand.dk
Viewing all 1822 articles
Browse latest View live

Hollandaise – Quick ‘n’ Dirty

$
0
0

Sage The Boss (6)

For nogle uger siden skulle The Boss - Blenderen over dem alle fra Sage By Heston Blumenthal testes. En af de test, som jeg lavede var faktisk en hollandaise sauce rørt på blenderen. Jeg troede selv det var noget hoax, men det vidste sig faktisk at blive vanvittig godt...  Nå man nu har en succesoplevelse, så er det jo med at dele den med andre. Så jeg tog faktisk og skød billeder af de Eggs Benedicts jeg lavede til min bedre halvdel og jeg selv under testen. Saucen blev vildt lækker og selv om, at det er lidt snyd at lave den på maskine og så på ca. 90 sekunder, så må jeg sige, at texturen og fylden i den blev bedre end jeg nogensinde selv har lavet den. Sage The Boss (2)
3.0 from 1 reviews
Hollandaise - Quick and Dirty
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Fransk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Hollandaise
  • 3 æggeblommer økologiske
  • 250 gram smør
  • 1 spsk ciron eller vineddike
  • Salt og peber - gerne hvid peber hvis du har det
Tilbehør
  • 2 stykker brød - gerne nogle bløde boller eller broiche brød
  • 4 stykker god landskinke
  • 8 asparges
  • 2 hele æg
Tilberedning
Hollandaise
  1. For at være sikker tager du lige æggeblommerne ud af køleskabet mindst 30 min før brug
  2. Smelt smørret i mikrobølgeovnen i 60 sekunder og lad det så samme tid som æggene.
  3. Hæld blommerne og cironsaft eller vineddike i blenderen og kør den i 30 sekunder på fuldkraft.
  4. Tag nu sikkerhedslåget af The Boss og sæt den på "Mix" og lad den køre i 60 sekunder hvor du tilføjet smørret i en tynd stråle.
  5. Smag til med salt og peber.
Tillbehør
  1. Rist brøddet
  2. Steg dine asparges på en tør pande og tilsæt olivenolie samt salt og peber til dem bagefter
  3. Porcher dine æg. Varm en stor gryde op med vand til det næsten koger - 85 grader ca.
  4. Tilsæt 2 spsk eddike og rør rundt i vandet så det danner en strøm.
  5. Slå æggene ud i en kop og hæld dem i vandets retning så de samler sig - tag et æg ad gangen.
  6. Giv det ca. 3 minutter.
  7. Anret med brød i bundet, så skinke, asparges og æg på toppen.
  8. Hæld nu sauce ud over i rigelige mængder!
[caption id="attachment_33785" align="aligncenter" width="700"]Sage The Boss (3) Lidt sjovt du ikke behøver klare smørret i denne opskrift...[/caption] [caption id="attachment_33790" align="aligncenter" width="700"]Sage The Boss (2) Perfekt cremet konsistens![/caption] [caption id="attachment_33787" align="aligncenter" width="700"]Hollandaise like a Boss! Hollandaise like a Boss![/caption] De fleste af jer ved nok godt, at det er en af de opskrifter, som du skal mestre på kokkeskolen, så et eller andet sted er det jo snyd at lave den på maskinen. Ikke desto mindre virker det, og teksturen bliver fuldstændig cremet og luftig - faktisk perfekt! Det skyldes den luft som blenderen tæsker ind i saucen. Er det snyd at bruge maskiner til de gamle klassiske franske saucer? 

Grøn Koncert 2015 – #GK15

$
0
0

Screen Shot 2015-07-19 at 2.57.02 PM

Gennem de seneset år har vi besøgt så mange festivaller som muligt for at smage på varene. Grøn Koncert ruller vanen tro gennem de større danske byer i disse dage, og den skal vi også selvfølgelig besøge.   På Grøn Koncert er der naturligvis udvalg af både drikkevarer og mad, som vi gerne prøver kræfter med. Det kommer sikkert kun bag på de færreste at man på Grøn Koncert primært drikker den klassiske Grøn Tuborg - samt det økologiske alternativ i Tuborg Økologisk RÅ, som vi kender fra vores besøg på Northside Festival. Maden byder op til de klassiske festivalretter som pizza, burgere, og sandwich, men som noget nyt (i hvert fald for mig) har man også lavet et ’Foodsquare’ område, hvor der kan købes Luksus Håndmadder med Dyrlægens Natmad, Roastbeef og Hamburgerryg, Bacon Toast, Gourmet Hotdog, Svineskanker med barbecuesauce og kartoffelsalat.   https://instagram.com/p/5SFD89gCdD   Overskuddet fra alle koncerterne og maden går til Muskelsvindfondens arbejde for at skabe livskvalitet for mennesker med muskelsvind og deres pårørende - og lad det være en opfordring til at du kommer afsted og holder en fest, og samtidig støtter et godt formål. I går ramte Grøn Koncert Aarhus med undertegnede som gæst, og i skrivende stund besøger Familiefaren selvsamme fest i Aalborg.

Aarhus

Man skal altid lige snakke om vejret, og det var sgu godt i Aarhus, masser af sol og rimelig varme - vinden kunne vi dog godt have brugt lidt mindre af. Men det er jo som alt mulig andet, at godt vejr får folket ud af busken, og således var op mod 33.000 gæster vandret ud til Marienlyst i det nordlige Aarhus, hvor Grøn Koncert nu er placeret for andet år i træk. De mange mennesker skaber lange køer  - og i mine øje for lange køer - til særligt de klassiske festival måltider som pizza, burgere, sandwich og pommes frites. Af denne grund kom vi heller ikke helt i kødet på disse retter. [caption id="attachment_34122" align="aligncenter" width="1024"]Burger... køøøø... lang... Burger... køøøø... lang...[/caption] [caption id="attachment_34125" align="aligncenter" width="1024"] Igen lang, men flot køkultur :)[/caption] Kvinderne på dagens koncert måtte også væbne sig med tålmodighed ved toiletkøen, heldigvis gik disse køer gastroMANDEN forbi, herligt :) [caption id="attachment_34126" align="aligncenter" width="1024"]Kvinder i kø... Kvinder i kø...[/caption] Forbavsende nok var køen langt kortere i det nye foodsquare område (lad det være et tip), og efter kort tid var der serveret en omgang svineskank med barbecuesauce og kartofler til 50kr. Mørt og fin smag, kunne nu godt have spist lune kartofler til, men ok.   https://instagram.com/p/5SSVEIACbz/   Lige ved siden af kunne man få en hurtig bacon toast til dessert for 25kr - og der var ikke langt fra tanke til handling. Man kan dog nemt kvæle to :)   https://instagram.com/p/5SZDoVgCbF/   Til sidst lykkedes det også at smage en burger, som egentlig også var ganske udemærket.   https://instagram.com/p/5UTPa3gCUN/  

Aalborg

Aalborg må siges ikke at være så heldige med vejret som Århusianerne, da regnen meldte sin ankomst, alligevel stod folk dog sammen og mange til den bitre ende, hvor L.O.C. sammen med Aarhus V All Stars feat. U$O og Mark Johnson fyrede den af. I alt ramte 19.000 glade nordjyder Trekantsområdet ved Hvorup sammen med Familiefaren, som naturligt også at indtage Foodsquare, som faktisk i følge ham selv, var overraskende godt - navnlig Gourmet Hotdog - Sauerdog var godkendt.   https://instagram.com/p/5UehcvgCa4/   Her blev gourmethotdog afprøvet, som i øvrigt efterhånden er blevet fast inventar på diverse festivaller - we like!   https://instagram.com/p/5Uy4LMACd3/   Et par gode øl hører sig til god hotdog...   https://instagram.com/p/5Uo8gsACUK/?taken-by=gastromanddk   Som "natmad" er smørebrød altid en god finale lige før L.O.C. og B.A.N.G.E.R.S. - som i øvrigt gav et brag af en fest!

Holder maden på Grøn Koncert så...?

Et glimrende spørgsmål, som vi naturligvis også kan svare på. Lad os lige starte med at fastslå, at vi ikke kommer til festivaller kun for at høre musik, vi kommer for at æde og drikke - musikken er bare en slags ufrivillig bonus, som vi bestemt tager med i købet. Grøn Koncert er ikke blandt topscorene, når det kommer til maden. Men dermed ikke sagt den er dårlig, niveauet har bare rykket sig meget på festivaller de seneste år. Sidste år fik jeg friske østers med citron og tabasco med et glas bobler til på SmukFest og Roskilde har et hav af spændende Foodcourts med Palæo-Bar, Street Kiin Kiin og Smørrestykker af særdeles høj kvalitet. Det kan du ikke helt finde på Grøn Koncert, endnu... Grøn Koncert skal ramme bredt, lidt fra Aalborg/Randers/Esbjerg til Arhus/København/Næstved - så der er naturligvis forståelse for, at man vælger nogle boder som rammer bredt. Tænk hvis de kun var boder henvendt til Nørrebro, som ramte Nordjylland - det ville være et kulturclash af den anden verden - sikkert morsomt dog. Grøn Koncerts højdepunkter var afgjort Gourmet Hotdog og Nohrlund Cocktails, som virkelig fik langet nogle farvede drinks over disken. Alt i alt glæder det mig at se, at Grøn Koncert udvikler sig på madsiden, jeg gætter på, at deres setup kommer til at ligne Northside, SmukFest og Roskilde mere og mere. Skål og på gensyn næste år! Hvad synes du om maden på Grøn Koncert? 

Gastromand og Les Bons Vivants præsenterer fælles webTV-projekt

$
0
0

LBV

Sidste år brød de to venner Jesper og Michael igennem den gastronomiske blogmur med deres ekstremt underholdende og yderst velproducerede videoblog Les Bons Vivants. Nu har vi slået kløerne i de to gæve gutter og overtalt dem til at producere en helt ny type indhold til dig som Gastromand-bruger!

Én bil. To gode venner. Seks danske toprestauranter

I et storslået roadtrip rundt til Danmarks absolut bedste restauranter jagter de to livsnydere deres livs måltid og de tager os med på turen - helt ind i restauranterne og køkkenerne på nogle af Danmarks bedste spisesteder. Sæsonen kommer til at bestå af seks afsnit med en varighed på ca. 25-30 minutter, men allerede her kan du få en lille teaser for hvad der venter:    Projektet har fået sin egen dedikerede side på gastromand.dk/les-bons-vivants, hvor du også kan se nogle af Les Bons Vivants tidligere videoer. Vi glæder os som små børn til at tage jer med på rejsen. Stay tuned og del med dem du holder af! ;)  

Food on Film Take 5: The 5$ Shake…

$
0
0

That's a pretty fucking good milkshake. I don't know if it's worth five dollars but it's pretty fucking good...

Det er lige før det ikke er nødvendigt at sætte scenen her, men det er en af de bedste scener nogensinde. Inden jeg fyrer den af, må vi nok hellere lige kreditere Quentin Tarantino for dette kultmesterværk fra 1994! Vi befinder os på Jack Rabbit Slims, en 1950'er inspireret restaurant, hvor Vincent Vega skal babysitte Ms. Mia Wallace. Han bestiller en Vanilla Coke og hun bestiller en milkshake til 5 dollars, som Vincent er lidt forundret over prisen på. Hun insisterer på, at han smager med hendes sugerør - reaktionen er priceless. Take it away Mr. Travolta: Så er vi vist klar. Du skal nok ikke lave shaken hvis du er på nogen som helst former for kur, men siden du har droppet forbi Gastromand til at starte med, så gætter jeg på det heller ikke er tilfældet. Læs også: Food on Film  -Take 2: White Castle Burger
Food on Film Take 5: The 5 $ Shake...
Forfatter: 
Kategori: Dessert
Køkken: Amerikansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 2 modne bananer
  • 3 store spsk vanilla bean paste (flydende vanilje)
  • 3 store spsk flydende honning
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 1 spsk rørsukker
  • 500 ml vanilje is af din favorit (nu er det amerikansk - ellers lavede du det selv)
  • 200 ml natural yoghurt
  • 250 ml sødmæl
  • 10 isterninger
  • Fuldeskum til pynt
  • Kirsebær
  • Et nip salt
Tilberedning
  1. Det er egentlig ret simpelt - du smider det hele i en blender og sætter den til at blæse på fuld drøn.
  2. Lad shaken trække på køl i 10 min. Reelt kan du undlade isterninger hvis du ikke er helt hysterisk omkring kulde - for mig skal det bare være iskoldt.
  3. Server i de mest corny milkshake glas du kan finde eller lignende.
  4. Pynt med flødeskum, kirsebær og et sugerør.
  [caption id="attachment_34104" align="alignright" width="700"]Flydende vanilje, vaniljesukker og rørsukker... Flydende vanilje, vaniljesukker og rørsukker...[/caption] [caption id="attachment_34176" align="alignright" width="670"]Ndali Vanilje pulver og hele stænger... Ndali Vanilje pulver og hele stænger...[/caption] [caption id="attachment_34105" align="alignright" width="700"]Lidt god is og du er kørende... Lidt god is og du er kørende...[/caption] [caption id="attachment_34106" align="alignright" width="700"]Du skal endelig ikke sparre på det flydende vanilje... Du skal endelig ikke sparre på det flydende vanilje...[/caption] [caption id="attachment_34107" align="alignright" width="700"]3...2...1... Blend! 3...2...1... Blend![/caption] Jeg har brugt en hel del tid på at finde den rigtige opskrift og mest inspiration er hentet fra shortlist.com som har et godt bud. Dog fandt jeg den for neutral første gange, og faktisk - tro det eller lad være - ikke sødt nok, men det hjalp efter nogle finjusteringer. [caption id="attachment_34109" align="alignright" width="700"]Vi bruger normalt ikke lyserøde sugerør, men når vi laver milkshake kan vi godt gøre en undtagelse... Vi bruger normalt ikke lyserøde sugerør, men når vi laver milkshake kan vi godt gøre en undtagelse...[/caption] [caption id="attachment_34110" align="alignright" width="700"]Om der er til 4 mand ved jeg sgu ikke helt, men tæt på... Om der er til 4 mand ved jeg sgu ikke helt, men tæt på...[/caption] Et lille "Mortens Kro" trick, som min bedre halvdel faktisk havde reserveret til vand, men jeg fandt flasken i fryseren og tænkte, at det var passende til at køle milkshaken ned med. Det er bare vand, som har ligget i flasken, som har ligget på skrå i fryseren. Milkshaken bliver naturligvis sød og med de forskellige typer af vanilje, men sådan er "The 5$ Shake". Du bør helt sikkert se Pulp Fiction imens, og selv om, at de ikke får "Big Kahuna Burger" til shaken, så kunne du jo passende lave den også. Hvad bestiller Vincent at drikke og hvordan skal Mias bøf være tilberedt? Lige et lige ekstra filmspørgsmål...

Beertenderens anbefalinger – juli

$
0
0

Billede: kihoskh.dk

Enhver læser hos Gastromand ved at kvalitet kan være svært at opdrive. Det rigtige værktøj skal man nøje overveje, de rigtigt gode ingredienser skal man gå langt efter og god mad skal som regel laves med tid og kærlighed. Det samme gør sig gældende når snakken vender sig mod øl. Det lokale supermarked har måske et stort udvalg, men der er oftest lang mellem de snapsene. Som en sand ølsnob vil jeg nu give et par anbefalinger, så du kan styre udenom de dårlige øl. Det vil gøre  sommeren lidt varmere og dine smagsløg lidt gladere. Takketaler kan smides i kommentarfeltet. Anbefalingerne for denne måned er opgjort efter tilgængelighed. Vi starter med den lettest tilgængelige og ender med en sværvægter, der skal ledes lidt længere efter. Til gengæld er den derimod værd at rejse langt efter.

Rise Bryggeri, Ærø Tangøl

Kvickly Allerød har som et af de eneste danske supermarkeder et udvalg der kan gøre de fleste kendere svage i knæene og utroligt tørstige. Resten af Kvickly koncernen ser ud til at halte lidt bagefter, men får da stablet et ganske interessant ølvalg på benene hvert år. [caption id="attachment_34188" align="aligncenter" width="737"]Billede: Rise Bryggeri Billede: Rise Bryggeri[/caption] En af øllene fra i år kommer fra Rise Bryggeri og jeg blev gjort opmærksom på den af bagmanden bag Kunstbryggeriet Far & Søn, der har været ideudvikler på øllen. Resultatet er en frisk øl der ikke ligger helt langt fra de vante pilsnere. Til trods for at den bryster sig af masser af amerikansk humle, bliver den aldrig helt farlig. Der dukker til gengæld lidt appelsin frem alt imens jeg forsøger at overbevise mig selv om at jeg godt kan smage tangen - på sådan en strand-agtig sommermåde. Med en ret tør finish og sine "små" 5 % alkohol er den en sand ven i varmen. [rating stars="3" product="Ærø Tangøl"] Sidst set i Kvickly 

Alefarm Brewing, Greener Pastures

Det er ikke fordi bryggeren og undertegnede deler hjemby at øllen er kommet på listen. Det er udelukkende fordi den er så fantastisk til den sagnomspundne, danske sommer. [caption id="attachment_34189" align="aligncenter" width="740"]Billede: humulusblog.blogspot.dk/ Billede: humulusblog.blogspot.dk/[/caption] Alefarm er et ganske nyt, lille bryggeri, der endnu ikke distribueres så vidt. Heldigvis kan herlighederne erhverves via det store internet, så selv udkantsdanmark kan få lidt storby-feeling ind i deres dagligstuer. Brett er en fast gæst hos Alefarm og det giver øllene en ekstra kant ovenpå det stille hav af citrus (fra Citra humlen). Et funky indslag der gør Greener Pastures til et farligt bekendtskab med sine 7,5 % alkohol. Ikke desto mindre skal den nydes mens der stadig er lidt sommer tilbage på kontoen... Eller gemmes i kælderen, sådan noget Brett udvikler sig hele tiden i flasken. [rating stars="4" product="Greener Pastures"] Sidst set på Boxbeers 

Omnipollo, Bianca Mango Lassi Gose

At Omnipollo i 2014 blev udnævnt til Sveriges bedste bryggeri,og i samme ombæring fik sin entre på verdens top 100 over ditto, bliver til stadighed slået fast med 9 tommer søm for hver udgivelse. En konstant legesyge med frugter, desserter og proteinpulver (!!) sætter helt nye standarder indenfor skandinavisk ølbrygning. [caption id="attachment_34187" align="aligncenter" width="739"]Billede: kihoskh.dk Billede: kihoskh.dk[/caption] Denne måneds sidste anbefaling til sommervarmen er en Gose - en let bitter, let syrlig og super forfriskende stilart der tilhører sommeren i ledtog med Berlinerweisse. Bianca er en 'Mango Lassi Gose' og til de der holder af indiske specialiteter ved man nogenlunde hvor det bærer henad. Denne er dog langt friskere, lettere og et vidne om det høje niveau de holder hos Omnipollo. I Danmark er vi så heldige at få lidt leveret grundet de strikse regler på Systembolaget, men øl som denne ryger hurtigt af hylderne. [rating stars="5" product="Bianca Mango Lassi Gose"] Sidst set i Kihoskh.

Kom i Wagyu-himlen på MASH

$
0
0

Ja tak, jeg tager bare det hele!

Wagyu-kød! Et fedtmarmoret stykke af himlen! Der findes simpelthen ikke bedre – og dyrere – kød på kloden. Og er du kødelsker som vi, vil du savle over muligheden for nu at kunne smage Wagyu af allerhøjeste kvalitet fra oprindelseslandet Japan - i Danmark! En gang imellem dukker der nogle virkeligt interessante invitationer op i gastromand-inboxen. En nylig invitation fra MASH-gutterne faldt bestemt i den kategori. I korte træk lød mailen ca. sådan her: ”Vi smækker snart top-klasse Kobe og Wagyu kød på menuen. Har du ikke lyst til at kigge forbi og smage lidt på det første kød vi har fået hjem?” [caption id="attachment_34226" align="aligncenter" width="800"]Ja tak, jeg tager bare det hele! Ja tak, jeg tager bare det hele![/caption] Jeg behøver vel ikke fortælle, at det ikke krævede voldsomme overvejelser, før jeg slog til. Derfor mødtes jeg en solrig eftermiddag (Ja! Den ene der var) med MASH’ Food Director Dan Christiansen for at tage en lille snak om Wagyu og Kobe – ja, og så lige smage på varerne.  

Eneret på Wagyu XO i Europa

Dan fortæller, at MASH har indgået et ekslusivt samarbejde med Wagyu Master Hisato Hamada, som betyder at de vil kunne tilbyde det legendariske Kobe-kød – Wagyu produceret i og omkring havnebyen Kobe, men også den nye dreng i klassen Wagyu XO, som kvalitetsmæssigt ligger på højde med Kobe-kødet, men geografisk stammer fra 50 af de bedste wagyu-landbrug uden for Kobe-regionen. MASH er pt. de eneste, som serverer Wagyu XO i Europa. [caption id="attachment_34227" align="aligncenter" width="800"]MASH_Wagyu (0) Dan viser hvordan man behandler et stykke kød![/caption] Hvad der også er interessant er, at MASH har valgt at sigte efter den absolut højeste kvalitet, det såkaldte A5, når Wagyu-kvægene rates under slagtning. Denne bedømmelsesproces er ganske unik for kødverdenen og bliver foretaget af Wagyu-inspektører, der visuelt bedømmer kvaliteten af kødet ud fra fedtmamoreringens udseende på et clean-cut gennem kvægets ryg.  

Smag og terroir gemt i fedtet

Som man ser det i vinverdenen, bliver Wagyu-kødet nogle steder navngivet efter en bestemt geografisk region; Kobe-kødet må udelukkende stamme fra Kobe regionen – ligesom mousserende vine produceret udenfor Champagne ikke må kaldes Champagne. Men også på smagsnuancerne og det såkaldte terroir, kan der drages paraleller til vinens univers. [caption id="attachment_34225" align="aligncenter" width="800"]Turn up the heat!! Turn up the heat!![/caption] Smagen i et stykke kød sidder først og fremmest i fedtet og den massive fedtmarmorering i Wagyu gør, at man som producent har en unik mulighed for at præge smagsnuancerne i kødet gennem dyrets kost. Derfor vil en trænet gane kunne smage forskellige nuancer i kødet, baseret på dyrets opvækst – meget lig terroir-snakken blandt vin-eksperter.  

Ekslusivt men tilgængeligt

Det er ikke nogen hemmelighed at kød i topkvalitet er møgdyrt. Men som Dan forklarer, er MASH’ vision, at kødet skal nå så bredt ud som muligt. Derfor serverer de tre forskellige udskæringer i forskelligt prisleje - Kobe Wagyu A5 fra ryggen, Kobe Wagyu XO også fra ryggen og Kobe Wagyu fra låret - og kødet sælges i 100 grams udskæringer. Det skulle gøre det muligt for mange, at få smagt det mytiske kød. [caption id="attachment_34228" align="aligncenter" width="899"]MASH_Wagyu (2) Fedtkanten får natruligvis også en tur![/caption] Priserne for 100g bliver som følger:
  • Kobe Wagyu premium cut - 550,-
  • Wagyu XO premium cut - 490,-
  • Kobe Wagyu round cut - 410,-
  • Wagyu XO round cut - 340,-
[caption id="attachment_34229" align="aligncenter" width="800"]Tre forskellige Wagyu/Kobe udskæringer får lov til at hvile lidt! Tre forskellige Wagyu/Kobe udskæringer får lov til at hvile lidt![/caption]

Og hvordan smager det så?

Dyb umami og intens kødsmag, med en fantastisk saftighed. Smagen bliver siddende i munden lang tid efter du har taget en mundfuld. Selvom en god bearnaise aldrig har gjort noget dårligere, skal du på ingen måde lade dig friste af tilbehør! Kødet skal nydes helt og aldeles ”on the rocks”, så du får det fulde udbytte af den intense kødsmag. [caption id="attachment_34230" align="aligncenter" width="800"]Og der trancheres! Oh yes, baby!! Og der trancheres! Oh yes, baby!![/caption] Dette er med al sandsynlighed det bedste kød undertegnede nogensinde har sat tænderne i! Anbefalingen herfra kan derfor ikke blive stor nok! Sørg for at få krydset denne af, på din foodie-bucket liste!! MASH lancerer de fire nye cuts mandag d. 3. August på samtlige MASH-restauranter! [caption id="attachment_34231" align="aligncenter" width="800"]Velbekomme! Der er kun tilbage at sige: Do it!! Velbekomme! Der er kun tilbage at sige: Do it!![/caption]Har du smagt Wagyu? Hvad var din oplevelse? Hype eller The Real Deal?

Familiefarens nye køkken: Det endelige resutat

$
0
0

Køkkenets hjerte...

For ca. 10 uger siden startede Projekt: Nyt køkken. Udgangspunktet var udfordringen: Hvordan skaber man et Gastromandkøkken med respekt for familieliv – og økonomi? Et køkken, hvor to poler – manden og kvinden that is – skal være enige. Rejsen er nu slut og vi står tilbage med et fantastisk resultat. Inden vi kommer igang, vil jeg lige starte med at gratulere alle de mænd, som rent faktisk har formået selv at opføre dette projekt, de "gør-det-selv" mænd, som bryder gulv op, laver gulvvarme og sætter et nyt køkken op med alt hvad det indebærer - op med lappen til en highfive og kæmpe vinger bagud. I er nutidens virkelig Ironmen - jeg har dyb respekt for jer! Nu tror I nok, at det er skrevet med den sædvanlige sarkastiske undertone - men nej, jeg mener det sgu denne gang. Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at jeg til daglig arbejder i et stort IT-firma sammen med Webmasteren og jeg er bare ikke handy. Jeg er mildt sagt fucking-elendig og uduelig. Det eneste jeg kan er at smadre ting. Bygge dem op, det duer jeg bare ikke til. [caption id="attachment_33923" align="alignright" width="700"]Processen... Processen...[/caption]

De sidste vigtige valg

Der var store beslutninger at træffe i det første indlæg. Materialemæssigt endte vi med massiv træ i alle skuffer og sort eg på halvdelen af fronterne. Vi valgte store bredde greb i chrome - for at bryde med de hvide skuffer for på den måde skabe at skarpe nogle kontraster. [caption id="attachment_33945" align="alignright" width="700"]Brede greb i børstet chrome... Brede greb i børstet chrome...[/caption] Bordepladen kunne desværre ikke leveres i keramik i denne specielle udskæring  - så vi måtte "nøjes" med granit. Vi valgte her materet naturgranit, som er ét stykke klippe på diskrete 180 kg, der går suverænt i spænd med det massive træ. Klinkerne blev ikke valgt i helt sort. Årsagen er simpel, du kommer til at vaske dem hver dag, derfor faldt valget på en materet grå, som passer til bordpladen. [caption id="attachment_33919" align="alignright" width="700"]En lille detalje, lys i skufferne med display... Thomas Rode er i godt selskab... En lille detalje, lys i skufferne med display... Thomas Rode er i godt selskab...[/caption] Endvidere har vi prioriteret højt, at vores skuffer ikke (igen) bliver til en stor rodebutik. Så vi har valgt at få så mange "rum-delere" som muligt til bestik, tagtøj, krydderier og knive. Jeg har erkendt, at vi roder i et køkken, så efter anbefaling fra Ove har vi forsøgt at få køkkenet til at skabe begrænsningerne for os. [caption id="attachment_33915" align="alignright" width="700"]Indsatser i skuffe til krydderier og knive... Indsatser i skuffe til krydderier og knive...[/caption] [caption id="attachment_33946" align="alignright" width="700"]Vi roder i vores køkken... Vi roder i vores køkken...[/caption]

Man må lide for skønheden (eller noget)...

Nogle af mine "must-win-battles" her i projektet var gadgets. Min kone var skeptisk, da jeg fremlagde, at Quooker, Qooler og til sidst også en affaldskværn var store ønsker. Et eller andet sted er hendes forbehold jo også helt valide, for hvad fylder det? Hvor meget larmer det? Hvad koster det? Her kommer de bedste argumenter, som du kan skyde af overfor konen når du selv kommer med samme forslag. Start med at blødgøre hende og fjern fokus fra plads, pris og larm - fokuser på målet:
  1. Hun får kogende vand i løbet af et splitsekund og du må smide den gamle tilkalkede elkedel ud!
  2. Hun får iskoldt vand og hun må derfor smide mine ½-liters flasker ud som ligger på køl!
  3. Hun må svine alt det hun vil i vasken når hun en sjælden gang skræller kartofler og gulerødder!
Så er du allerede halvvejs... her kommer fakta så: Qooler Alt i alt er næsten to 60'er skabe fyldt. I det ene skab er Qooleren installeret, der er lidt plads i overskud, men ikke meget - ca. en tredjedel. Qooleren endte med at blive bedre end forventet, navnlig da jeg fik skåret hul i bunden af skabet, så den kunne frigive varmen (note to self: read instruction next time). Den larmer en smule når du sætter strøm til første gang, i ca. 30 min. Herefter slår den fra og larmer kortvarig når du har tappet vand. Ellers køler den diskret hver 15 min ved ca. 25-30 db - det bemærker man ikke. Den er intet mindre end fantastisk, i skrivende stund nyder jeg et glas 1,5 grader koldt dansk vand. Mine 10 halv liters flasker med koldt vand i køleskabet er smidt ud. Jeg kan tappe kalkfri vand til Nespressoen og drikke danskvand når det passer mig. En kulsyrepatron kan levere 175 liter dansk vand og ligger på ca. 300 kr. Samlet er prisen er ca. 12.500 kr. [caption id="attachment_33912" align="alignright" width="700"]Fra toppen - Kalkfrit vand, Vand med brus og Koldt vand.. Fra toppen - Kalkfrit vand, Vand med brus og Koldt vand..[/caption] [caption id="attachment_33909" align="alignright" width="700"]Danskvand fra hanen... Danskvand fra hanen...[/caption]Quooker Quookeren som Webmasteren introducerede i sit køkken burde næsten være fast inventar i et køkken, jeg synes i starten det virkede til at være overkill, men nu har jeg svært ved at se hvordan jeg skulle kunne undvære den. Jeg bruger den mest til rengøring og vand til pasta, kartofler og ris. Frygten for at børnene skulle komme til at tænde den er gjort til skamme. Den har "double-tap-tryk", så du skal trykke to gange før den aktiveres. Hvis du har haft kogende vand i og åbner den almindelig vandhane efter kan du ikke brænde dig - dont worry! Prisen er ca. 10.000 kr. afhængig af valg af tap. [caption id="attachment_33907" align="alignright" width="700"]Quooker... Quooker...[/caption] [caption id="attachment_33910" align="alignright" width="700"]Dont put your finger in there... Dont put your finger in there...[/caption]Insinkerator Evolution 200 Here goes the bomb! Her var konen virkelig skeptisk, navnlig da hun hørte pris og størrelse - det kan åbenbart blive for stort for nogle kvinder... Insinkerator Evolution 200 som er erhvervet hos Andersen & Nielsen der importerer dem og i øvrigt også den valgte vask fra Blanco, fylder ca. 35 cm fra bunden af vasken og ned i skabet. Den er installeret i 60'er skab med Quooker. Men med en kampvægt på 11,6 kg, rivejern og svingarme i rustfristål som pulveriserer avokado-sten og koteletben samt alt organisk affald, er der ikke et øje tørt. Den har en sugeevne, som gør, at du blot sætter vandet igang og starter svinet op, så suger den del hele ned i afløbet og i løbet af sekunder er det væk. [caption id="attachment_33922" align="alignright" width="700"]Jeg har fået placeret knappet i vasken, hvor der var boret for - heldigvis da... Jeg har fået placeret knappet i vasken, hvor der var boret for - heldigvis da...[/caption]   

"Også her erkender min kære kone, "hvad fatter gør er altid det rigtige"...

Jeg har præcis samme holdning som til alle 3 gadgets - hvis det gør dit liv i køkkenet lettere og du har muligheden så slå til. Også her erkender min kære kone, "hvad fatter gør er altid det rigtige". Er du typen som gerne bruger vasken som "affaldsspand" imens du laver mad, så er det lige noget for dig, nu har jeg lavet mad med Webmasteren flere gange, og præcis sådan er han. Der ligger gerne et bjerg af skrald som så skal fiskes op af vasken bagefter. Prisen ligger omkrin 6000-7000. Husk at du skal have en formel tilladelse til installation af kværnen i dit køkken, smid en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp. [caption id="attachment_33913" align="alignright" width="700"]Insinkerator i aktion! Insinkerator i aktion![/caption]

Gastromand-skabet

Ja Gastromanden har simpelthen fået sit helt eget skab. Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg nok fået min vilje mere end hvad godt er i dette her projekt. Gastromand-skabet er et overdimensioneret vitrineskab hvor lågerne kan gemme væk langs siderne. Her gemmer jeg alle mine elskede gadgets væk fra omverdenen. Når der så skal arbejdes så åbnes det op og grundet det, at der ligger en glasplade i bunden samt intet mindre end 6 udtræk til el samt lys via spots i toppen, så er det muligt at bruge fx The Boss, Actifry, Juicepresso osv. Man kunne måske argumenteret for, at det tager noget plads men det er virkelig også en dejlig frihed, at dine gadgets ikke skal flyttes rundt fra A til B hver gang du skal bruge dem. [caption id="attachment_33939" align="alignright" width="700"]Now you see it... Now you see it...[/caption] [caption id="attachment_33938" align="alignright" width="700"]Now you dont... Now you dont...[/caption]

Hvidevarerne

Valgene var egentlig ikke svære at træffe, det var mere at begrænse sig, som var en kunst. Når man får muligheden for at starte helt fra bunden, så er det som om, at man bare vil have det hele. Her handler det om, at du er god til at "kill you darlings" - et udtryk som jeg lærte på Universitet. Det stammer egentlig fra filmverdenen, hvor man som instruktør skal være hård og dygtig, til at skære alle de klip fra som er unødvendige. Det samme galt for mig. Jeg var både ude i nedsænket friture, pande med lavasten til grill og gasblus + induktion. Pladsen på køkkenbordet var begrænset, så jeg måtte prioritere. [caption id="attachment_33916" align="alignright" width="700"]Jeg måtte slukke lyset over kogepladen for ellers var den umuligt at se - kulsort som natten! Jeg måtte slukke lyset over kogepladen for ellers var den umuligt at se - kulsort som natten![/caption]   Derfor blev det til Witts zonefri induktionskogeplade med 6 zoner, ingen gas, ingen friture eller andet denne gang. Valget kunne sådan set have været faldet på mange andre, men et must var at den var zonefri og at zonerne kan kombineres som man selv ønsker det. På den måde kan du faktisk smide en rektanglet "grill-plade" på, så du også kan grille indenfor - sådan da. [caption id="attachment_33921" align="alignright" width="700"]Fjernbetjening og eneste lys kogepladen giver... Fjernbetjening og eneste lys kogepladen giver...[/caption]Emhætten er lofthængt med ekstern motor, som jeg altid vil råde til, hvis det er muligt. Det giver en bedre sugeevne og mindre støj. I bund og grund er en emhætte en emhætte, men der kan være forskel på sugeevne og støj, så går efter en, som kan trække mindst 500 m3/t men gerne op til det dobbelte - med en ekstern motor er det intet problem. Støj bør ligge nede omkring 35-40 db på laveste niveau og med accept for, at den naturligvis larmer lidt på højeste niveau. [caption id="attachment_33914" align="alignright" width="700"]Emhætten med spots... Emhætten med spots...[/caption] Vinkøleskab blev Liebherr. Webmasteren fik selv monteret et vinkøleskab fra Liebherr, som er ca. dobbelt så stort som mit, og føj hvor jeg allerede elsker det! Lyset fader op og ned når du åbner og lukker, har indstilling af grader og flytbare indsatser i fyrtræ som kan trækkes ud. Kvalitet koster. Sådan er det jo desværre. Ja der findes billigere modeller, men for mig er det svært at gå tilbage, når du først har set Liebherr, og efter jeg så Webmasterens IRL, var jeg solgt. [caption id="attachment_33918" align="alignright" width="700"]Køkkenets hjerte... Køkkenets hjerte...[/caption]

Når du har sagt A, må du sige B...

Ja, sådan var det lidt - Når nu standarden startede ved Liebherr, så virker det et eller andet forkert, at købe en tilfældig ovn fra fx Whirlpool og et køleskab fra Gram. Stilen ville også være brudt lidt ikke? Jeg valgte igen Liebherr til køleskabet, og en af top-modellerne. Jeg har haft Bosch før der, og blev egentlig aldrig helt glade for det. Jeg har egentlig kun to krav til køleskab - Det skal kunne køle - og jeg mener virkelig køle - ned til 1-2 grader hvis jeg ønsker det. Og så skal der være skuffer med udtræk. Eller bliver det nemlig en rodebutik for mig. [caption id="attachment_33940" align="alignright" width="700"]Så smukt ser det ud - inden det bliver taget i brug :-) Så smukt ser det ud - inden det bliver taget i brug :-)[/caption]   Begge dele har Liebherr, og ovenikøbet noget som hedder BioFresh i skufferne, som så gør, at de råvarer jeg smider deri holder væsenlig længere end normalt. Årsagen er vist noget med lavere temperatur og fugtighed - ikke desto mindre så virker det glimrende. At de så er fyldt op med øl er så en helt anden sag! [caption id="attachment_33941" align="alignright" width="700"]Ja egentlig skulle den vist bruges til grøntsager... Ja egentlig skulle den vist bruges til grøntsager...[/caption] Ovnen endte med De Dietrich som faktisk er en kende avanceret selv for en Gastromand, men det skal ikke slå mig af pinden. Den kan stort set alt, dog ikke damp - jeg har nok ikke fidus til det, og bager aldrig. Den har derimod "ICS - Intelligent Cooking System" eller som jeg kalder det "IWC - Intelligent Wife System". Den har en database med forudprogrammerede retter, hvor du så indstiller tiden - fx 17.30 og sætter retten ind om morgenen, så starter ovnen når den mener det er tid, for at være værdig til 17.30. Det kan selv min bedre halvdel finde ud af - derfra navnet;) [caption id="attachment_33958" align="alignright" width="1024"]Indbygget grill-spyd i ovnen... Indbygget grill-spyd i ovnen...[/caption]  [caption id="attachment_33959" align="alignright" width="700"]Masterpiece... Masterpiece...[/caption] Så kommer vi til noget af det lidt spøjse som faktisk slet ikke er maskulint eller Gastromand-agtigt - opvaskemaskinen! Egentlig er vi mænd vel ligeglade ikke? Nææ... det er vi faktisk ikke, for vi ved godt, at det er os som står med opvasken ligemeget hvad. Jeg var lidt i syv sind da der skulle vælges, for Fisher & Paykel leverer nogle fede løsninger i skuffesystemer som kører uafhængigt af hinanden, men kvalitet og design koster dyrt når der kommer fra New Zealand, så jeg valgte det faktisk fra. [caption id="attachment_33956" align="alignright" width="700"]All you need... All you need...[/caption] Tidligere havde vi en Siemens, som var ganske fin - før den en Bosch som også var okay - dog havde de begge den fejl, at de ikke kunne vaske og tørre vinglas glas af ordentligt. Hvis jeg forsøgte endte jeg faktisk ofte med et tyndt lag "glas-pest" og turde derfor ikke. Vi har overtaget huset med et par produkter fra Miele, og med god erfaring, så efter lidt reseach endte jeg faktisk med Miele igen. Det er også ret dyrt, men den bestod for nylig svendeprøven: Konen havde valgt at lade en polterabend starte op med 20 kvinder til champagne-brunch i hjemmet. Alle glas blev smidt i opvaskeren og alt var krystalklart. Hånden på hjertet, jeg troede faktisk ikke det ville virke, men det gør den, så selv om "Miele" lyder lidt tøset, så er det klart min anbefaling. Og lad os så se på det køkken! [caption id="attachment_34251" align="alignright" width="700"]Ovenlyset skabet hyggebelysning om aftenen... Ovenlyset skabet hyggebelysning om aftenen...[/caption] Billedet er taget uden lys i vores 10 spots i loftet for at vise hvordan det ser ud ved aftentid. Vi fik lavet en kasse omkring bagvæggen med et lysstofrør indsat bag tonet plastik, som kaster lys ud over rummet. Det er vanskeligt at fange på billedet, men kombineret med lidt levende lys og lyset fra vores skuffer er det ret blæret. [caption id="attachment_34249" align="alignright" width="700"]Et helt ny rum... Et helt ny rum...[/caption] Ellers er det vist bare tilbage, at sende nogle sidste tanker til processen, hvis jeg var mere handyman havde jeg nok lavet noget mere selv, det må blive i et andet liv. [caption id="attachment_34252" align="alignright" width="700"]Stemning... Stemning...[/caption]

Final Thoughts

Der er altid noget man bliver opmærksom på bagefter. Noget hvor du ville have gjort det anderledes og noget, hvor du bare er tilfreds. De 3 punkter jeg er mest glade for ved selve køkkenet er helt klart:
  1. Massiv træ i skufferne - fordi det holder!
  2. Børstet chrome og stål så mange steder som muligt - fordi man faktisk ikke kan se ridser!
  3. Insinkerator Evolution 200 - fordi den smadrer alt!
Hvis og hvis og hvis jeg kunne have lavet noget om:
  1. Længere kogeø - men pladsen var ikke til det.
  2. Bordplade i keramik - men udskæringen var ikke mulig.
  3. Flere skuffer i kogeøen - men noget måtte vige for Qooler, Quooker og Insinkerator
Hvad siger du til resultatet? Del gerne dine egne køkkendrømme i en kommentar eller på Twitter og Instagram via hashtagget #Gastromandkøkken

SmukFest 2015 – Appetizer

$
0
0

ZwartGoud

De første gæster (ungdommen) har allerede startet forfesten på årets SmukFest. Mens vi andre sidder hjemme og lader op. ... og hvad er så mere naturligt end at undersøge året madprogram?! Langt henad vejen er der mange gengangere fra forrige år, men vi ser også en række nye initiativer - hvilket vi altid byder velkommen. Hollændersvinget Hollændersvinget, som det er blevet døbt, findes igen på festivalen. Det er i al sin enkelthed en række små og fine madvogne fra Amsterdam. Her kan du prøve kræfter med bl.a. toasts, wraps, og en god espresso (aarhhh..!!!) samt nogle rigtig lækre pomfritter, som vi også smagte sidste år - og mon ikke vi skal forbi igen? Læs mere: SmukFest14 byder NorthSide og Roskilde op til (mad)dans  https://instagram.com/p/rfBf9zgCQk/   Udover hollændersvinget er der også kommet et par nye vejnavne til - der trods de nye navne er rimelig velkendt farvand. Nammenam Allé Stedet kender du sikkert fra sidste år, området ved De Omvendte Træer, hvor du kan prøve kræfter med bl.a. pasta, tarteletter, pandekager, pizza, brændende kærlighed eller en chinabox! Et blandet område, hvor vi sidste år bl.a. prøvede kræfter med en panini – aka. en grillet sandwich med landskinke fra Nordisk Pasta. Foderbrætstien Er den kendte vej frem til RytmeScenen. Her finder du et gensyn med smørrebrød fra NORD Gourmet, som vi også prøvede sidst, derudover thaimad, samt den altid tilstedeværende Arizona Burger. Mormorvej Maden her kan du nok gætte dig til... Farmors Tarteletten, Frikadellen, Boller i Karry, kaffe fra Peter Larsen og elskede Mor Karens Flæskesteg! Hversmagsstræde Her er vi ude i det relativt nye område på SmukFest, Sherwood! Her er både lidt til den søde sult hos Chokoladefabrikken og La Crepe, og lidt tungere retter bl.a. Farmors Flæsk og et gensyn med Bitz & Holm - spændende at se hvad de to herrer har på programmet dette år.   https://instagram.com/p/rcjIz-ACba/?taken-by=gastromanddk  Restauranter På festivalen finder du også en række "rigtige" restauranter, hvor du har mulighed for at få et bord med kniv og gaffel - det er til dig som ikke vil have maden med i hånden på turen mellem koncerterne. Flere af disse steder til tilbyder også reservation af bord i tidsrummet 12 - 17:
  • Smukfisk
  • Den Grønne Gren
  • Llama
  • Hereford
  • Little Italy
  • Raft (kun 10 personer af gangen)
SmukFisk havde jeg selv fornøjelse af at besøge sidste år. Det var dog uden at booke bord, og det tror jeg heller ikke sker i år. Men hvis muligheden og timingen byder sig, vil et besøg på et af disse steder ikke være usandsynligt.   https://instagram.com/p/rfE8gGACX3/?taken-by=gastromanddk   Gourmet Hotdog'en har også fundet sin vej til bøgeskoven, og som jeg læser det i samme udgave som årets Grøn Koncert. Læs mere: Grøn Koncert har oppet sig, men madudbuddet halter stadig efter de store festivaller  https://instagram.com/p/5Uy4LMACd3/   

Årets hurtige anbefalinger:

  • Meyers Flæskestegssandwich Claus Meyer byder i år ind med sit bud på en "gourmet" flæskestegssandwich. Her loves sprød svære og SMUK rødkål.
  • SmukFiskØsters og hummer i selvskab med kold hvidvin er aldrig helt af vejen, hvis der lige skal slappes lidt af.
  • Bar BaconGastromand og bacon er nærmest synonymer, og derfor et uundgåeligt match. Bar Bacon findes lidt afsides mellem Sølund og Madtorvet.
  • Gourmet HotdogEn ordentlig hotdog er altid en fest. Vi kan her minde om at Eksilsønderjyden igen er dommer ved hotdog-DM på årets Food Festival til september i Aarhus.
  • Bitz & HolmSidst fik vi et fornuftigt måltid, og vi regner med at niveauet bliver holdt oppe med nye spændende retter.
God Festival - vi ses i skoven! Hvor skal du spise?

Vind en aften i Wagyu-himlen hos MASH!

$
0
0

MASH_konkurrence

Ja, overskriften siger vel næsten det hele! Og skal vi selv sige det, synes vi det er en ret så fed præmie! Som vi kunne fortælle jer i sidste uge, lancerede MASH i går fire fantastisk lækre Wagyu- og Kobe udskæringer. Det fejrer vi med en konkurrence om 2 x 2 Wagyu Dinners, til en samlet værdi på mere end 5000kr! [caption id="attachment_34225" align="aligncenter" width="800"]Turn up the heat!! Turn up the heat!![/caption] Mere præcist vil hver af de to vindere kunne se frem til at nyde følgende menu, på en MASH-restaurant efter eget valg:

2 x valgfri forret4 x 100gr Wagyu tasting + 3 valgfri sides2 x valgfri dessert

Hertil vin og kaffe

  Smut ind på vores facebookside og se hvordan du deltager...

Geniale Doritos Nuggets!

$
0
0

Doritos_chicken_nuggets (4)

Hvorfor fanden har jeg ikke tænkt på det? Chips som panering!! Det er jo en lille gastro-genistreg!Sprød panering, med masser af smag...what’s not to like!   Nogle ideer får lov til at brygge i baghovedet i lang tid, før de endelig finder vej til tallerknen. Andre ideer er bare så skide gode og ligetil, at de ikke kan blive afprøvet for hurtigt. Doritos-paneret kylling hører til i den sidste kategori. Jeg faldt over et billede af disse fætre en aften, i en af facebooks utallige mad-grupper og dagen efter stod de på menuen. [caption id="attachment_34040" align="aligncenter" width="800"]Doritos_chicken_nuggets (6) Så smukt! Tro os - de smager endnu bedre end de ser ud![/caption] Disse let alternative nuggets ville være et perfekt match til et par øl med drengene – eller du kan spice dem lidt ned og så har du dig en fin og børnevenlig udgave. [caption id="attachment_34036" align="aligncenter" width="800"]Doritos_chicken_nuggets (2) Så er vi klar til panering![/caption] Du skal selvfølgelig også have dig noget dyppelse til! Jeg serverede dem med en varm chili/cheese/bacon-dip. Og det sad sgu lige i skabet! Hvis du tænker at der skal lidt mere diversitet på drengen, kan du sagtens hive en guacamole eller en salsa op af ærmet, til at supplere den varme dip. [caption id="attachment_34035" align="aligncenter" width="800"]Doritos_chicken_nuggets (1) Lidt gode mælkeprodukter - sådan laver man en perfekt dip![/caption] [caption id="attachment_34037" align="aligncenter" width="800"]Doritos_chicken_nuggets (3) Hot bacon/cheddar/chili-dip in the making![/caption] [caption id="attachment_34039" align="aligncenter" width="800"]Doritos_chicken_nuggets (5) Så er der serveret![/caption] [caption id="attachment_34041" align="aligncenter" width="800"]Doritos_chicken_nuggets (7) Bacon/Cheddar/Chili-dip! Oh yes, we did!!![/caption]
Geniale Doritos Nuggets!
Forfatter: 
Kategori: Snack
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8-10
 
Ingredienser
Doritos Chicken Nuggets
  • 4 kyllingebryster
  • 2 poser Doritos Nacho Cheese (Eller hvilke chips du føler for)
  • ½l kærnemælk
  • 3 dl mel
  • 3-4 æg
  • 2 tsk cayennepeber
  • 3 tsk spidskommen
  • 2 tsk paprika
  • 2 tsk oregano
  • Salt og peber
Chili/Cheese/Bacon-dip
  • 1 Bæger Philadelphia flødeost
  • 300 gr cheddar (gerne en lagret, for at få lidt smag I dippen)
  • ½ dl creme fraiche 38%
  • 300gr bacon
  • 1-2 spsk Nandos Garlic Peri Pari Sauce (eller den chilisauce du lyster)
  • 1 bundt forårsløg
Tilberedning
Doritos Chicken Nuggets
  1. Skær kyllingen i ca. 1-1½cm tykke skiver (gerne nogenlunde ensartede i størrelsen som muligt)
  2. Smid stykkerne i en skål og hæld kernemælken over. Lad det stå og ”marinere” i et par timer i køleskabet
  3. Knus dine chips til ensartede stykker på størrelse med panko-rasp. Jeg gjorde det i ånden, men du kan sikkert også bruge din foodprocessor til det
  4. Bland melen med krydderierne
  5. Pisk æggene godt sammen
  6. Lad kyllingestykkerne dryppe let af og vend dem i det krydrede mel, herefter i æggemassen og til sidst i de knuste chips.
  7. Placér de panerede kyllingestykker på din bagerist UDEN bagepapir under.
  8. Bag kyllingen i 15-18 minutter ved 200 grader
Chili/Cheese/Bacon-dip
  1. Skær bacon fint, steg det sprødt og læg det til side
  2. Tag stegefedtet fra dit bacon og hæld det i en kasserolle
  3. Riv cheddaren og skær dine forårsløg
  4. Smid flødeost, cheddar og cremefraiche i kasserollen og varm det hele op på svag til medium varme. Rør massen sammen, når den begynder at smelte.
  5. Når massen er helt jævn, tilsættes chilisaucen efter smag
  6. Inden servering vendes halvdelen af bacon og forårsløg i dippen, hvorefter den hældes i en skål. Resten af bacon og forårsløg smides på toppen.
 

Beertenderens ølanbefalinger: August

$
0
0

IMG_7680.JPG

Jeg har siden sidste måned lært at man må se sine fejltrin i øjnene. Ikke at mine anbefalinger syntes at fejle noget, men sådan at koble en tematisk sammenhæng til det danske vejr; det slipper man ikke godt fra. Jeg er hermed færdig med at anbefale sommerøl for i år og begiver mig mod helt andre slagmarker! Denne gang holder jeg mig til det mest lokale bryggeri jeg har. Et bryggeri, der i lang tid har shanghajet sine brygdage på andres værker, men nu langt om længe har fået egne lokaler og kedler. Navnet er Flying Couch og du kommer til at høre meget mere om dem senere. Til at starte med skal vi tage et kig på tre af deres øl, som jeg mener man bør prøve. Igen er der sorteret lidt efter tilgængelighed, om end sværhedsgraden er lidt højere end sidste måned. Den slags varierer...  

Dude - Flying Couch

Bare navnet alene leder tankerne mod californiske surfere og let påklædte, lækre, unge mennesker med lidt for meget fritid og alt for få bekymringer. Herhjemme har vi både et arbejde og en hverdag at passe!  Denne bliver dog hurtigt glemt når man åbner en flaske Dude. Med et trylleslag befinder man sig på selv samme strand, hvor der lugter af citrus og tropiske frugter. Som det hører sig til i en amerikansk-inspireret Pale Ale bliver humlen sat i skak af en bitterhed, der her kan få de fleste nybegyndere til at se ekstra stramme ud i ansigtet. Bitterheden vænner man sig dog hurtigt til, og man kan igen finde de tropiske frugter fra aromaen. Når flasken er tømt befinder man sig igen tilbage i sine vante omgivelser. Eventyret er slut, men kan til nøds fortsætte ved indtagelse af en ekstra Dude. Set hos: Boxbeers [rating stars="5" product="Flying Couch Dude"]  

Green Velvet - Flying Couch

Fra asken ind i ilden. Fra bitter til bitrere. Hvor Pale Ale er en nem begynder øl ud i humlede stilarter, så er IPA en storebror i ethvert henseende. Mere alkohol, mere smag, mere bitterhed. Når man først er bidt af humle, ved man også at Flying Couch gør et særdeles godt arbejde med de grønne planter. Til trods for at jeg ikke ville anbefale øl set med vejrrapporter in mente, syntes jeg stadig det er på sin plads at lade Green Velvet få sin plads i solen, som en rigtig sommerøl. Med en næsten syrlig bitterhed brygget på en maltet basis med citrusfrugter og gran-noter er det i folkemunde tale om en ny-klassiker man ikke bør snyde sig selv for. Fløjsblød (selvfølgelig) og med masser af smag, bliver jeg lige overrasket over hvor lækker Green Velvet er, hver gang jeg åbner en flaske. Set hos: Boxbeers [rating stars="4" product="Flying Couch Green Velvet"]  

Hindbær - Flying Couch / Brekeriet

Brekeriet er et svensk bryggeri, i bedste familieforetagende - tre brødre med det mundrette efternavn Ek, der brygger øl udelukkende med Brettanomyce. Udover at være bagmændende bag Cassis, en vidunderlig Sour Ale, står de også bag et par samarbejdsbryg med Flying Couch. [caption id="attachment_34395" align="aligncenter" width="640"]Foto af Jetro S - untappd.com Foto af Jetro S - untappd.com[/caption] Senest blev Hindbær lanceret ved Copenhagen Beer Celebration tilbage i maj måned, men har siden floreret på flere ølbarer. En syrlig fristelse der ikke umiddelbart ligner en øl i traditionel forstand. En pink øl skriger ikke maskulinitet, men heldigvis smager den som en drøm. Masser af syrlige bær med et svagt hint af egetræ træder i forgrunden, mens en svag maltet fornemmelse læner sig tilbage og nyder resten af showet. Set hos: Søernes Ølbar, København Ø [rating stars="5" product="Flying Couch Hindbær"]

Smukfest 2015: En madfest med op og nedture

$
0
0

IMG_5887 (1)

Endnu et brag af en festival er veloverstået i bøgeskoven og denne gang var vejrguderne var virkelig med os. Men var mad- og drikkeguderne det samme? Få svaret her... Vi havde igen i år en rigtig god oplevelse til Smukfest i bøgeskoven, og man kan gentage det år efter år, men denne festival har omgivelserne med sig - det er bare fedt, at det ikke foregår på en stor åben plads, som de fleste andre festivaller - og så gør det bestemt heller ikke noget, når man i den grad har vejret med sig, som det var tilfældet i årgang 2015! Godt vejr er typisk også godt for omsætningen, og det har også været tilfældet i år. Ikke mindre end 58 millioner i omsætningen i boderne...
Vi har solgt 28.0000 partoutbilletter. Vi har haft en god omsætning i boderne på 58 millioner, hvilket er fire procent mere end sidste år. Vi har endnu ikke noget overblik over den samlede omsætning, og om der bliver overskud, men vi har ikke budgetteret med et større overskud. Omsætningen på betalingsarmbånd i boderne er i øvrigt vokset, så det i år var 54 procent af omsætningen i boderne, der foregik med armbånd. Sidste år var det 41 procent. I visse boder kunne man også betale med Mobile Pay, og det vil vi evaluere kraftigt på, om vi skal udbygge. Det er jo meget hurtigere end Dankort. (kilde: gaffa)
Jeg har bestemt også oplevelsen af at chip-armbåndet virkede, og man kan egentlig undre sig over, at Northside Festival valgte at gå væk fra det igen, efter at have været med på vognen - det virker som om teknikken er ved at være stabil.

Maden

Vi har vanen tro været rundt på pladsen og prøver kæfter med nogle af de forskellige tilbud. Der er rigtig mange muligheder på mad-scenen, og folkene bag madboderne er mange og forskelligartede; sportsklubber, restaurationer, cateringfirmaer, kendiser (både fra madens og musikkens verden...) og "private" popup steder. Man skal sgu stå tidligt op, hvis man skal igennem det hele. Vi står ikke tidligt op, men jeg er også overbevist om at mission alligevel ville fejle. Men det gode ved, at der er så mange spisesteder er, at man ikke løber inde i lange køer, som det var tilfældet på Grøn Koncert, og hvis der endeligt skulle være pres på et sted, ja så smutter man bare videre til næste. Læs også:NorthSide sætter nye standarder for dansk festivalmadHåndburgeren Igen i år var Bitz & Holm til stede, igen placeret i det relativt nye Sherwood område. Vi var igen forbi, og valgte deres håndburger. Nogen vil måske synes at burgeren ser lidt kedelig ud, men den havde faktisk en fin smag, bøffen havde nok lige fået til den gode side. Men ellers synes jeg faktisk ganske godt om burgeren. Prisen var dog i den høje ende med sine 80 kr.   https://instagram.com/p/6HcxV4gCYZ/?taken-by=gastromanddk  Bøfsandwich Man får altid lidt mundvand, når man går forbi et sted, der tilbyder Bøfsandwich. Martin Ib's bod tilbød Bøfsandwich, som de i øvrigt også gjorde det på NorthSide, samt Mor's tarteletter og Wienerschnitzel. Vi prøvede kræfter med de to førstnævnte til henholdvis 65 kr. og 60 kr. for 3 stk. tarteletter. En lidt mere appetitlig pris, og bestemt to måltider, vi godt kunne li'.   https://instagram.com/p/6HcDhyACXp/?taken-by=gastromanddk  Pulled Beef BurgerenMadværket var også på SmukFest, og vi var forbi deres to-go bod, som tilbød en Kildegaardens Pulled Beef Burger med salat på sommerkål i blød brioche. Den var saftigt og god som den ser ud - men ingen tvivl om at jeg hellere spiser oversaltet end undersaltet mad, når jeg er på festival, men her kunne de godt have sparet lidt på saltet. Her var prisen 70kr.   https://instagram.com/p/6IWHoRACff/?taken-by=gastromanddk  Den lille gourmet hotdogNORD Gourmet tilbød igen i år smørrebrød, som vi også smagte sidste år. Men derudover en  lille Gourmet Hotdog eller en tap dog. En lille gourmet pølse i maltbrød med gurkemejedip, syltede rabarber og mandelknas. En god mundfuld - eller to. Ja, den var god men den var godt nok lille. Her kunne man købe 1 for 30kr. og 2 for 50kr.   https://instagram.com/p/6HdjdsACZQ/?taken-by=gastromanddk  FlæskestegssandwichenClaus Meyers flæskestegssandwich måtte vi også forbi, og her blev vi ikke skuffede. En lækker bolle med velsmagende flæskesteg med sprødsvær, æble og rødkål. Dette var umiddelbart den bedste oplevelse på vores burger-tour. En rigtig lækker burger til 70kr.   https://instagram.com/p/6INtsqgCbm/?taken-by=gastromanddk

Drikke

Uden mad og DRIKKE duer helten ikke - en festival er naturligvis ingen undtagelse! Vodka & Juice På Smukfest er der efterhånden et utal af vodka & juice barer - primært med friskpresset appelsinjuice, men også med friskpressede æbler. Lad mig bare sige det, som det er, det smager pisse godt. Men kanderne kommer da også med en pris, denne var 430,- inkl. 20kr pant for kanden - og det for en enkelt. Kanderne fås også som dobbelt eller med en hel falske vodka. Sidstnævnte med en pris på knap 1200kr. - man så er der vist også garanti for at blive lettere fuld :)   https://instagram.com/p/6KJEgxACX0/?taken-by=gastromanddk  Cocktails på flaskeNohrlund mødte vi også på Grøn Koncert, og det kan vi godt li. De har deres tre første variationer, som er hyben/havtorn med rom, jordbær/rabarber med vodka og hyldeblomst/ingefær med gin. Men i anledning af Smukfest havde de lanceret en særlig udgave lavet på sukkerærter, honning, basilikum og Tanqueray Gin. De første mundfulde var specielle og ærtesmagen meget tydelig, men den vokser (smagen...) sgu lidt på en - og jeg endte faktisk med at godt kunne lide den. Det er også bare rart en gang i mellem at prøve noget anderledes. Den røde jordbær/rabarber synes jeg derimod er for tøset! Prisen pr. flaske var 60kr.   https://instagram.com/p/6HbEo8gCWo/?taken-by=gastromanddk  Happy Hippie På Happy Hippie bar man får den klassiske malerspand med forskellige cocktails som kan deles over en flok sugerør. Det er nok mere sjovt end godt, men det var mit indtryk, at de alligevel gik som varmt brød ;) https://instagram.com/p/6HeaengCaQ/?taken-by=gastromanddk

Dommen

Ingen tvivl om at at madudbuddet er stort på Smukfest, og der er noget for en hver smag. Forventningerne var høje - måske en anelse for høje. Niveauet var ganske fornuftigt, men vi kan hellere ikke se bort fra at niveauet svinger gevaldigt boderne imellem og sågar inden for de enkelte boder. Vi har talt med folk om vores oplevelser, og mødte forskellige oplevelser fra samme madbod, fx var maden under eller oversaltet, havde bøffen får for lidt eller for meget - et udtryk for for at det kan være svært har holde et konsekvent niveau i en festivalbod. Læs også:Grøn Koncert har oppet sig, men halter stadig efter de store festivaller Smukfest er stadig noget større end sin Aarhusianske lillebror, på madenscene gør de mere for både at nå både højden og bredden - men det kan næsten også blive for blandet. Man kan eksempelvis både vælge nogle vildt lækre fritter fra de hollandske madvogne, men også boder der kører på med friture og frost pommes frites. Der er også kommet et større antal reelle restauranter, hvor man kan sidde ned og spise med kniv og gaffel. Men som jeg tidligere har skrevet, er jeg ikke typen, der bruger timer på at gå på restaurant under en festival, og det lykkedes heller ikke denne gang at få det presset ind i et stramt festivalprogram. Flere steder er prisniveauet måske også skruet en anelse for højt op. Jeg har ikke noget imod at betale mange penge for mad - heller ikke, når jeg er på festival - men så skal det også være i orden - hver gang. [rating stars="4" product="SmukFest 2015"] Vi ses næste år! Hvordan oplevede du maden på årets Smukfest?

Barguide: 5 gode grunde til at rejse til Madrid

$
0
0

IMG_4315

Madrid har længe levet i skyggen af sin højtråbende og mere polerede lillebror ude ved kysten. Madrid har det hele (undtagen vand/havn/strand); masser af varme, brede boulevarder fyldt med smuk arkitektur, små snævre gader, store parker, flere gode restauranter end i hele Danmark og sidst men ikke mindst et natteliv der siger spar fem! Om du er til øl, vin, cocktails, små barer eller store klubber, finder du det i Madrid og festen fortsætter til den lyse morgen! Efter at have været flere gange i både Madrid og Barcelona de seneste tre år, kan jeg stadig ikke anbefale den ene by fremfor den anden – jeg er simpelthen faldet pladask for begge de spanske senoritas.

Harveys

Perfekt til en before-dinner-drink. Gå i Hemmingways fodspor – eller i hvert fald noget der minder om. Har du siddet på en bar og drukket Bourbon i Key West, har du stemningen på den 30’er-inspirerede Harveys i Hueca-kvarteret, hvor specielt deres Old Fashioned og Whisky Sour sidder lige i skabet! Om det var fordi vi var de eneste gæster i baren denne eftermiddag vides ikke, men drinksene tog sin tid, så tag din tålmodighed med. https://instagram.com/p/59zunygCQ9

Areia

Chillout i gulvhøjde Drinksene er måske ikke på niveau med førnævnte, men det er stemningen! Er du til farverige drinks serveret mens du sidder på gulvet eller slænger dig i en lav loungesofa (tænk harem og 1001 nat), er Areia i Hueca-distriktet lige dig.  Areia Madrid  Facaden er nemt genkendelig og når du træder ind ad døren, er det som at træde ind i et lille stykke Marokko midt i Madrid! Røg de iøvrigt vandpibe?  Areia Madrid2 

Del Diego

Start byturen Mad Men style. Flere gange, i vores søgen efter de bedste barer i Madrid, faldt vi over Del Diego – det skulle vise sig ikke at være uden grund. Del Diego er kendt som en af Madrids bedste og mest populære barer, men da vi droppede forbi ved 1-tiden en tirsdag, var der tæt på tomt. Kombineret med et afdæmpet lydbillede giver det en bar, hvor det rent faktisk er muligt at tale sammen.  Del Diego Madrid  Prøv barens signatur-sour og nyd de klassiske bartenderdyder udfolde sig hos et barpersonale, klassisk klædt i hvide skjorter og sorte slips, ældre end gennemsnittet.  Del Diego Madrid2  Baren ligger centralt i en sidegade til Gran Via.  Del Diego3 

Museo Chicote

Spaniens ældste cocktailbar holder stadig. Skal der lidt mere fart på, er Museo Chicote (lad dig ikke snyde af navnet) på Gran Via et solidt bud på næste stop. Baren er efter sigende Spaniens ældste cocktailbar, åbnet i 1931 af Pedro Chicote. Generelt bliver der lavet gode Mojitos i Madrid, men ifølge kæresten var Museo Chicotes helt i top. Alternativt kan du lade bartenderen anbefale en Gin & Tonic og nyde loungestemningen i de buede sofagrupper. Museo Chicote Madrid3  Priserne er som på Del Diego i den dyre ende (formentlig på grund af placeringen og dertilhørende turister), men der bliver ikke sparet på ginen!  Museo Chicote  Undgå at bestille i B52 – det kunne de sgu ikke finde ud af!  Museo Chicote2

Joy Eslava

DJs og drags i det gamle teater. Lyder ovenstående simpelthen for kedeligt i dine ører, er natklubben Joy ved Puerta del Sol måske det der skal til. Spaniere og udlændinge, heteroer, homoer, mænd, kvinder og drags fester side om side i det gamle teater der stadig fungerer som sådan i dagtimerne. DJs, dansere på scenen og et stort dansegulv der var fyldt til bristepunktet i de 3 timer vi festede med på Joy. Eneste minus er de 15-18€ i entré (alt efter hvor god du er til at forhandle) og de noget høje priser (gå uden om flaskeøl, medmidre du synes det er fedt at betale 10€ for en carlsberg). Har du været i Madrid og har du været på nogle fede barer, vi skal høre om? 

KONKURRENCE: Se hvem der skal i Wagyu-himlen!

$
0
0

Tre forskellige Wagyu/Kobe udskæringer får lov til at hvile lidt!

Der er åbenbart utroligt mange, der gerne vil en tur i himlen - især hvis der serveres Wagyu-kød! MASH-konkurrencen endte med intet mindre en 5300 deltagere, som fortalte os hvem de gerne ville tage med på en kød-date! I dag har vi så trukket vinderne! Vi er meget glade for, at kunne sende følgende to personer afsted med ledsager på en tur i Wagyu-himlen hos MASH:  

Mette Tofte

Phillip Bensimon Johansen

mash-WINNER Tillykke til de to - Vi er sikker på, at I får en fantastisk aften!! Og tak for alle jeres fantastiske, rørende og sjove bud!

Pommes Frites – med løg, æg og eddike

$
0
0

Kunne også godt bruges til tømmermænd...

Den er lidt sjov den her - mest fordi det hverken er fugl eller fisk - det er nok nærmere midt imellem. Jeg blev inspireret da jeg bladrede lidt i en af mine mange kogebøger med Jamie Oliver, som jo har en fantastisk tilgang til mad. du skal nok være mere end almindelig glad for engelsk mad, da der er masser af eddike i spil, men hvis det er dit game, så vil du falde pladask for retten. Retten har ikke noget tilbehør som sådan, så jeg smækkede et par stykker kød på panden - det kan jo aldrig gå helt galt, vel?!  
Pommes Frites - English style...
Forfatter: 
Køkken: Engelsk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 5 store bagkartofler
  • 3 liter raps olie
  • 1 stort løg
  • 1 lille bund bredbladet persille
  • Vineddike/Sherry eddike
  • 4 øko æg
  • Salt/Peber
Tilbehør
  • 4 store bøffer - i dette tilfælde Ribeye
Tilberedning
  1. Skær bagekartoflerne ud til nogle grove pommes - det gøres nemmest ved at stable dem og skære enderne af og så ellers bare skære nogenlunde ensartet
  2. Udvand dem til stivelsen er løbet fra
  3. Varm en tykbundet gryde med olie op til en tændstik eller en pommes syder om den - hvis du har den gyldne brønd, så bruger du den ved 160 grader i 8 minutter - det samme med gryden.
  4. Tag fritterne op og øg temperaturen til 180 grader
  5. Så skal vi have gang i to pander. En til bøfferne som du varmer godt op, krydr bøfferne med salt og peber og steg dem efter bedste evne
  6. Imens hakker du løget fint og varmer en pande godt op og svitser dem let
  7. Dump dine pommes igen til de er sprøde og tager farve
  8. Slå æggene ud i en skål og rør dem sammen med lidt salt
  9. Så skal dine pommes på panden sammen med løgene
  10. Skru op til næsten fuld styrke og smid dem på. Vend hurtigt æggene ud deri og lad dem sætte sig
  11. Hak persillen groft og drys det over sammen med nogle SOLIDE stænk vineddike og til sidst friskkværnet peber.
  [caption id="attachment_34421" align="alignright" width="700"]Homemade fries... Homemade fries...[/caption] [caption id="attachment_34422" align="alignright" width="700"]American Style... Ja øllene blev altså amerikanske..[/caption] [caption id="attachment_34423" align="alignright" width="700"]Mit store idol.... Mit store idol....[/caption] [caption id="attachment_34424" align="alignright" width="700"]Lidt salt til bøfferne... Lidt salt til bøfferne...[/caption] [caption id="attachment_34425" align="alignright" width="700"]Så er vi klar... Så er vi klar...[/caption] [caption id="attachment_34426" align="alignright" width="700"]Den gyldne brønd længe leve... Den gyldne brønd længe leve...[/caption] Reelt kunne du jo også servere et par gode pølser dertil, hvis du er i det humør. Lige præcis denne dag var det bøffer som trak i mig. [caption id="attachment_34427" align="alignright" width="700"]Læg lige mærke til Ed Sheeran i baggrunden... Læg lige mærke til Ed Sheeran i baggrunden...[/caption] [caption id="attachment_34428" align="alignright" width="700"]Så er vi næsten klar... Så er vi næsten klar...[/caption] [caption id="attachment_34429" align="alignright" width="700"]Crispy... Crispy...[/caption] [caption id="attachment_34430" align="alignright" width="700"]Vend dem på en glohed pande... Vend dem på en glohed pande...[/caption] [caption id="attachment_34431" align="alignright" width="700"]Friskebladet persille og lidt eddike så er vi klar... Friskebladet persille og lidt eddike så er vi klar...[/caption] Du skal være meget hurtig til at få æggene til at sætte sig ellers bliver pommes fritterne slatne, hvilket også kan være okay, hvis man har tømmermænd, men optimalt set går vi efter de sprøde. Nu må du ikke lægge for meget i Miller-øllene, min kone elsker dem, nok fordi de ikke er for stærke og mørke, men bare lette pilsnere - og ja, det kunne man vel godt kalde for en "kvinde-øl". For mig var det vigtigste, at solen varmede og øllen vi iskold! Har du andre bud på alternative opskrifter med pommes frites, så hit med dem i en kommentar!

Weekendtesten: Walisisk Whisky overrasker

$
0
0

Penderyn

Whisky bliver af mange forbundet med røgtungt Islay whisky, som med sin skarpe og kraftige smag godt kan skræmme selv den mest sejlivet gastromand væk (nu kommer de andre sgu nok efter mig).

Men whisky kan sagtens være mere og andet end røg, tovværk og tørv – ja du kan få whisky i alle afskygninger. Vi er fx snublet over en whisky, som er både blød, rund og utrolig frugtig – en whisky som godt kunne henvende sig til de mange romdrikkere som vi ved læser med derude!

Lidt om Penderyn

Penderyn er navngivet efter byen hvori destilleriet ligger - eftersigende et flot sted ved foden af Brecon Beacons - en bjergkæde i Wales! Brug af en bred vifte af forskellige fadtyper, bl.a. Madeira fade, er med til at definere det walisiske Penderyn Distillery. Penderyn Distillery er det eneste destilleri i Wales, hvor der produceres og destilleres en sød, frugtig og udtryksfuld whisky i flere forskellige varianter herunder bl.a. Peated, Sherrywood og Madeira.

Destilleriet er ganske ungt og det er ikke mere end 11 år siden den første Penderyn Whisky ramte de walisiske butikshylder. Hos Penderyn destillerer man blot én tønde whisky per dag (90.000 liter årligt). Langt størstedelen af deres spiritus bliver lagret i deres dertil indrettede kældre. Udover whisky producerer de også gin og vodka på stedet; dette under navnene Brecon Gin og Five Vodka.

Cheers mate...

Jeg er kommet i besiddelse af to flasker Penderyn Whisky; Penderyn Myth Whisky og Penderyn Rich Oak Whisky.

Penderyn Myth Whisky

Dette er en single malt whisky, som skulle været lagret udelukkende på first-fill bourbonfade - det er dog et kendetegn for Penderyn whiskyer, at de har fået yderligere modning i en række fade, bl.a. Madeira fade, og det skulle man også tro denne havde.

[caption id="attachment_34527" align="aligncenter" width="1024"]Penderyn - Myth Penderyn - Myth[/caption]

Den har en sød duft af moden tropisk frugt og toner af vanilje. Smagen er rund, cremet og igen frugtig. Derudover kan man ane lidt karamel og lidt bitterhed a la mørk chokolade. Eftersmagen dør lidt hurtigt. Whiskyen har kun 41% alkohol, og er derfor også lige til at gå til. Som sagt en rund og blød smag - noget som de mange romdrikkere derude nemt ville kunne gå ombord i. Jeg vil faktisk næsten vædde med, at hvis du smed denne whiskey ind i blindsmagning i rom, så ville der ikke være mange - hvis nogen - der ville melde, at det ikke var en rom. Jeg erkender i øvrigt gerne, at jeg faktisk er mere rom-drikker end whisky-drikker. Myth har en vejledende pris på 519,-

[rating stars="4" product="Penderyn Myth Whisky"]

Penderyn Rich Oak Whisky - Limited Edition

Her har vi at gøre med en whisky som er en sammensætning af tre forskellige fade fra destilleriet, udvalgt af Master Distiller Dr. Jim Swan. Dette betyder også at der kun findes 1113 flasker af denne aftapning - her har vi at gøre med flaske #266.

[caption id="attachment_34528" align="aligncenter" width="1024"]Penderyn - Rich Oak Penderyn - Rich Oak[/caption]

I modsætning til Myth, så kommer denne whisky med en noget højere alkoholprocent, 50%, som nok appellerer mere til de hardcore whiskydrikkere. Flasken her er afsluttet på Madeira fade, og har, udover den noget kraftigere alkoholsmag, langt henad vejen samme noter som Myth. Igen har den sødme og frugtig smag, men den er både mere kompleks og afbalanceret end Myth, hvortil den også har en kraftigere vanilje smag, som også blive hængende i en noget længere eftersmag. Rich Oak har en vejledende pris på 999,- så du skal også bøde lidt for sagerne.

[rating stars="5" product="Penderyn Rich Oak Whisky"]

Er du til whisky eller rom og hvilken whisky er din favorit? 

Copenhagen Cooking 2015: De 5 fedeste arrangementer

$
0
0

Cooking_logo_color_center

På fredag skydes dette års udgave af den kulinariske københavner-fest, Copenhagen Cooking, igang og traditionen tro er der vanvittigt mange interessante events på tapetet. Her giver vi dig vores bud på, hvad du absolut skal tage et nærmere kig på!

Morfaren: Smørrebrødets dag

Et af de største danske gastronomiske national-klenodier, smørrebrødet, er rigt repræsenteret under årets festival og skulle jeg udvælge et enkel t arrangement, ville det med garanti blive dette! De ypperste smørrebrødshåndværkere i København og 2000 gæster samlet for at fejre kærligheden til smørrebrødet. Hér får du muligheden for at smage 10 stykker smørrebrød fra bl.a. Øl & Brød, Aamanns og Kronborg, samt en øl fra Mikkeller og en lille skarp  for snoldede 165 kroner! Du kan se billeder af smørrebrødet hér. [caption id="attachment_34565" align="aligncenter" width="960"]Varmrøget regnbueørred med pocheret æggeblomme og cremet rygeost, toppet med ørredrogn, sprøde malt-stænger og frisk karse fra Restaurant Kâhler Varmrøget regnbueørred med pocheret æggeblomme og cremet rygeost, toppet med ørredrogn, sprøde malt-stænger og frisk karse fra Restaurant Kähler (Foto: Facebook)[/caption] DATO: søndag 23. august, kl. 11.00 - 18.00VENUE: Kødbyens Mad og MarkedPRIS: 165kr 

Klassikeren:Krebsegilde på Flakfortet

Krebse- og snapsekalas er en klassisk Copenhagen Cooking event, men det er vidst ganske nyt, at afholde det på det 100 år gamle Flakfortet i Øresund en dansk sensommeraften! Det lyder sgu da ret rart, ikke? Et oplagt helaftensarrangement for dig og gutternesom krydres med drinks på sejlturen gennem Københavns Havn. [caption id="attachment_34568" align="aligncenter" width="1934"]Flakfortet Krebsegilde i disse omgivelser! Ja tak![/caption]DATO: torsdag den 27. august, kl 18.00 VENUE: Flakfortet PRIS: 425kr 

Daten:Picnic med Kadeau

Kadeau-drengene er uden tvivl nogle af mine absolutte yndlingskokke. Det er virkeligt dejligt, at opleve et nynordisk køkken, som formår at kobinere elegance med saft og kraft. Om de også kan lykkedes med, at overføre dette til en picnickurv skal helt sikkert afprøves. Dette lyder som det helt rigtige valg, hvis kæresten, konen eller daten skal forkæles i lidt uformelle rammer. [caption id="attachment_34567" align="aligncenter" width="1200"]Så er der dømt picnic!! Så er der dømt picnic!![/caption] En picnickurv til to indeholder fem små retter (fisk, kød, grønt, ost og dessert), brød og smør, to æblemost og service. Hvis der for alvor skal varmes op under hende, husker du lige en flaske bobler, et par glas og et tæppe. DATO: søndag 30. august, kl. 12.00 - 14.30 VENUE: Skovkvarteret ved Amagerfælled PRIS: 315kr for 2 personer 

Festen:Late Night Cook Off

Så er der dømt kokkekonkurrence og fest! Jeg har et par gange tidligere været forbi i Timm Vladimirs Køkken, når der afholdes Late Night Cook Offs, og det kan kun anbefales. Late Night Cook Off er en kokkekamp mellem to professionelle kokke. Reglerne er enkle: kokkene får tre ukendte ingredienser og én time til at forvandle dem til minimum to retter. Denne gang er de to duellanter Magnus Mondrup Knudsen, souschef på kadeau og Mark Lundgaard fra Kong Hans. Late-night-cook-off_CC_kursusvisning Undervejs og efter, krydres det hele med cocktails og en omgang musik. Det kan ikke siges meget bedre, end de selv gør : ”Gratis entré, billige cocktails og knivkamp.... what´s not to like?” DATO: lørdag den 22. august kl. 21.30 - 02.00 VENUE: Timm Vladimirs Køkken PRIS: Gratis 

Madkollektivet:You'll never eat, cook or drink alone

Kitchen Collective og Bite Me inviterer til fælles eksperimenterende madleg, når du blandt andet vil kunne gå ombord i fyldte ærter, tomat sodavand, grillet dyr og pisket smør, blod-pandekager, æg i røg og radiser i dej. You'll never eat, cook or drink alone Der er lagt op til, at gæsterne skal deltage lidt undervejs og, at du helt sikkert vil komme til at lære dine naboer ved langbordet bedre at kende. Gør dig selv den tjeneste at tage afsted! Det bliver helt sikkert en sjov og inspirerende fest!! DATO: søndag 23. august, kl. 12.00 - 22.00 VENUE: Kitchen Collective PRIS: 200kr  Dette var så de arangementer vi havde udset os. Vi håber at I får en fantastisk Copenhagen Cooking og at vi ses derude! Hvilke events har du mon udset dig?

Suveræn Smørrebrød: Sild i æble-purløgscreme

$
0
0

2015.Sild med æble og purløg_Restaurant Kronborg i København_01

Hvis det skulle være gået din næse forbi , så er det i morgen, at Copenhagen Cooking sparkes igang. I går fik du vores anbefalinger til festivallen, hvor vi blandt andet anbefalede smørrebrødets dag, som drengene fra Restaurant Kronborg deltager i.I dag fortsætter vi så med et par super lækre opskrifter på en smørrebrødsmenu! I Restaurant Kronborgs hyggelige kælderlokale vil man, under hele Copenhagen Cooking, servere en klassisk smørrebrødsmenu med temaet ”Taste of Copenhagen”. Og vi har simpelthen overtalt dem til, at dele opskrifterne med jer. Den komplette menu ser således ud:

Hjemmesaltede sild, serveret med ”smilende” æg og en creme af æbler og purløgPandestegt rødtungefilet med dildnaise og håndpillede rejerRørt tatar, toppet med rå æggeblomme, svampe og gulerodschipsRød løber fra Arla Unika med hybenkompot

Vi deler opskrifterne på hele menuen med jer, i den kommende tid. I dag starter vi så, den danske frokost-tradition tro, ud med silden. Hér serveres den i en dejlig fed creme med honning, æblestykker og purløg, der giver cremen den sur-søde note, som passer så godt til silden!   2015.Sild med æble og purløg_Restaurant Kronborg i København_03   Skal du matche sildene med noget godt i glasset, anbefaler Restaurant Kronborg en klassisk klar snaps, for eksempel en Kronborg akvavit fra Helsingør Spritfabrikker, og en let, drikkevenlig Pilsner som Böhmer fra Nørrebro Bryghus.  
Smørrebrød: Sild i æble-purløgscreme
Forfatter: 
Kategori: Smørrebrød
Køkken: Danish
Antal personer: 10
 
Ingredienser
  • 1 kg saltede sild, hjemmesaltede (se eventuelt nedenfor) eller de bedste du kan købe
  • 3 dl creme fraiche 38 %
  • 1 dl mayonnaise, gerne hjemmelavet
  • 2 spsk. flydende honning, gerne akaciehonning
  • 2 æbler
  • 1 dl hakket purløg (cirka ½ bundt)
  • Salt & peber
  • 3 æg
  • ½ rødløg, hakket fint
  • Friske krydderurter, for eksempel purløg
  • 10 skiver groft rugbrød
  • Andefedt
Tilberedning
  1. Skyl saltet af sildene, træk skindet af og træk fileterne af benet.
  2. Læg sildene i en skål med rigeligt koldt vand, dæk med plastfilm og sæt skålen i køleskab i et døgns tid.
  3. Skyl purløg og æbler og hak begge dele fint.
  4. Bland mayonnaisen og creme fraichen i en skål og rør purløg, æbler samt honning i.
  5. Smag til med salt og peber.
  6. Læg sildefileterne lagvis med cremen i en beholder eller skål.
  7. Sæt låg på beholderen eller dæk skålen med plastfilm, og stil den i køleskab i minimum et par timer, før du serverer silden.
  8. Kog æggene i knap 7 minutter, til de er ”smilende”. Pil æggene og skær dem i kvarte.
Anretning
  1. Når du serverer sildene, kan du enten skære fileterne i stykker på 4-5 centimeter og arrangere dem på det smurte brød. Eller – som Restaurant Kronborg - portionsanrette de hele sildefileter og lade dine gæster selv smøre brødet.
  2. I begge tilfælde pynter du med æg, hakket rødløg og friske krydderurter.
TIP
  1. Hvis du vil lave dine egne saltsild, som de gør på Restaurant Kronborg, klipper du hoved og hale af 1 kg sild, lægger sildene i en plasticcontainer og dækker dem med rigeligt salt.
  2. Stil sildene mørkt og køligt – for eksempel i køleskab – i tre måneder. Så får du saftige saltsild med ”bid”.
2015.Sild med æble og purløg_Restaurant Kronborg i København_02  

Suveræn Smørrebrød: Pandestegt rødtunge, dildnaise og rejer

$
0
0

2015.Rødtungefilet med dildnaise_Restaurant Kronborg i København_01

Så er vi nået til 2. akt i Restaurant Kronborgs Smørrebrødsmenu- en fræk opgraderet version af en all-time classic: Fiskefiletten! I Restaurant Kronborgs hyggelige kælderlokale vil man, under hele Copenhagen Cooking, servere en klassisk smørrebrødsmenu med temaet ”Taste of Copenhagen” og vi har overtalt dem til, at dele opskrifterne med jer. Den komplette menu ser således ud:

 ~

Hjemmesaltede sild, serveret med ”smilende” æg og en creme af æbler og purløg Pandestegt rødtungefilet med dildnaise og håndpillede rejer Rørt tatar, toppet med rå æggeblomme, svampe og gulerodschips Rød løber fra Arla Unika med hybenkompot

~

Som sagt er det nu tid til, at give fiskefiletten en overhaling. Rødspætten er erstattet af rødtungen, som netop nu er i sæson...Den udskiftning er der vidst ingen der brokker sig over, er der? Rødtungen får lov til, at hygge sig med en dildnaise og en håndfuld rejer.   2015.Rødtungefilet med dildnaise_Restaurant Kronborg i København_02   Her skal vi naturligvis have en frisk dildsnaps i det lille glas og en sprød, let bitter New York Lager med et strejf af blomster fra Nørrebro Bryghus i det store.  
Smørrebrød: Pandestegt rødtunge, dildnaise og rejer
Forfatter: 
Kategori: Smørrebrød
Køkken: Danish
Antal personer: 10
 
Ingredienser
Rødtunge
  • 10 rødtungefileter
  • 4-5 spsk. smør
  • Groft rugmel
  • Salt & peber
  • 10 skiver groft rugbrød og smør
”Dildnaise”
  • 3-4 dl mayonnaise, gerne en smagsfyldt hjemmelavet mayonnaise
  • 2 bundt dild
Pynt
  • 60-70 grønlandske rejer, pillede
  • 10 citronbåde
  • 10 friske dildkviste
Tilberedning
  1. Vend rødtungefileterne i rugmel og drys lidt salt og peber på.
  2. Steg fileterne i smør på middelvarm pande – de skal have to minutter på hver side, så de stadig er saftige.
  3. Skyl dilden og hak den fint. Rør den hakkede dild i mayonnaisen.
Anretning
  1. Når du serverer rødtungefileterne, kan du enten arrangere dem på det smurte brød.
  2. Eller – som Restaurant Kronborg - portionsanrette rødtungefilterne på en tallerken og lade dine gæster selv smøre brødet.
  3. I begge tilfælde hælder du ”dildnaisen” i en sprøjtepose og dekorerer rødtungefileterne med ”dildnaisen”, citronbådene, dildkvistene og rejerne.
TIP
  1. Hvis du bruger købemayonnaise, så smag den til med et par spiseskefulde sennep, salt og peber.
  2015.Rødtungefilet med dildnaise_Restaurant Kronborg i København_03

Restaurant Alchemist: Lammehjerne og guldfisk i Munkens nye madtempel

$
0
0

Logoet er fint indgraveret ved samtlige pladser! Spotlyset lyser maden flot op!

Hvis du troede, at molekylær-gastronomien var død, kan du godt tro om igen! På åbningsaftenen præsterede Rasmus Munk at rive os rundt i gastro-manegen, med en næsten uendelig række serveringer. Slutresultatet: En opstemt og overrislet Eksilsønderjyde, der aldrig tidligere har følt sig så rundtosset og mæt af indtryk efter et restaurantbesøg. Som seriøs anmelder, ville man måske give en nyåbnet restaurant et par uger til, at komme helt op i gear, før man fælder sin dom over stedet. Men når man får muligheden for, som en af kun 15 gæster, at opleve supertalentet Rasmus Munks første service i egen restaurant, finder man de 2500,- og takker pænt ja tak! [caption id="attachment_34648" align="aligncenter" width="900"]Velkommen til templet (Foto: Ken Tellefsen) Velkommen til templet (Foto: Ken Tellefsen)[/caption] ”Munken”, som den 24-årige Randers-dreng kaldes, forlod i marts sin position som køkkenchef på TreeTop i Vejle. I løbet af sine to år på TreeTop formåede han, at løfte restauranten på Munkebjerg fra en anonym tilværelse, til at være en af de absolut hotteste foodie-destinationer i Danmark. Men Rasmus Munk havde altså modet og ”drivet” til, at føre drømmen om egen restaurant ud i verden allerede nu! Lokalerne, som tidligere husede Davids Bistro, blev erhvervet og ombygget, så de maksimale 15 gæster nu kan tage plads på højstole omkring en trelænget ”bar-disk”, i et mørkt og stemningsfyldt lokale - et koncept som bl.a. kendes fra Atera i New York. Herfra vil de blive bombarderet af retter, som både udfordrer munden og intellektet, gennem en helaftensforestilling i et omfang som undertegnede aldrig tidligere har set på dansk jord; Vanvittige 45 serveringer bliver man præsenteret for i Munkens univers. [caption id="attachment_34696" align="aligncenter" width="900"]"Bardisken" plastret til i gastronomiske notabiliteter (Foto: Ken Tellefsen) "Bardisken" plastret til i gastronomiske notabiliteter (Foto: Ken Tellefsen)[/caption] De 45 serveringer bliver parret med otte forskellige vine, som herunder vil hjælpe os med at inddele måltidet i lidt mindre etaper. Buckle up, sit tight, læn dig tilbage og alt det der - here we go: [divider]1. etape [/divider]

R&L Legras, Cuvee Hommage

Vi starter naturligvis ud med Champagne! Og en fandens god een af slagsen: Legras Cuvee Hommage. Super sprød og forfriskende Blanc de Blanc med noter af citrus og mandler, der gjorde det virkeligt fint - både med og uden mad. [caption id="attachment_34650" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (2) Frosset æbleskum[/caption] [caption id="attachment_34651" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (3) Vakuumeret melon og creme på serrano og sortfodsskinke[/caption] En stille og rolig start... Den frosne æbleskum rensede munden fint, men gjorde ellers ikke det store indtryk. Allerede ved melonretten begynder der dog at ske noget. Melonen har en fin fast konsistens og en dejlig koncentreret smag, men hovedrollen hér indtages helt sikkert af de to forskellige cremer på skinke. Herlig intens smag af umami og salt. [caption id="attachment_34652" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (4) Askebæger - kartoffel og porreaske[/caption] [caption id="attachment_34653" align="aligncenter" width="899"]Alchemist (5) Rødbede og wasabi-slikkepind[/caption] De næste to retter var undertegnedes favoritter i dette heat. Askebægret er en sjov og godt tænkt servering, som viser en fin distance til den højtidelige haute cuisine kultur. Dejlig smag af kartoffel og porren når også fint igennem, på trods af de aggressive brændte noter. Slikkepinden med rødbede og wasabi, sad lige i skabet! Syrlighed, jordtoner og skarphed i en virkelig flot treenighed. Den ene mundfuld formåede at vise hvor forskellige udtryk en rødbede kan give. Virkelig fin servering! [caption id="attachment_34654" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (6) Brød med friskost, havtorne- og purløgspulver[/caption] [caption id="attachment_34655" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (7)Århusgades grønthave[/caption] [caption id="attachment_34656" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (8)Østers & yuso[/caption] De sidste tre serveringe i første heat var ok, uden at gøre det store indtryk. Bedst var "Århusgades grønthave" - en buillon med lokale urter og bær. [divider]2. etape [/divider]

2011 Domaine Labet, Cotes Du Jura, Chardonnay-Savagnin

Anden vin i glasset var en klassisk naturvin fra Jura. Citrusskal og friskkærnet smør med klare sherry-noter i afslutningen. [caption id="attachment_34657" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (9) Blæksprutte & lime[/caption] [caption id="attachment_34658" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (10) Knivmusling og rapsolie[/caption] Blæksprutten sagde mig ikke det store - den fejlede som sådan intet...den bød bare ikke rigtigt ind med det store. Knivmuslingeretten var til gengæld virkelig fin. Dejlig tekstur, fint sammenspil med rapsolien og helt perfekt saltet, hvilket man desværre ikke kunne sige om samtlige retter. [caption id="attachment_34659" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (11) Kammusling & saltvand[/caption] [caption id="attachment_34660" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (12) Tomat & nattefrost[/caption] At Munk mestrer sin tilberedning blev igen bevist ved næste ret; En perfekt tilberedt kammusling med en saltvands skum, som havde det rigtigt fint med Jura-vinen. I et klassisk måltid ville man bygge mere og mere smag på retterne, men ikke meget følger de klassiske fodtrin på Alchemist. En tomatservering med en tynd isflage, der brydes inden væsken kan indtages, skruer ned for intensiteten - til gengæld får den fuld hammer på umami-pedalen! [divider]3. etape [/divider]

2008 Domaine Leroy Bourgogne Blanc

Hvid Bourgogne fra Domaine Leroy i glasset. En smule reduktiv i starten, som erstattes af en floral næse. En let vin med fin, velintegreret syre og flot mineralitet. Dog en smule til den lette side, i forhold til de retter den blev parret med, hvis spørger du mig - og det gør du jo, hvis du er nået hertil... [caption id="attachment_34661" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (13) Karameliseret jomfruhummer og gran[/caption] [caption id="attachment_34662" align="aligncenter" width="902"]Alchemist (14) Guldfisk[/caption] [caption id="attachment_34663" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (15) Ikke alle gæster havde nok i stykket på toppen...[/caption] Første servering i denne ombæring gik rent ind! En super smuk jomfruhummer, med en nærmest karamelliseret og kasende overflade, serveret med en dip af syrnet fløde tilsmagt med enebær. Meget mere skal der altså ikke til for, at gøre en gastromand lettere opstemt! Herefter kom aftenens vel nok mest kuriøse servering - guldfisk! Et stykke kulmule "tapetseret" med guld, placeret på toppen af en guldfiske-bowle...naturligvis med en levende guldfisk i! Bestemt én af de retter, som man husker efterfølgende og som viser at Rasmus Munk tænker en smule længere ud af boksen, end gennemsnittet - Thorsten Schmidt havde været stolt! [caption id="attachment_34664" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (16) Laks & stikkelsbær[/caption] [caption id="attachment_34665" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (17) Torsk, røg & kapers[/caption] Herefter skulle vi en tur i det japanske køkken, i form af en nigiri med laks og stikkelsbær. For mig at se, aftenens klart svageste servering. laksen og stikkelsbæren hyggede sig fint sammen, men risen var desværre overtilberedt. Derudover forstod jeg nok bare ikke ideen bag, at servere et stykke (næsten) regulært sushi på en gourmet-restaurant. Til gengæld var vi tilbage på rette spor, med den efterfølgende servering. Et tyndt stykke stegt torsk flankeret af en kaperscreme og kaviar. Subtil bitterhed, røg og salt som matchede den sarte fisk helt perfekt! [caption id="attachment_34666" align="aligncenter" width="903"]Alchemist (18) Fish & chips[/caption] Fish'n'Chips med en fræk sauce tartare på syltede kantareller fortsatte i samme flotte spor. Perfekt panering og tilberedningen var spot on! https://instagram.com/p/6sqPhKgCWn   Herefter blev vi præsenteret for et rygende glas-aggregat, der fik mig til at tænke på de glade festivaldage tilbage i 0'erne... Kolben her var fyldt med en super lækker fiskefumé med den lækreste viskositet jeg til dato har oplevet. [divider]4. etape [/divider]

2012 Lilo Pinot Noir, Birichino 

Næste vin i glasset var en virkelig fin, kølig Californisk Pinot Noir. Masser af jordbær og hindbær, krydret med et hint af lakrids. Et super behageligt bekendtskab, som skulle få æren af en række serveringer med indmad som tema. [caption id="attachment_34668" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (20) Foie Gras & Kirsebær[/caption] [caption id="attachment_34669" align="aligncenter" width="902"]Alchemist (21) Grød på hjerte, kråser & korn[/caption] Først et kirsebær med fyld af foie gras og en hasselnød som "sten". En fint tænkt servering der desværre aldrig rigtigt foldede sig helt ud. Kirsebærgeléen var en smule for dominerende og foie gras'en undersaltet. Videre til en grød med hjerter og kråser, med et låg af sprødt kyllingeskind. Grøden var fint tilberedt, med det perfekt bid og kyllingeskindet tilførte salt og sprødhed og gav mig minder om Hestons Snail Porridge på The Fat Duck for efterhånden mange år siden. Dejligt! [caption id="attachment_34671" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (23) Dashi & makrel[/caption] [caption id="attachment_34670" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (22) Lammehjerne i egen skal[/caption] De to næste retter placerede sig i hver sin ende af skalaen. Ved den første af de to serveringer, blev makrellen desværre fuldstændig overdøvet af en alt for salt dashi. Til gengæld var lammehjernen, serveret i eget kranie, en både smuk og effektfuld servering og en voldsomt flot smagsoplevelse. den silkebløde hjerne (det er vist første gang vi har skrevet det i en anmeldelse...) var flot stegt og blev ledsaget af en lille klat syrlig creme, som spillede perfekt op imod fedmen. Sådan! [caption id="attachment_34672" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (24) Mavesæk & blod[/caption] [caption id="attachment_34673" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (25) Grillet Marv og brioche[/caption] Og så videre til endnu en topservering i form af en grillet marv toppet med syrlige bær, som blev smurt på smørstegt brioche. Fedme, syre og sprødhed, når det spiller maksimalt sammen. Det er vel ikke nødvendigt at sige, at smilet, på det her tidspunkt, var meget bredt! [caption id="attachment_34674" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (26) Miso & løvstikke[/caption] Sidste ret til Pinot'en var en mørk og intens miso-suppe og et ligeså intenst pulver på løvstikke. En fin lille mundfuld, der leverede intensiteten i både munden og næsen. [divider]5. etape [/divider]

2015 Æblerov 

Så kom der cider i glasset. Jeg havde endnu ikke fået smagt den meget omtalte danske Æblerov-cider, så glæden var stor, da den kom på bordet. Desværre må jeg sige, at mine forventninger ikke blev indfriet. Om jeg simpelthen bare havde for høje forventninger, eller om den havde det svært som efterfølger til en rødvin, er jeg ikke sikker på, men lidt skuffet var jeg nu. [caption id="attachment_34675" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (27) Kylling, æg & hø[/caption] [caption id="attachment_34676" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (28) Hønsetæer & penauts[/caption] Matchet med maden var der dog ikke noget at udsætte på. Cideren fungerede rigtigt fint til de to retter med kylling. Først en fræk servering bestående af en perfekt tilberedt æggeblomme, spiselige æggeskaller og "fedtegrever". Endnu en servering, som resulterede i kollektiv begejstring hele vejen rundt, langs bardisken. Så var det tid til aftenens vel nok mest udfordrende ret, i form af hønsefødder med peanutbutter og hele peanuts. Selvom hønsetæerne var smukt tilberedte og dejligt sprøde, krævede det lige en ekstra indåndig, at indtage rub og stub - inklusiv negle... [divider]6. etape [/divider]

2002 Barbaresco Rio Sordo, Cascina Bruciata

Til den afsluttende omgang i det salte køkken, fik vi serveret en virkelig lækker Barbaresco fra Bruciata. Tørrede frugter, tobak og lidt læder i næsen. I munden en intens, men stadig meget elegant, smag af blomme og mørke kirsebær. Oh yes, et dejligt glas! [caption id="attachment_34677" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (29) Grill & sommer - Sort tatar[/caption] [caption id="attachment_34678" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (30) Svampe te[/caption] Første ret hertil var et super match! En kulsort tatar serveret i en rygende skål spillede hjernen et puds. Forventningen var en hård knasende skal, men det der mødte munden var en ganske klassisk tatar, med en fin og blød konsistens. Næste servering var en te på svampe i to tempi. Først blev en kraftig buillon på svampe serveret fra en klassisk stempelkande, hvori man blev bedt om, at dyppe det uddelte tebrev. Ved kontakten med den varme væske opløstes tebrevet og forvandlede den mørke væske til en flot gylden te. [caption id="attachment_34679" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (31) Højreb & puffet majs[/caption] [caption id="attachment_34680" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (32) Gris & BBQ[/caption] Selvom mætheden for alvor begyndte at presse sig på, blev gastromanden naturligvis begejstret, da der kom okse og svin på bordet. Serveringen med højreb kunne dog ikke rigtigt leve op til denne indledende begejstring. Mest af alt, nok på grund af de frysetørrede bær, som efter min mening ikke gjorde noget videre godt for kødet. Den lille "slikkepind" med BBQ-svineslag og koriander, bød til gengæld, i al sin enkelthed, på et par super dejlige bidder. [divider]7. etape [/divider]

Ali Boit Boit et les 40 buveurs, Agnès Paquet

Efter mere end 30 serveringer var vi nu nået til de søde indslag. Hertil fik vi serveret et glas bobler fra Agnes Paquet. Et sjovt og dejligt glas, med tydelige noter af pære i både næse og mund.

[caption id="attachment_34684" align="aligncenter" width="675"]Alchemist (36) Grønnebær & fløde[/caption] [caption id="attachment_34686" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (38) Olie & tjære[/caption] I første dessert-heat stod især ovesntående lakrids-dessert ud. Lakrids i form af is, dehydreret kul og sirup, serveret med en smule olivenolie. Super lækkert og en af de bedste desserter jeg har fået i årevis. [caption id="attachment_34681" align="aligncenter" width="901"]Alchemist (33) Citrusfrugter[/caption] [caption id="attachment_34682" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (34) Rapsolie & violer[/caption] De næste to desserter viste at Munken absolut også mestrer det søde køkken. Først fire slags graniteer på citrusfrugter, som var et perfekt pust af friskhed på dette tidspunkt. Herefter en genial is på rapsolie under en viol-candyfloss. Sjovt og vanvittigt velsmagende. [caption id="attachment_34685" align="aligncenter" width="897"]Alchemist (37) Kold & varm jordbærgrød[/caption] [caption id="attachment_34683" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (35) Passion og creme anglaise[/caption] Vi fortsatte i det legende hjørne, med en kold og varm jordbærgrød, som trak tydelige tråde til Heston Blumenthals hot'n'cold tea. Desværre var viskositeten i de to rør al for forskellige, hvilket resulterede i, at det ene rør var tømt, før man havde fået smagt det andet. Så blev det tid til et spejlæg. En blomme af passionsfrugt, en hvide af creme anglaise, samt "salt og peber" som hér var erstattet af lakrids og yoghurt. Sjovt og meget velsmagende. [divider]8. etape [/divider]

2010 Erpacrife Spumante

[caption id="attachment_34687" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (39) Abemad & Friis-Holm chokolade[/caption] [caption id="attachment_34688" align="aligncenter" width="900"]Banan & brun farin Banan & brun farin[/caption] [caption id="attachment_34689" align="aligncenter" width="900"]Så skal der males... Så skal der males...[/caption] [caption id="attachment_34690" align="aligncenter" width="900"]...med spiseligt maling! ...med spiseligt maling![/caption] [caption id="attachment_34691" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (44) Chokolade & blåost[/caption] [caption id="attachment_34693" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (46) Regnorme[/caption] [caption id="attachment_34694" align="aligncenter" width="897"]Alchemist (47) Nødder under Bonzai[/caption] [caption id="attachment_34692" align="aligncenter" width="900"]Alchemist (45) Og naturligvis en chokolade, til at slutte af på...[/caption] I det afsluttende heat stod især serveringen med banan og chokolade ud med sin velsmag. Nå ja, og så den mest vanvittige - og interaktive - dessert jeg endnu har prøvet, i form af en lille maleri-session. Slutteligt blev man naturligvis også udsat for en Munk-klassiker, i form af hans imiterede regnorme.

En særlig følelse...

Hermed blev der sat punktum for en ekstraordinær spiseoplevelse. Munken og hans team tog os med på en rejse, som bragte os vidt omkring og som bød på et mix af stor velsmag, sjove påfund og retter der præsterede at udfordre de gængse rammer for et måltid. Alchemist er en helt vanvittigt ambitiøst projekt og med 45 serveringer, gør Rasmus Munk det ikke ligefrem nemt for sig selv og sit unge team. Der var bestemt nogle udsving i løbet af aftenen, men det var ganske forventeligt på en åbningsaften. Når teamet får justeret lidt på både menu og service, er jeg sikker på, at Danmark har fået en restaurant, som alverdens foodies vil have på 'to do'-listen helt deroppe sammen med NOMA og Geranium. Jeg forlod restauranten som en glad mand. Rundtosset af sandseindtryk og alt for mæt, med et hoved der stadig kørte i overdrive, i forsøget på at processere aftenen og forstå det hele. Men med en klar fornemmelse af, at have været et af 15 vidner til noget stort...
Viewing all 1822 articles
Browse latest View live